[80 B3] Jak zdjąć tylna półkę
[80 B3] Jak zdjąć tylna półkę
Szukałem na forum i nie znalazłem. Powiedzcie jak zdjąć tylną półkę? Jak kupiłem auto miałem tam jakieś stare ledwo grające głośniki i chciałem wymienić na nowe, ale trochę za małe są otwory, a żeby je powiększyć i zamontować głośniki trzeba zdjąć półkę, bo ciężki jest dostęp. Widziałem, że za tylną kanapą są 4 "zaczepy" a gdzie są pozostałe i jak się tam dostać?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Musisz zdjąć oparcie tylnej kanapy. Najlepiej robić to we osoby ciągnąc łapiąc po dwóch stronach przy łączeniu z siedziskiem i ciągnąć/szarpiąc do góry. Jeśli nie chce wychodzić i czuć że trzyma się dołem to znaczy że nikt nie odgiął dolnych mocowań oparcia. Wtedy trzeba odkręcić siedzisko - dwa wkręty od przodu i je zdjąć. Następnie trzeba odgiąć dwa zaczepy oparci które znajdują się po obu stronach. Po odgięci ponowić próbę wyciągania oparcia.
Półka trzyma się na dwóch zagiętych blaszkach które uwidocznią się po wyjęciu oparcia. Po ich odgięciu trzeba pójść do bagażnik tam półka trzyma się na dwóch plastikowych zaczepach które należy popchnąć po przodu samochodu i półka powinna wyjść.
Jeśli chce się ją całkiem wyciągnąć trzeba odkręcić pasy od ich dolnego mocowania.
Jeśli w półce siedzą duże głośniki może się okazać że nie da jej się wyciągnąć bez ich odkręcania.
Półka trzyma się na dwóch zagiętych blaszkach które uwidocznią się po wyjęciu oparcia. Po ich odgięciu trzeba pójść do bagażnik tam półka trzyma się na dwóch plastikowych zaczepach które należy popchnąć po przodu samochodu i półka powinna wyjść.
Jeśli chce się ją całkiem wyciągnąć trzeba odkręcić pasy od ich dolnego mocowania.
Jeśli w półce siedzą duże głośniki może się okazać że nie da jej się wyciągnąć bez ich odkręcania.
-
- Forum Audi 80
Tak to te plastikowe, trzeba je lekko w dół pociągnąć i próbować ostrożnie popychać przed siebie.
[ Dodano: 2009-10-03, 12:13 ]
Dobrze jakby druga osoba ciągnęła ją jeszcze w środku po odhaczeniu tych zaczepów w bagażniku. Bo jak tylko ciągniesz wewnątrz przedziału pasażerskiego to te zaczepy mocniej się trzymają w bagażniku.
[ Dodano: 2009-10-03, 12:13 ]
Dobrze jakby druga osoba ciągnęła ją jeszcze w środku po odhaczeniu tych zaczepów w bagażniku. Bo jak tylko ciągniesz wewnątrz przedziału pasażerskiego to te zaczepy mocniej się trzymają w bagażniku.
Jak będziesz już miał oparcie na zewnątrz (tak wygodniej) i wyciągniętą półkę,skorzystaj z okazji i naucz się otwierać od środka pokrywę bagażnika.
Przyda się przy różnych awariach zamka.
[ Dodano: 2009-10-05, 13:22 ]
A swoją drogą to ALDI opisał problem,że mucha nie siada - w książce tego nie znajdzie.
Przyda się przy różnych awariach zamka.
[ Dodano: 2009-10-05, 13:22 ]
A swoją drogą to ALDI opisał problem,że mucha nie siada - w książce tego nie znajdzie.
Dzięki, teoretycznie wiem jak otworzyć zamek bagażnika (mam nadzieję, że nie będę musiał tego sprawdzać). A co do półki to zdjąłem i założyłem ja sam i powiem, że jeśli ktoś by to robił to lepiej postarać się o pomoc drugiej osoby, szczególnie przy montowaniu jej z powrotem. Trzeba się samemu na męczyć i kombinować żeby ją ponownie dopasować.
-
- Forum Audi 80
Dzięki, kilka razy sam się z tym męczyłem.antoni pisze:A swoją drogą to ALDI opisał problem,że mucha nie siada - w książce tego nie znajdzie.
Teraz mi się przypomniało że mogłem jeszcze napisać żeby jeszcze zdjąć osłony słupków. Zdejmuje je się ciągnąc za koniec bliżej dachu, dolna część słupka jest na takim haku i wystarczy lekko pociągnąć ją w stronę dachu.