[RA] Co to za filtr paliwa?
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[RA] Co to za filtr paliwa?
Witam.
Dzisiaj byłem w sklepie po rozrząd, płyny, filtry, olej i wszystko co jest związane z serwisowaniem samochodu oraz jego kosmetyką.
I mam problem co do filtu paliwa: ekspedientka w sklepie odszukała model filtru do mojego samochodu, daje mi go do ręki (filtr MANN, nie chcę na tych rzeczach oszczędzać, podobnie jak na wszystkim, co dzisiaj kupiłem) a ja jej mówię, że mam inny :shock: Jeszcze raz poszukała, sprawdziła w internecie czy nie ma pomyłki i nie było.
Oto zdjęcia mojego filtru:
Co to jest za filtr paliwa? W jakich modelach samochodów były montowane te filtry? Czy zostać przy nim czy przejść na filtr paliwa, jaki był montowany normalnie w SB?
Dzisiaj byłem w sklepie po rozrząd, płyny, filtry, olej i wszystko co jest związane z serwisowaniem samochodu oraz jego kosmetyką.
I mam problem co do filtu paliwa: ekspedientka w sklepie odszukała model filtru do mojego samochodu, daje mi go do ręki (filtr MANN, nie chcę na tych rzeczach oszczędzać, podobnie jak na wszystkim, co dzisiaj kupiłem) a ja jej mówię, że mam inny :shock: Jeszcze raz poszukała, sprawdziła w internecie czy nie ma pomyłki i nie było.
Oto zdjęcia mojego filtru:
Co to jest za filtr paliwa? W jakich modelach samochodów były montowane te filtry? Czy zostać przy nim czy przejść na filtr paliwa, jaki był montowany normalnie w SB?
Jest to filtr paliwa Knecht dla wersji bez podgrzewacza paliwa stosowany w wersji JK, RA i SB na pierwszy montaż. Jest to dość drogi filtr (w Inter Carsie 290 zł) i nie wiem czy są do niego zamienniki, więc nie wiem czy nie lepiej i korzystniej byłoby gdybyś kupił sobie podstawę podgrzewacza i założył filtr od nowszej wersji.trepek pisze:Co to jest za filtr paliwa? W jakich modelach samochodów były montowane te filtry? Czy zostać przy nim czy przejść na filtr paliwa, jaki był montowany normalnie w SB?
KNECHT za 290PLN http://sklep.intercars.com.pl/pics/034/3624.jpg :mrgreen: załóż zwykły z podgrzewaczem ja mam za 15PLN i lata :mrgreen:trepek pisze:Co to jest za filtr paliwa
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
<bylo> ale jakoś do nie mogę znaleźć cena tego filtra przekraczała chyba 100 pln.
moja propozycja przejść na filtr PP838 .jak odnajdziesz tamten temat to tam dodawałem zdjęcia.
moja propozycja przejść na filtr PP838 .jak odnajdziesz tamten temat to tam dodawałem zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, 14:45 przez MARCIN 80B4, łącznie zmieniany 1 raz.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Albo zrobię tak, jak pisało w tym temacie https://audi80.pl/16d-cy-filtr-paliw ... t10563.htm i założę filtr MAN WK 842/3.
Będzie to dobre rozwiązanie?
EDIT.
Właśnie znalazłem temat i zasugerował się poleconym przez Ciebie filtrem.
Będzie to dobre rozwiązanie?
EDIT.
Właśnie znalazłem temat i zasugerował się poleconym przez Ciebie filtrem.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dokładnie. ETKA "mówi" że dopiero do roku modelowego '90 w silnikach SB 1Y były montowane te z podgrzewaczem.Mobilek pisze:Jest to filtr paliwa Knecht dla wersji bez podgrzewacza paliwa stosowany w wersji JK, RA i SB na pierwszy montaż. Jest to dość drogi filtr (w Inter Carsie 290 zł) i nie wiem czy są do niego zamienniki, więc nie wiem czy nie lepiej i korzystniej byłoby gdybyś kupił sobie podstawę podgrzewacza i założył filtr od nowszej wersji.trepek pisze:Co to jest za filtr paliwa? W jakich modelach samochodów były montowane te filtry? Czy zostać przy nim czy przejść na filtr paliwa, jaki był montowany normalnie w SB?
Przede wszystkim jakość i ilość materiału filtrującego a co za tym idzie im lepszy filtr tym lepiej oczyszczone paliwo.trepek pisze:A tak szczerze, jaka jest różnica w jakości między filtrem MANN, Knecht a czymś tańszym? W cenie można by powiedzieć, że dwukrotna ale to 20 lub 40zł, jedna pizza mniej.
Czym się różnią buty za 50zł od tych za 300zł, czy w obu będzie ci się równie długo i wygodnie chodziło?
Na filtrze paliwa radzę nie oszczędzać, zwłaszcza przed zimą i zwłaszcza że mieszkamy w Polsce gdzie jakość paliw pozostawia wiele do życzenia.