Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 + LPG All] Problem z chlodzeniem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kamil900
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 + LPG All] Problem z chlodzeniem

Post autor: kamil900 » 16 wrz 2009, 21:36

Witam wszystkich! Ostatnio wyskakuja mi same problemy z moja audi od samego kupna zawsze cos wyskoczy :/ Gdy kupilem auto wskaznik temperatury wskazywal normalnie teraz przestal dzialac i zarazem nie kreci sie wiatrak od chlodnicy [wczesniej chodzil ale dziwnie "brzeczal"] , ciagle mruga kontrolka od chlodzenia kiedy otworze maske cos dziwnie smierdzi jak by topiona guma, moze to byc wina czujnika?, moze ktos wie o co w tym chodzi ? <osohozi>

Awatar użytkownika
zakwapl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakwapl » 16 wrz 2009, 22:39

A masz wogóle płyn chłodniczy?Płyn jak cieknie ma specyficzny zapach.Czujnik najlepiej sprawdź, bo raczej jest to jego wina że nie pokazuje Ci temperatury.

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 16 wrz 2009, 22:44

tak jak podał kolega zakwapl, sprawdź czujnik i płyn :roll:

czujnik też załącza wentylatory

kamil900
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamil900 » 16 wrz 2009, 22:52

plynu bylo malo to dolalem wody poki okres letni... w takim razie bede musial sprawdzic ten czujnik bo mi tez nic innego na mysl nie przychodzi :roll:

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 16 wrz 2009, 22:59

kamil900 pisze:plynu bylo malo to dolalem wody
nieźle dbasz o samochód :-/

zainwestuj w płyn i nie wlewaj wody jeśli nie chcesz się nabawić korozji lub kamienia w układzie chłodzenia.

Zacząłbym od prawidłowego odpowietrzenia układu chłodzenia. O tym jak odpowietrzyć układ chłodzenia było wiele razy więc użyj opcji szukaj, a się dowiesz.

kamil900
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamil900 » 16 wrz 2009, 23:02

o auto staram sie dbac dopiero je kupilem wody dolalem bo poprzedni wlasciciel chyba wogole o nia nie dbal :/ jak naprawie wezme sie za odpowietrzenie ukladu chlodzenia i nalania odpowiedniego plynu ;)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 16 wrz 2009, 23:04

kamil900 pisze:ak naprawie wezme sie za odpowietrzenie ukladu chlodzenia i nalania odpowiedniego plynu ;)
Problemy z układem chłodzenia mogą mieć przyczynę także w niewłaściwym odpowietrzeniu tego układu. Dlatego warto to sprawdzić.

kamil900
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kamil900 » 16 wrz 2009, 23:07

narazie z autem mam same problemy :/ teraz glownie wyskoczyla elektryka nie dochodzi napiecie do aparatu wtryskowego wymienilem kostke stacyjki bo stara nie laczyla ale to tez nie pomoglo auto dalej nie chce odpalic na benzynie :/ i tak ciagam od fachowca do fachowca :/

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 17 wrz 2009, 11:22

grze pisze:
kamil900 pisze:plynu bylo malo to dolalem wody
nieźle dbasz o samochód :-/

zainwestuj w płyn i nie wlewaj wody jeśli nie chcesz się nabawić korozji lub kamienia w układzie chłodzenia.
Oczywiście masz rację, ale sam też dolewałem (awaryjnie, skoro i tak szykowała się naprawa układu chłodzenia) wody. Byle czystej, zdemiralizowanej - można. Ostatecznie płyn nadal jest, tylko bardziej rozrzedzony. Przed zimą należy spuścić całość i wymienić, lub dolać koncentratu.

Zdarzyło mi się mieć taką sytuację, że musiałem awaryjnie zalać cały układ wodą - i to kranówą! Potem zrobiłem dokładne płukanie i odkamienianie - auto jeździło kilka dni z roztworem kwasku cytrynowego. Wyczyścił wszystko :) Rozmawiałem ze znajomym chemikiem i potwierdził, że to dobry, domowy sposób na odkamienienie układu. Stosować tylko latem!

kamil900, wygląda na to, że o układzie chłodzenia masz mgliste pojęcie. To nie jest trudny układ - pompa, termostat, chłodnica, nagrzewnica i system rur, ale na początku każdy jest zielony - ja też kiedyś byłem. Jeśli nie wiesz jak sie zabrać do tego - jedź do mechanika i patrz, co będzie robił. Trzeba sprawdzić i usunąć przecieki, drożność układu, sprawdzić pompę i termostat, odpowietrzyć układ. Nie kombinuj sam, bo możesz przegrzać silnik, a to sie może bardzo źle skończyć.

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 17 wrz 2009, 11:39

Easyrider, przecież chodziło mi o jeżdżenie na wodzie, a nie o dolewanie wody w sytuacji awaryjnej. poza sytuacjami awaryjnymi lepiej unikać wody w układzie chłodzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl