[ALL] Problem z centralnym
[ALL] Problem z centralnym
Witam. Szukałem ale nic nie znalazłem na forum. Mój problem polega na tym że centralny zamek otwiera się, ale już się nie zamyka. Trzeba wszystkie drzwi osobno zamknąć. Co może być powodem?
Kolego a masz jakiś alarm? Bo ja mam coś podobnego ,alarm działa centralny się zamyka. Czasami jest tak (rzadko) żę nie mogę zamknąć auta z pilota , centralny wogóle nie chodzi i każde drzwi muszę zamykać odzielnie. Zauważyłem ( ale nie jestem pewny) że u mnie może mieć wpływ zamykanie maski. Czyli żle się zamknie lub coś.. Akurat miałem zawsze problemy jak maskę otwierałem. I przechodziło dopiero wtedy jak przejechałem kilka metrów.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Sprawdź w bagażniku przy pompce czy dochodzi sygnał do niej sygnał z drzwi pasażera i kierowcy (dwa oddzielne kable) zmieniający się z plusa na minus w zależności od tego czy drzwi są odsunięte czy zasunięte. Najlepiej szukać togo we dwie osoby, jedna cały czas odsuwa i zasuwa drzwi a druga po zdjęciu kostki przy pompce szuka kontrolką połączoną jednym końcem z masą a potem plusem w kostce miejsca, w którym będzie się pojawiał sygnał w zależności czy drzwi będą otwarte czy zamknięte. Trzeba sprawdzić czy minus zmienia się na plus i odwrotnie dla obydwu drzwi. Jeśli test da wynik pozytywny należy szukać gdzie indziej przyczyny np. elektronice pompki. Jest jeszcze jedna możliwość bo pompką (centralnym zamkiem) można także sterować podając masę na odpowiednie piny. Tą masę może podawać uszkodzona instalacja elektryczna, która najczęściej objawia się w postaci przełamanej wiązki przewodów idącej do klapy bagażnika albo ja wspomniał kolega zakwapl w postaci alarmu/sterownika centralnego zamka. Do sprawdzenia możesz użyć miernika albo kontrolki z małą żaróweczką, koszt zakupu jednego i drugiego to ok. 10-20zł.
Re: [ALL] Problem z centralnym
kiepsko!StaSiu pisze:Witam. Szukałem ale nic nie znalazłem na forum.
https://audi80.pl/b4-abt-94-centraln ... =centralny
powinienem temat zamknąc i usunąc, ale koledzy sie namęczyli wiec nie usune, Na przyszlość prosze dokładniej szukać i podpinać sie do istniejących tematów.