Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.9E] Ubywa płynu hamylcowego oraz niesprawny ręczny

ODPOWIEDZ
jarul7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.9E] Ubywa płynu hamylcowego oraz niesprawny ręczny

Post autor: jarul7 » 26 wrz 2009, 13:56

Mam dwa problemy z moją Audicą.
Ucieka mi płyn hamulcowy i kapie tylko w jednym miejscu pod skrzynią biegów to chyba wysprzęglik i podejrzewam,że płyn wlatuje do środka i ucieka dołem bo nigdzie indziej nie znalazłem wycieku. Znalazłem temat gdzie ktoś napisał,że można wysprzęglik wyciągnąć od góry ale czy to dużo roboty, czy nic tam nie uszkodze, może lepiej samemu się za to nie brać?
Drugi mój problem to hamulec ręczny nie łapie wogóle w lewym kole. Naciągnełem już dzisiaj linke na maksa i to nic nie dało. Byłem ostatnio na przeglądzie i z nożnym jest wszystko git tylko ręcznego nie było w lewym kole. Pamiętam,że kiedyś wymieniałem z kolegą klocki czy tam szczeki już nie pamietam-mam tarcze więc chyba klocki :/ ale tylko z jednej strony z prawej więc moze teraz z lewej się wytarły i nie łapią.Czy to może być przyczyna?

1) Proszę umieszczać tematy w odpowiednich do tego działach forum.
2) Na przyszłość tytułuj wątki zgodnie z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
3) Stosuj prawidłowe tagi w tytułach
4) Popraw oznaczenie silnika w profilu.
5) Obie kwestie, które poruszasz, były omawiane na forum wielokrotnie. W przyszłości proszę używać opcji szukaj przed założeniem nowego tematu i nie powielać wątków na forum :arrow: regulamin.

Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, 18:59 przez jarul7, łącznie zmieniany 3 razy.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 26 wrz 2009, 14:56

Jeśli masz z tyłu tarcze to sprawdź czy przy kole na którym Ci nie hamuje odbija dźwigienka za którą ciągnie linka bo możliwe że od już nie daje rady od korozji. Co do klocków, ich dobry stan to podstawa i powinno się je wymieniać kompletem na jednej osi. Poszukaj na forum tematów bo problemy z tylnymi zaciskiem a szczególnie z ręcznym to typowa usterka.

jarul7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarul7 » 26 wrz 2009, 15:45

Zaraz pojaden na kanał i zobacze tą dzwigienke może coś popukam postukam i prysne to zacznie działać.Wiem,że wymienia się komplet na osi ale nam się wtedy nie chciało bo żeśmy z jednym kołem sie wystarczająco umęczyli i spasowaliśmy.
A co z tym wysprzęglikiem dam rade go sam odkrecic? Dużo tam śrub itp?

denis44
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: denis44 » 27 wrz 2009, 12:17

jeżeli z jednej strony masz nowe klocki a z drugiej stare to może linka w kiepskim stanie i zaciąga tylko jedną strone (nie przesuwa się). Zaciągnij ręczny i zobacz w kole które nie hamuje czy linka jest napięta...

jarul7
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jarul7 » 30 wrz 2009, 15:54

Z wyciekiem płynu się uporałem i była to wina wysprzęglika. ale ręcznego nie moge zrobic. Problem polega na tym ,że w lewym kole ten element który ciągnie linka jest bardzo luźny i moge go palcem popchnąć a w prawym nie. dodam,że nożny hamulec działa normalnie. Prosze pomóżcie bo nie wiem czy wymienić cały zacisk czy zrobic ten?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 30 wrz 2009, 16:09

A zmieniłeś klocki? Możliwe że coś się zapiekło i albo pękła albo nie daje rady sprężyna, normalka przy tym układzie pewnie bez regeneracji zacisku się nie obędzie tutaj masz linka do instrukcji: https://audi80.pl/all-regeneracja-ty ... vt9988.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl