Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABT] wymiana oświetlenia właczników

ODPOWIEDZ
klonu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 ABT] wymiana oświetlenia właczników

Post autor: klonu » 26 wrz 2009, 12:50

Witam. Mam kilka problemów z wymianą żarówek w przycisku podświetlenia przeciwmgielnych tylnych. Tak wszystko wygląda po zdjęciu przycisku:
Obrazek
Ściągnąłem z downloadu "reguluję i naprawiam" ale tam tylko pisze, że wystarczy wyciągnąć żarówkę za pomocą pincety no ale za cholerę mi to nie wychodzi :/ trzeba będzie wyciągnąć cały panel odkręcając radio (wersja bez półki) ? I co więcej tak wygląda przycisk:
Obrazek
i za cholere nie chce on z powrotem wejść teraz! Wszystkie inne przyciski normalnie da się wyciągnąć i włożyć a tego nie! Ta wystająca "płytka" plastikowa jak już dobrze się ułoży to potem przycisk się nie wciska, na moje oko jest ona zbyt długa ale jakimś cudem wcześniej tam była. Teraz wpadłem na to, że może trzeba to montować z przekręconą stacyjką? :/
A i żeby nie zakładać nowego tematu to lampkę górną wystarczy podważyć przy odłączonym akumulatorze żeby wyciągnąć? Ogólnie mam problemy z elektryką :/ centralny raz się otwiera raz nie, żarówka się nie świeci przy otwarciu drzwi (gdy sam ją włączę to działa) ale to już trochę przeszukałem forum i zacznę od kabli w bagażniku (na 100% niektóre są połamane, nie mam np. podświetlenia tablic dopiero jak poruszam kablami), poprawieniu zimnych lutów na pompie i przeczyszczeniu lampki górnej.

Z góry dzięki za pomoc i wiem, że moje pytania mogą być banalne ale nie jestem żadnym mechanikiem/elektrykiem, słabo znam się na autach a nie chce nic popsuć i na siłę robić, chce mieć pewność że wszystko robię dobrze.

Awatar użytkownika
michael80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michael80b3 » 26 wrz 2009, 14:00

Żeby wyjąć przyciski musisz z lewej i prawej strony podwarzyć wszystkie przyciski, wszystkie one są ze sobą połączone taką "kratką" a więc powinny wyjść wszystkie naraz. Bez żadnego wykręcania panelu czy wyjmowania radia. Na wyjęcie żarówki są różne sposoby można i pincetą, ja je podważyłem próbówką z cienkim grotem.
klonu pisze:A i żeby nie zakładać nowego tematu to lampkę górną wystarczy podważyć przy odłączonym akumulatorze żeby wyciągnąć?
Chodzi Ci o lampke w podsufitce ?
Przyjrzyj się jej z lewej strony jest taki zatrzask który musisz podważyć.
A nie świecąca żarówka przy otwieraniu drzwi to wina zapewne włączników krańcowych sprawdź je zamontowane są po bokach tak że jak zamkniesz drzwi to one odłączają prąd i żarówka gaśnie.

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 26 wrz 2009, 14:16

michael80b3 pisze:Żeby wyjąć przyciski musisz z lewej i prawej strony podwarzyć wszystkie przyciski, wszystkie one są ze sobą połączone taką "kratką" a więc powinny wyjść wszystkie naraz
nie do końca taka prawda :idea: jeśli jest obok tych przycisków półeczka to ta "kratka" jest z nią połączona na stałe. tak jak michael80b3, radzisz podważyć, to może urwać tą kratkę :roll:

każdy przycisk można z osobna wyjąć :-P

klonu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klonu » 26 wrz 2009, 14:30

Tak, chodzi o podsufitkę ;) włączniki krańcowe to nie są, już sprawdziłem. Spróbuję jeszcze na wszelki wypadek wymienić 4 bezpiecznik. A co do tych przycisków to ściągnąłem jak na fotce tą "nakładkę" żeby dostać się do żarówek ale tam są te srebrne druciki :P i nie wiem czy mogę męczyć żarówkę czy lepiej wyciągnąć cały przycisk. Mogę śmiało wyciągnąć jeden cały przycisk bez wyciągania reszty żeby spokojnie się do tych żarówek dostać? Spróbuję zaraz. No i pozostaje problem taki, że nie można z powrotem teraz włożyć tej nakładki bo ta wystająca plastikowa płytka blokuje :P próbowałem włożyć na siłę to potem przycisk nie wchodził do środka tylko był zablokowany :/ nie wiem jakim cudem wcześniej to tam weszło. Stałoby się coś jakbym tą wystającą płytkę uwalił? :D Spróbuję zaraz zrobić fotkę tego z innej perspektywy.

Awatar użytkownika
michael80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michael80b3 » 26 wrz 2009, 14:35

grzesiek79 pisze:michael80b3 napisał/a:
Żeby wyjąć przyciski musisz z lewej i prawej strony podwarzyć wszystkie przyciski, wszystkie one są ze sobą połączone taką "kratką" a więc powinny wyjść wszystkie naraz
nie do końca taka prawda jeśli jest obok tych przycisków półeczka to ta "kratka" jest z nią połączona na stałe. tak jak michael80b3, radzisz podważyć, to może urwać tą kratkę

każdy przycisk można z osobna wyjąć
Jak ja się pozbywałem schowka na rzecz nowych przycisków to podważyłem i nic się nie złamało, jeśli robi się to z wyczuciem to nic się nie stanie.

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 26 wrz 2009, 14:37

klonu pisze:włączniki krańcowe to nie są, już sprawdziłem
pewny jesteś :?: wyciągnij, przeczyść od środka. mógł w środku nabrać tyle brudu że już nie daje rady :roll: a czy ten przełącznik masz odpowiednio ustawiony :?: jak dobrze pamiętam: do środka - cały czas się świeci; po środku - wyłączone; do szyby przedniej - świeci się po otwarciu drzwi. patrzyłeś na jednych drzwiach czy na wszystkich :?:

[ Dodano: 2009-09-26, 14:40 ]
michael80b3 pisze:Jak ja się pozbywałem schowka na rzecz nowych przycisków to podważyłem i nic się nie złamało, jeśli robi się to z wyczuciem to nic się nie stanie.
umiejętności się ceni <piwo> ja nie miałem jeszcze potrzeby wyciągania wszystkich naraz więc podałem to po swoich doświadczeniach :-P

klonu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: klonu » 26 wrz 2009, 17:13

Problem z przyciskami już załatwiony ;) została zabawa z podsufitką.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl