[All]czy sprężynami utwardzi się zawieszenie?
[All]czy sprężynami utwardzi się zawieszenie?
witam serdcznie
mając amortyzatory olejowe chcę aby samochód był bardziej twardszy. Czy moge zmienic sprezyny na twardsze czy musze amory inne wstawiac - nie che zawieszenia obnizonego tylko twardzego.
kombinował już ktoś z was tak? czy są wogóle sprężyny o normalnej wysokości ale twrdsze - czy ne zawracac sobi głowy i kupiś gazówe amory przy starych sprężynach?
Nazywaj poprawnie tematy.
mając amortyzatory olejowe chcę aby samochód był bardziej twardszy. Czy moge zmienic sprezyny na twardsze czy musze amory inne wstawiac - nie che zawieszenia obnizonego tylko twardzego.
kombinował już ktoś z was tak? czy są wogóle sprężyny o normalnej wysokości ale twrdsze - czy ne zawracac sobi głowy i kupiś gazówe amory przy starych sprężynach?
Nazywaj poprawnie tematy.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, 20:10 przez moregun, łącznie zmieniany 1 raz.
W takim razie u mnie nie widac zeby byl obnizony fabrycznie, albo ktos juz springi wymienial w kazdym razie wydaje mi sie ze i tak jest wysoko.
http://motoallegro.pl/item746149951_gum ... akosc.html
Takowa jedna guma kosztuje ok 3-5 pln, kupowalem takie kiedys do polowki jak po wymianie sprezyn za nisko siadla. np takie:Nypel1 pisze:możesz też kupić specjalne gumy wkładane między spężyny co najmniej 2sztuki na jedno koło,napewno usztywni twój samochód,sam zrobisz i jest to najtańszy koszt zaledwie koło 50zł. i kupisz w każdym zmotoryzowanym sklepie :->
http://motoallegro.pl/item746149951_gum ... akosc.html
- Skuciok
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Chyba żartujecie z tymi gumami.....
to mi przypomina obniżanie zawieszenia za 2 zł ściskami budowlanymi.
Marcin tobie się wydaje że auto masz wysoko bo masz duże koła. Spróbuj gdzieś na próbę posadzić go na standardowej gumie i feldze 205/60R15 to zobaczysz że będzie niżej.
U mnie po zmianie z 205/60R15 na 205/55R16 też wydaje mi się że auto poszło ciut w górę. Może to tylko taki efekt optyczny.
Mnie się też wydaje że Vka siedzi niżej niż seria. Może ktoś potwierdzić że fabrycznie było obniżone zawieszenie w V? Jeśli tak to ile? -20?
to mi przypomina obniżanie zawieszenia za 2 zł ściskami budowlanymi.
Marcin tobie się wydaje że auto masz wysoko bo masz duże koła. Spróbuj gdzieś na próbę posadzić go na standardowej gumie i feldze 205/60R15 to zobaczysz że będzie niżej.
U mnie po zmianie z 205/60R15 na 205/55R16 też wydaje mi się że auto poszło ciut w górę. Może to tylko taki efekt optyczny.
Mnie się też wydaje że Vka siedzi niżej niż seria. Może ktoś potwierdzić że fabrycznie było obniżone zawieszenie w V? Jeśli tak to ile? -20?
Adaś chyba sie nie zrozumielismy. Kolega moregun, chce utwardzic zawieszenie a nie obnizyc.
Jedna guma podnosi zawieszenie o ok 1cm, przynajmniej taki efekt byl w polo. Ale po glebszym przemysleniu nie utwardza ona zawieszenia. Powoduje ze pracuje o 1-1,5 zwoju mniej w sprezynie, przez to jest samochod stoi wyzej. Jesli chcesz utwardzic to tylko amorki gazowe jakies "sportowe".
Jedna guma podnosi zawieszenie o ok 1cm, przynajmniej taki efekt byl w polo. Ale po glebszym przemysleniu nie utwardza ona zawieszenia. Powoduje ze pracuje o 1-1,5 zwoju mniej w sprezynie, przez to jest samochod stoi wyzej. Jesli chcesz utwardzic to tylko amorki gazowe jakies "sportowe".
fajne te klocki - przypomina mi sie jak ojciec kiedys w ładzie zakladał klocki guowe na sprężyny
jednak kupie tańsze amorki gazowe (kolega ma roczne LIP w cygarze i fajnie sie prowadzi na nich) a najszybciej meyle za 140 zł
czytałem juz wszystkie wątki o amorach wiem ze kayaby i sachsy maja podobna opinie ale powiedzmy do 150 zł za sztuke to nie do osiagniecia gazówki
dzieki wszystkim za podpowiedzi
[ Dodano: 2009-09-25, 15:50 ]
odpowiedzcie mi na pytanie
sprzedawca powidział ze amorki gazowe (155 zł) TWR są robione przez fabryke bilsteina - czy to prawda??????
malo jest infoo tym na necie. wiecie cos o tym?
czy lepiej meyla
jednak kupie tańsze amorki gazowe (kolega ma roczne LIP w cygarze i fajnie sie prowadzi na nich) a najszybciej meyle za 140 zł
czytałem juz wszystkie wątki o amorach wiem ze kayaby i sachsy maja podobna opinie ale powiedzmy do 150 zł za sztuke to nie do osiagniecia gazówki
dzieki wszystkim za podpowiedzi
[ Dodano: 2009-09-25, 15:50 ]
odpowiedzcie mi na pytanie
sprzedawca powidział ze amorki gazowe (155 zł) TWR są robione przez fabryke bilsteina - czy to prawda??????
malo jest infoo tym na necie. wiecie cos o tym?
czy lepiej meyla