[80 B4]-Parujące szyby :(
[80 B4]-Parujące szyby :(
Witam mam mały problem strasznie paruja mi szyby w moim audi:( co z tym zrobic czy mial ktos podobny problem prosze o pomoc .
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, 21:43 przez deejay45, łącznie zmieniany 1 raz.
za kazdym razem jak odstwiasz samochod,wlacz ogrzewanie na maksa i otworz drzwi albo szyberdach na okolo 5 minut....po kilku takich razach powinno mniej parowac ... poprostu masz wilgosc w samochodzie....trzeba jeszcze dywniki odkurzyc bo piach na nich trzyma wode,wysuczyc gładac gazety na przyklad....sa rozne metody....
jak nie bedzie wilgoci to nie bedzie parowac
jak nie bedzie wilgoci to nie bedzie parowac
czesc,
poza wymienionymi mrx1983 przyczynami i przy założeniu, że parują mimo włączonego nawiewu na szybę mogą być jeszcze dwie
1. Możesz mieć zapchany filtr przeciwpyłkowy (sprawdz czy mocno dmucha nawiew)
2. Może Ci przeciekać nagrzewnica i wtedy parują (sprawdz czy nie ubywa płynu w układzie lub czy nie namaka Ci dywanik przy nawiewach na nogi.
Oby to nie to ostatnie, bo u mnie to było i wymiana jest niezbyt fajna...
pozdrawiam
poza wymienionymi mrx1983 przyczynami i przy założeniu, że parują mimo włączonego nawiewu na szybę mogą być jeszcze dwie
1. Możesz mieć zapchany filtr przeciwpyłkowy (sprawdz czy mocno dmucha nawiew)
2. Może Ci przeciekać nagrzewnica i wtedy parują (sprawdz czy nie ubywa płynu w układzie lub czy nie namaka Ci dywanik przy nawiewach na nogi.
Oby to nie to ostatnie, bo u mnie to było i wymiana jest niezbyt fajna...
pozdrawiam
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
http://centrum.audi80.pl/component/opti ... ,2/page,2/sliszew pisze: mam to samo tylko ze przepuszcza u mnie na plastikowym trojniku od przewodow z plynem,podejrzewam tez nagrzewnice ale dywaniki suche(plyn moze isc w kanaly nawiewne i dlatego tluste szyby) cjak wymienic to nagrzewnice:/ ?
Tu masz dokadne fotostory co jak zrobić. Nie zazdroszczę.
Re: [80 B4]-Parujące szyby :(
Witam.Wymień sobie filtr pyłkowy i wszystko będzie ok.Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
czy ma ktos moze jeszcze jakis inny link jak wymienic nagrzewnice bo z tego sciagam i po otworzeniu widze jakies same arabskie bukwy na monitorze lub niech ktos napisze jak to robil -bede bardzo wdziecznykokolino1 pisze:http://centrum.audi80.pl/...derby,2/page,2/
Teraz niemam z tym problemow bo niekozystam z ogrzewania ale niechce przesiedziec lata i miec znowu z tym problem na jesieni
[ Dodano: 2007-06-27, 11:36 ]
znalazlem nową nagrzewnice do audi za 40zl.na allegro tylko jak ja wymienic????
A ja tez mam problem z nagrzewnica!! niestety przeszedłem juz wymianę ponad pół roku temu:/ nie było to ani przyjemne ani proste ani szybkie:D.
ale niestety od niestety wraz z deszczami znowu paruje mi szyba!!!:/ nagrzewnica nie cieknie... niby sie włączają kolejne prędkości.... ale właściwie nie wieje!! dzwiek normalny jak w momencie gdy jest wszytko ok... no ale nie wieje .. i pozostała mi jazda z otwarta szybą...
pytanie co zrobic... błagam nie mówcie ze znowu trzeba to badziewie wymieniać:/:/:/!!
moje autko to :
80 B3..1989r silnik 1.8 beznyna +LPG
ale niestety od niestety wraz z deszczami znowu paruje mi szyba!!!:/ nagrzewnica nie cieknie... niby sie włączają kolejne prędkości.... ale właściwie nie wieje!! dzwiek normalny jak w momencie gdy jest wszytko ok... no ale nie wieje .. i pozostała mi jazda z otwarta szybą...
pytanie co zrobic... błagam nie mówcie ze znowu trzeba to badziewie wymieniać:/:/:/!!
moje autko to :
80 B3..1989r silnik 1.8 beznyna +LPG
już znalazłem przyczynę.... jedna z klapek sie zacięła.... odkręciłem schowek i na chybił trafł szukałem i znalazłem.... silnik pracował ale wlot był zatkany... jeden ruch palcem i wszyscy zadowoleni:):P... teraz jeszcze pare przeróbek po mechaniku bo odkryłem ze nie zbyt sie postarał przy sklecaniu nagrzewnicy do wylotów:/
a moze mi ktos powiedzieć jak odświeżyć ten cały nawiew?? bo kurzu trochę jest no i autko ma trochę latek
pozdro
[ Dodano: 2007-09-11, 18:08 ]
słuchajta mam nowy problem.. mianowicie autko dośc zaniedbane po poprzednim właścicielu.. więc co chwile pojawiaja sie nowe problemy... mam problem z pokrętłem od zmiany ciepłego powietrza na zimne działa ono za pomocą miedzy innymi 2 trybików.. i własnie jeden z nich jest pęknięty przez co z przełączania nici... chciałem to jakośc obejść puścić sobie jakies linki czy coś.. moze ktos ma jakies pomysły?? BO domyślam sie ze dokupienie samych trybików bedzie graniczyć z cudem.. za na zakup całej konsoli trochę szkoda kasy bo pewnie kosztuje 50-100 złotych..
ma ktos jakies pomysly?? :mrgreen:
a moze mi ktos powiedzieć jak odświeżyć ten cały nawiew?? bo kurzu trochę jest no i autko ma trochę latek
pozdro
[ Dodano: 2007-09-11, 18:08 ]
słuchajta mam nowy problem.. mianowicie autko dośc zaniedbane po poprzednim właścicielu.. więc co chwile pojawiaja sie nowe problemy... mam problem z pokrętłem od zmiany ciepłego powietrza na zimne działa ono za pomocą miedzy innymi 2 trybików.. i własnie jeden z nich jest pęknięty przez co z przełączania nici... chciałem to jakośc obejść puścić sobie jakies linki czy coś.. moze ktos ma jakies pomysły?? BO domyślam sie ze dokupienie samych trybików bedzie graniczyć z cudem.. za na zakup całej konsoli trochę szkoda kasy bo pewnie kosztuje 50-100 złotych..
ma ktos jakies pomysly?? :mrgreen: