Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Rezanie Elektryczne Podnoszenie Szyb + Manualne S.L.

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
KubuuS
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KubuuS » 22 kwie 2009, 22:29

Panowie a czy włacznik termiczny to jest to samo co moduł komfortu, tylko poprostu inne nazwy??

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 22 kwie 2009, 22:33

KubuuS pisze:Panowie a czy włacznik termiczny to jest to samo co moduł komfortu, tylko poprostu inne nazwy??
wyjaśnię najprościej jak się da: moduł komfortu to jest to jak np same zamykają ci się szyby lub szyberdach np po zamknieciu drzwi z pilota lub kluczyka (może to mieć oczywiście różne zastosowania ale nie wiem czy w b4 było coś więcej) a wyłącznik termiczny to jest to takie cosik co chroni np silniczki el szyb przed przegrzaniem i spaleniem się, jak sama nazwa wskazuje wyłącza coś jak jest temperatura za wysoka...

Awatar użytkownika
KubuuS
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KubuuS » 22 kwie 2009, 22:47

to juz wiem cos wiecej, dlatego zapytam jeszcze...ten caly modul komfortu jest w samym sterowanu szyb tak??czy to jest moze czarna kostka w wiazce o numerze 363 ??

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 23 kwie 2009, 19:19

moduł komfortu jest w centralce sterującej szybami.ta czarna kostka to pewnie jakiś przekaźnik.a czemu w ogóle pytasz?? może coś ci podpowiemy jak będziemy wiedzieć o co dokładnie chodzi??

Awatar użytkownika
KubuuS
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KubuuS » 23 kwie 2009, 20:41

pytam bo właśnie udoskonalam swoją Audiolke w szyby elektryczne, a że ja jestem zielony w tym(pomimo opisu na 1stronie nie chce nic zepsuć) poprosiłem kolege elektryka o pomoc i on właśnie o to pytał, ale już jest wszystko pod kontrola montaż będzie w pon:) dzięki za pomoc :lol:

[ Dodano: 2009-04-29, 23:15 ]
Mam jeszcze jedno pytanie, tzn jak pracują szyby czy po przycisnięciu szyba od strony kierowcy sama zjeżdża na dół i tak samo powinno się dziać jak naciśniemy żeby jechała do góry?? Wszytko już prawie skończone tylko właśnie nie wiem jak to powinno pracować, no i jeszcze muszę tapicerkę przerobić...

doktur_mastach
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: doktur_mastach » 03 lip 2009, 16:37

ja mam 4 elektryczne szyby z fabryki, szyba kierowcy zjezdza sama w dl i rowniez sama sie zamyka. Ale co mnie interesuje to ze by w taki sam sposob dzialaly wszystkie szyby. Nie jestem elektrykiem ... ale czy nie da sie podmienic modul komfortu ktory mam na inny np z Audi V8 ? to podobne lata moze da sie go podmienic i dorezac co trzeba ?

PS: chcial bym wiedziec gdzie dokladnie u mnie w B3 znajduje sie ten modul komfortu i jak mam go odroznic od reszty wszystkiego do okola ?

Awatar użytkownika
basu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: basu » 15 lip 2009, 08:35

FranoF1 pisze:- czerwono-nieb. zielona wtyczka (szukaj takiej samej wtyczki ale z niebiesko żółtym przewodem) jeśli nie będzie takiej wtyczki to ten przewód leci do przełącznika oświetlenia w podsufitce.
ten przewód nie leci do przełącznika oświetlenia - to jest przewód zasilania elektrycznego szyberdachu

Awatar użytkownika
ibizablue
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ibizablue » 24 wrz 2009, 10:39

Panowie mam tez problem.Mam wiazke na przednie szyby elektryczne i dzis bede zabieral sie za montaz.Kupilem przez allegro.Lecz martwi mnie jedna kostka pusta chyba z plusowymi kablami.2 sa uciete a 2 wchodza do wtyczki a wtyczka jest pusta.Moze ktos bedzie wiedzial co z nia zrobic.Niechce nic spalic i podlaczyc chce poprawnie by wszystko gralo.Tu sa zdjecia tej kostki.Dzieki!

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 24 wrz 2009, 10:59

ibizablue pisze:Moze ktos bedzie wiedzial co z nia zrobic.Niechce nic spalic i podlaczyc chce poprawnie by wszystko gralo.
Jest to kostka bezpiecznika termicznego zabezpieczającego obwód elektrycznych szyb. Jeden z przewodów z tej kostki powinien iść do zasilania z listwy (zacisk w skrzynce bezpieczników L30) a drugi do modułu.

Awatar użytkownika
ibizablue
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ibizablue » 24 wrz 2009, 11:12

Czyli co moge zrobic z tym?Moglbys wytlumaczyc,jestem laikiem a chce dobrze podlaczyc.Czyli mam rozebrac ta kostke i puscic te kable czy musi byc ten termiczny przekaznik?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 24 wrz 2009, 11:24

ibizablue pisze:Czyli co moge zrobic z tym?
Jeżeli chcesz zrobić wszystko tak jak w oryginale to: dokup ori bezpiecznik, do odciętego przewodu dolutuj odpowiedniej długości przewód i podłącz go zgodnie ze schematem. Drugim wyjściem z sytuacji jest włożenie zwykłego bezpiecznika o wartości 20A w miejsce termicznego i też będzie ok.

Awatar użytkownika
ibizablue
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ibizablue » 24 wrz 2009, 11:29

Aha.Fajnie.Dzwonilem do sprzedajacego i mi dosle ten bezpiecznik,wiec moze zastapie go do tego czasu tym zwyklym bezpiuecznikiem tak jak napisales.Czyli jeden kabel podlaczam do L30 ?A ten drugi do ktorego modulu mam podlaczyc?Bez roznicy ktory do ktorego?Sorki za takie pytania ale zielony jestem w tym temacie :oops: Dzieki wielkie kolego.

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 24 wrz 2009, 11:37

ibizablue pisze:A ten drugi do ktorego modulu mam podlaczyc?
Ten drugi masz prawdopodobnie już podłączony do omawianego modułu (czarna skrzyneczka wielkości paczki papierosów widoczna na zdjęciu) ale sprawdź zasilanie po bezpieczniku ma iść na pin nr 30.

DJ_Tomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: DJ_Tomek » 26 wrz 2009, 22:04

FranoF1 powiem Ci żeś rezacz nad rezacze.. ja właśnie zakupiłem zestaw elektryki na przednie szyby i też mam zamiar zrobić to co Ty.. żeby nie było że popełniam plagiat:) proszę o pozwolenie skopiowania kilku chwytów:)) z góry dziękuję.

PS. kupiłem ten zestaw ale z poodcinanymi kablami mam tylko wtyczki te co były w drzwiach do przełączników i silniczków podnośników.. mam pytanie czy do prawidłowego podpięcia tego wszystkiego jest potrzebny jakiś "sterownik" czy moduł?? pytam bo będę to rezał pierwszy raz i nie wiem czy jak podepne kable bezpośrednio pod bezpieczniki to mi sie cos nie spali.. czytałem w wypowiedziach wczesniej ze ibizablue miał jakieś kostki czy pudelka, a ja nawet tego nie mam.. i stad moje pytanie.. czekam na odpowiedz.. to bardzo pilne bo juz sie nie moge doczekac kiedy podepne te szybki :))

Pozdrawiam

DJ_Tomek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: DJ_Tomek » 27 wrz 2009, 22:36

spoko na pewno wkleje:) a jak z tym podpieciem tego.. nie trzeba zadnych modułów i takich tam?? tak jak pisalem wczesniej mam pociete kable i nie mam zadnych wtyczek..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl