Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Abt] Chodzi na benzynie przez chwilę i gaśnie.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kolo27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 Abt] Chodzi na benzynie przez chwilę i gaśnie.

Post autor: kolo27 » 27 wrz 2009, 09:16

Zapalam na gazie i jak przełączę na benzynę to chodzi na benzynie przez chwilę, jakieś 5 sekund, a potem gaśnie. Jak wezmę znów na gaz i potem na benzynę to znów tak samo. Mam silnik z jednopunktowy wtryskiem. Sprawdzałem już czy paliwo dochodzi i wygląda ze jest ok. Wygląda na to jakby coś odcinało dopływ paliwa po paru sekundach. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Jeśli ktoś miał podobny przypadek to proszę o pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, 12:36 przez kolo27, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Katana_6
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Katana_6 » 27 wrz 2009, 09:55

Po pierwsze popraw temat bo trafi do kosza.
Po drugie jesteś pewny że paliwo dochodzi do wtrysku? Może pompka paliwa już się zużyła. A dlatego chodzi Ci 5 sekund na benzynie, bo podejrzewam że w przewodach są jeszcze resztki gazu, wypala go do końca i gaśnie. Podejrzewam że paliwo w ogóle nie zostaje podane do kolektora ssącego.

Awatar użytkownika
gawcio12312
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gawcio12312 » 27 wrz 2009, 10:42

a może ci go benzyną zalewa sprawdź pod filtrem czy gaźnik jest mokry czy suchy na benie jak go kilka razy odpalisz

kolo27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Chodzi na benzynie przez chwilę i gaśnie.

Post autor: kolo27 » 27 wrz 2009, 19:56

Dlaczego temat trafi do kosza? Na pewno paliwo dochodzi do wtrysku bo sprawdzałem takze pompa odpada. Zdjąłem filtr i zaglądałem co się dzieje we wtrysku podczas przełączania ben-gaz i gdy sie przełączy na benzynę to przez chwilę wtrysk daje a po kilku sekundach zamiera. Może to jakiś przekaźnik od instalacji gazowej który odłącza wtrysk? Instalacja jest holenderska więc moze to dlatego?

Awatar użytkownika
Gruszka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gruszka » 27 wrz 2009, 21:14

ja bym najpierw wymontował filtr paliwa bo pewnie sie już zakleił i dlatego po zgaszeniu ciśnienie pompki jeszcze go troszeczke poda a po odpaleniu wypala paliwo które trafiło do przewodu i gaśnie. Rozkręć przewód od podawania paliwa i zakręć rozrusznikiem i sprawdz czy leci z ciśnieniem, jak nie pomorze posłuchaj czy pompka cały czas podaje, sprawdz przekaźnik nr 30 pod kierownicą czy po załączeniu się nie rozłącza i czy nie śmierdzi spalenizną. Potem zabierz się za sprawdzenie u mechaniora mieszanki paliwowo powietrznej czy czasami nie zalewa silnika, pozatym iskra może być słaba i nie jest w stanie dokładnie spalić mieszanki. A dopiero potem zastanawiałbym się czy walić do gazownika i sprawdzać czy gaz nie zakłuca pracy silnika na benzynie. Sprawdz również WN może iskra ucieka na silnik lub zapłon się przestawił. To tyle co przyszło mi narazie do głowy, powodzenia. <ok> <ok> <ok>

Awatar użytkownika
Hołowczyc20
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Hołowczyc20 » 27 wrz 2009, 22:11

Sorry że się wcinam ale w ABT nie ma przekaźnika nr30 :-P :-P i tak pisali koledzy pompce paliwa się przygląnij ale najpierw filtr paliwa zmień :->

Nypel1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Nypel1 » 27 wrz 2009, 22:34

gaśnie Ci za każdym razem czy tylko jak jest rozgrzany :!:

kolo27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolo27 » 28 wrz 2009, 09:23

Nie ważne czy silnik jest ciepły czy zimny. Zawsze jest tak samo. Tak jakby wypalał to co ma w gażniku i gasł. Ale gdy schodzi z obrotów ja przełączam na gaz i znów się wkręca na gazie, a jak przełączę na benzynę to chwilę chodzi i gaśnie. Ok dzięki za wskazówki i dzisiaj zobaczę filtr paliwa bo to mi się wydaje najbardziej prawdopodobne jak na razie. Paliwo dochodzi i nie zalewa raczej bo zaglądałem w gardziel.

MartiZarecki

Post autor: MartiZarecki » 28 wrz 2009, 10:10

miałem identyczny przypadek. Na LPG chodził idealnie, a po przełączeniu na benzynę zaraz gasł mimo dodawania gazu (zdawało mi się, że wypala to co ma w "gaźniku" i tyle).

Moje podejrzenia padła pompa paliwa.

Ale kilka dni wcześniej padła mi stacyjka i musiałem na 2 dni odpiąć akumulator. Po naprawieniu stacyjki podłączyłem akumulator nie wykonując ADAPTACJI NA BENZYNIE tylko odpaliłem silnik na LPG.

Na LPG chodził super, niestety po przełączeniu na benzyne miałem sytuację opisaną powyżej.

Reset komputera, adaptacja na benzynie i wszytko ŚMIGA

kolo27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolo27 » 28 wrz 2009, 20:56

Już zrobiłem :lol: okazało się ze w instalacji gazowej padł przekaźnik który zmienia opcję gaz-benzyna :-P podłączyłem wtrysk na krótko i na benzynie śmiga elegancko a przedtem wypalał gaz, który po przełączeniu na benzynę, pozostawał w przewodach - dlatego jeszcze przez chwilę chodził po przełączeniu. Wszystko już jest ok. Dziękuję za wszelką pomoc bo bardzo sie przydała. Pozdrawiam wszystkich <ok> :lol: <ok>

pawel1171
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawel1171 » 29 paź 2009, 20:43

czy ktos na temat tej usterki moze cos wiecej napisac ???

wilku142
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wilku142 » 28 sty 2014, 06:48

dobra kolego amm ten sam problem i potrzebuje informacji ktory to jest przekaźnik bo podejrzewam ze u mnie jest to samo....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl