[80 1.8 b3] klamka od strony kierowcy - problem
[80 1.8 b3] klamka od strony kierowcy - problem
Witam.
Miałem uszkodzona klamkę z lewej strony oraz wkład zamka - raz się otwierało, raz nie... Postanowiłem zmienić całą klamkę na nową. Kupiłem klamkę, oddałem do mechanika żeby wymienił i co się okazało? Klamka nie pasuje! No nic myślę, nie ta to inna, a 25zł to nie dużo za klamkę.... Mechanik zjeździł wszystkie okoliczne "szroty", przywiózł ze 3 klamki i.... żadna nie pasuje! Mam Audi b3 1.8 z 90r i centralny zamek. Dziwne jest to, że numeru oryginału, który jest na klamce nigdzie nie można znaleźć w żadnej ETCE itp. NR jest taki: 893 837 205 ze znaczkiem audi oczywiście. Szukanie trwa już ponad tydzień :-|
Pomóżcie, jak ja mam znaleźć pasującą klamkę z wkładką zamka i kluczykiem najlepiej.
Miałem uszkodzona klamkę z lewej strony oraz wkład zamka - raz się otwierało, raz nie... Postanowiłem zmienić całą klamkę na nową. Kupiłem klamkę, oddałem do mechanika żeby wymienił i co się okazało? Klamka nie pasuje! No nic myślę, nie ta to inna, a 25zł to nie dużo za klamkę.... Mechanik zjeździł wszystkie okoliczne "szroty", przywiózł ze 3 klamki i.... żadna nie pasuje! Mam Audi b3 1.8 z 90r i centralny zamek. Dziwne jest to, że numeru oryginału, który jest na klamce nigdzie nie można znaleźć w żadnej ETCE itp. NR jest taki: 893 837 205 ze znaczkiem audi oczywiście. Szukanie trwa już ponad tydzień :-|
Pomóżcie, jak ja mam znaleźć pasującą klamkę z wkładką zamka i kluczykiem najlepiej.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
stream85 pisze:To nie takie proste, bo tam się coś połamało jakieś drobne części w klamce i wkładce zamka. I nie bardzo jest to jak naprawić... dlatego oddałem do mechanika, żeby mi założył nową, ale jakoś nie daje rady... Nie można znaleźć klamki...
stream85 pisze:Rozebrane a samochód stoi u mechanika. Podjadę do niego dopiero w poniedziałek. Nie spodziewałem się, że wymiana klamki to taka ciężka sprawa... a może to tylko u mnie tak jest...
a może to mechanik nie potrafi złożyć tego z powrotem :?: :roll: nie byłbym nawet zdziwiony gdyby tak było
podmianka kasety nie powinna sprawiać większych kłopotów. za 1szym razem jak dobierałem się do klamki od środka zajęło mi całość ok. 1.5 godziny będąc laikiem w temacie :oops:
podaje foto jak powinno wyglądać od środka całe uzbrojenie zamka (jak dobrze pamiętam drzwi od strony pasażera :roll: )
-
- Forum Audi 80
nasuwa się pytanie: dlaczego :?: musi być jakaś przyczyna, same raczej nie połamały się :roll: musiał ktoś kiedyś robić przy drzwiach i nieumiejętnie wyciągał/składał :evil:stream85 pisze:Moje są połamane
[ Dodano: 2009-09-27, 10:06 ]
znalazłem w ETCE nr: 8D0837821 - ten większy (musisz się pytać na odpowiednią stronę ) i 893837821A ten mniejszy
z tymi nr śmigaj do serwisu AUDI/VW i powinieneś dostać je
powodzenia 8-)
Dzięki za te nr. Ten mniejszy element już mam i nawet da się go zamontować do nowej klamki co nie pasowała.... ale nie wiem jak będzie z tym większym, bo nie mogę znaleźć zdjęcia żeby było pokazane jak jest przymocowany do klamki.... dzwonię po hurtowniach i szukam tego elementu... ciekawe czy robią zamienniki tego?
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki i pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
a co musże zdemontować zeby dostać się do tej klamki od wewnątrz ? Mam już zdjętą całą tapicerkę, i pod nia jest to wzmocnienie metalowe które zakrywa cały dostęp do klamki. zacząłem je odkrecać łącznie z tymi śrubami po bokach drzwi i rusza sie cała szyba z ramką ?stream85 pisze:Na zdjęciu zaznaczyłem o jakie elementy klamki mi chodzi... one w nowych klamkach są inne lub ich wogóle nie ma. Moje są połamane...
Super, dzięki za informacje. A odnośnie samej klamki to kupiłem zamiennik czyli klamkę z wkładem i kluczykami - i z tego co zauważyłem to nie ma ona tego elementu co zaznaczył na zdjęciu stream85 - czy ta częśc będzie pasować z mojej starej klamki ?IC69 pisze:No i teraz musisz wyjąć ta ramkę z drzwi, ciągnąc ją do góry. Jednak w pierwszej kolejności musisz po uwalniać wszystkie wiązki elektryczne i regulator lusterka, o ile masz manualne.
i drugi pytanie- jak zdejmowałem tapicerkę to odgiołem klamkę i wykreciłem ta śrubke co jest pod nią. Następnie z tyłu odpiąłem ta małą blaszkę mocującą i zdjąłęm cięgno klamki- jak zakładałem z powrotem tapicerkę to po ponownym montażu ciegna klamka nie działa - zostaje w takim położeniu pośrednim - co sie mogło zepsuć ?
cześć.
podepnę się pod temat. mam podobny problem co kolega, muszę ten plastikowy element widoczny na zdjęciu powyżej wymienić od otwierania zamka. chcąc się tam dostać zdjąłem boczki i tam właśnie ta cholerna ramka jest. i trochę się pogubiłem.
żeby ją zdjąć to trzeba wszystkie śruby poodkręcać ? a jeżeli tak to tą ramkę wyciągać z opuszczoną szybą ?
nic mi tam nie wyleci nie przestawi się jak to zrobię ?
żebym mógł potem normalnie szybę podnosić i opuszczać.
podepnę się pod temat. mam podobny problem co kolega, muszę ten plastikowy element widoczny na zdjęciu powyżej wymienić od otwierania zamka. chcąc się tam dostać zdjąłem boczki i tam właśnie ta cholerna ramka jest. i trochę się pogubiłem.
żeby ją zdjąć to trzeba wszystkie śruby poodkręcać ? a jeżeli tak to tą ramkę wyciągać z opuszczoną szybą ?
nic mi tam nie wyleci nie przestawi się jak to zrobię ?
żebym mógł potem normalnie szybę podnosić i opuszczać.