Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4]pokrętło od ogrzewania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fazi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4]pokrętło od ogrzewania

Post autor: fazi » 13 maja 2007, 10:35

witam
mam u siebiew B 3 taki mały problem.mianowicie pokrętło od kierowania nadmuchem . Ma ono 3 położenia góra szyba , dół , kratki u mnie 2 pierwsze działają a gdy chcę przekręcić w położenie kratek jest straszny opór.
Potrzebuję wszelkich porad co i gdzie szukać aby tego nie popsuć .
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, 13:00 przez fazi, łącznie zmieniany 1 raz.

geografik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

pokrętło od ogrzewania

Post autor: geografik » 13 maja 2007, 11:03

Wiem o co chodzi kolego, mój kuzyn ostatnio kupił audi b3 i sprawdzałem te pokrętła u niego, taż jedna opcja była niemożliwa do włączenia, próbowałem na siłę ale coś prztyknęło i już z 3 działają dwie opcje. Nie rób nic na siłę. To jest podobnie zrobione jak w audi b4 bo patrzyłem u siebie może nawet tak samo a więc.
1 Po pierwsze spróbuj wyjąc całe pokrętła od tego ustawienia. Ja jeszcze nie demontowałem ale tylko patrzyłem jak to trzyma.
Potrzebna będzie latarka żeby widzieć wszystkie te miejsca po wyjęciu popielniczki. Wyjmij popielniczkę i popatrz od spodu czy jest jakoś przykręcone. Wyjmij radio z tym panelem co zawsze jest. Po wyjęciu radia jest dużo miejsca i można zobaczyć co sie stało. Wiem że 3 pokrętło w audi b4 jest na lineczkę pewnie te inne tez ale zobacz sam. jak cos to pisz dalej spróbujemy pomóc.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 13 maja 2007, 11:38

1 Wyjęcie panelu sterującego:
-zciągasz gałki sterujące z wyczuciem ale na siłe
- pod nimi są śrubki , odkręsasz i dochodzisz do podświetlenia panelu
- po zdjęciu osłony są 4 śrubki wykręcasz je i wysiągasz cały moduł , możesz wtedy dokładnie się przyjżeć linkom sterującym
2 Dojście do strowanych wlotów powietrza :
-od strony pasażera wyjnij schowek ( od spodu ma przykęcone zawiasy , po ich odkręceniu sałość wychodzi
- dół obejżysz odchylając plastik osłaniający kolumne
Przyczyną możebyć uszkodzony przełącznik , linka lub sterowany wlot powietrza oraz weszelkie mocowania linki

Awatar użytkownika
bandzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bandzior » 14 maja 2007, 11:44

Przyczyną jest ciężko działająca klapka od zmiany kierunku.
Wyciągnij schowek pasażera i w centralnej częsci konsoli jest podpięta linka z zaczepem mniej więcej w okolicach pokręteł trzeba tam zapodac wd 40 i rozruszać.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 14 maja 2007, 14:41

miałem cos podobnego i okazało sie że ktoś tam grzebał i źle złożył cały ten układ przy pokrętle

Awatar użytkownika
bandzior
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bandzior » 14 maja 2007, 15:24

Tak ale nie ma to nic wspólnego z regulatorami tylko z klapką.

Awatar użytkownika
Linchof
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audi B4 1.9 TD- Pokretla

Post autor: Linchof » 21 maja 2007, 08:00

Witaj!
tak jak Bandzior napisal, nic nie rob z panelem, wyciagnij schowek, wez latareczke.
Bedzie takie ramie plastikowe w kolorze bialym, lewa reka zlap pokretlo, prawa postaraj sie razem z nim przesuwac to ramie.
Wczesniej spryskaj linke i to ramie szczegolnie przy srobie na ktorej jest przykrecone, 5 razy przekrecisz i dziala.
Mialem to samo u siebie. Teraz jak kupie radio, to odkrece jeszcze raz i zaleje ponownie.
Bedze napewno dzialalo, moze ewentulanie taki olej jak babcie w maszynach do szycia uzywaly:)
pozdrawiam
Maciek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl