Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Nie odbija zacisk hamulca

ODPOWIEDZ
avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Nie odbija zacisk hamulca

Post autor: avantmaniak » 30 wrz 2009, 22:18

Witam mam problem z nie odbijającymi zaciskami hamulca przód.
Podczas jazdy po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna piszczeć klocek, po zdjęciu koła i wyjęciu tarczy wywnioskowałem że zacisk nie pracuje prawidłowo, po zdjęciu gumki okazało się że prowadnica jest zardzewiała, narazie popsikałem WD40 lecz nie jest to na dłuższą metę.
Jak zabrać się za rozebranie zacisku?
Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 11:27 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 2 razy.

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 01 paź 2009, 00:58

A czy po tym popsikaniu WD 40 pomogło?- przestały hamulce piszczeć i blokować?
Bo jeśli nie. to przyczyną problemu jest niedrożny giętki przewód hamulcowy.Jak depniesz to duże ciśnienie dopycha klocek do tarczy,ale już z tzw. przez Ciebie odbiciem jest gorzej.
Tam nie ma co odbijać, tam będzie stały nacisk tłoczka na klocek,bo płyn po ustaniu nacisku na pedał nie ma swobodnej drogi odwrotu.
I tak by to wedle mnie wyglondauo.

muniorek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: muniorek » 01 paź 2009, 19:58

A według mnie to to jest przyczyna
po zdjęciu gumki okazało się że prowadnica jest zardzewiała,
teoria o zapchanym giętkim przewodzie jest mocno naciągana ,chociaż jak to mówią "wszystko się może zdarzyć"...

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 01 paź 2009, 23:19

Pożyjemy,zobaczymy.
Kolega rdzę usunie,wypoleruje,wazelinką pociągnie (chociaż tam nie wolno smarować ) i będzie wiadomo czy to było właśnie to.
Być może...,bo rdza nie takie cuda potrafi wyczyniać,zwłaszcza jak się jej nie przeszkadza.
W tym przypadku chodziło by o dłuższe nie korzystanie z auta.

avantmaniak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: avantmaniak » 02 paź 2009, 09:48

Wczoraj przejechałem ok 400km i zauważyłem wielką poprawę(nic nie huczało podczas jazdy, a i hamulce nieco lepsze...) Więc jednak rdza na prowadniku jest przyczyną.
Auto jeżdzi codziennie więc nie wiem dlaczego rdza wystąpiła w tym miejscu.
Mam jednak pytanie jak to rozkręcić aby wyczyścić prowadnik porządnie?

Kolego, w przyszłości nie baw się czerwoną czcionką ;-)
Ostatnio zmieniony 04 paź 2009, 11:29 przez avantmaniak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Slawoaudi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawoaudi88 » 03 paź 2009, 21:46

avantmaniak, Witaj,ja miałem to samo w swoim avancie.Moja normalnie podczas jazdy chamowało i tak jak tobie piszczalo koło.Wiec pewnego dnia juz nie wytrzymałem sciagłem przednie koła i rozkreciłem zaciski.To powiem Ci ze klocki ktore powinny byc luzne to wybijałem młotkiem prowadniki klockow były tak zardzewiałe powybijałem klocki prowadniki wyczysciłem szczotka druciana ale na wiertarce potem jeszcze uzyłem pilnika,i na sam koniec przepiłowałem prowadniki w klockach.Potem wszystko poskładałem i odrazu nie ta jazda,ale to nie bylo jeszcze do konca to o co mi chodziło,wiec nastepnego dnia rozebralem tylne zaciski i bylo to samo wszystko sztywne klocki wybijałem.I jak to wszystko zrobiłem to odrazu chamulc inne i ABS normalnie zaczał dzialac bo wczesniej był ale bardzo słabo odczuwalny.Jak masz jakies pytania to napisz na gg 1371215.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 03 paź 2009, 22:21

Robisz wszystko dobrze, ale mam wrażenie ze zapomniałeś o smarze miedziowym na koniec, posmarowac tloczek, prowadnice, powierzchnie klocka od strony tloczka, bo inaczej sprawa moze sie powtorzyc za kilka tygodni, po pierwszym sniegu.

Zasada jest prosta: kto smaruje ten jedzie ;)

Awatar użytkownika
Slawoaudi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawoaudi88 » 04 paź 2009, 22:30

percevalle, Masz racje ale ja to robiłem pierwszy raz i w sumie chciałem sprawdzic czy to pomoże,a nasmarowac zawsze mozna ;-)

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 05 paź 2009, 08:59

podepne się do was Koledzy.Napiszcie co należy posmarować??ja u siebie po wyczyszczeniu hamulców z przodu nasmarowałem miedziakiem tylko prowadnice zacisków..ale jeszcze czasami dalej piszczy..tłoczek tez przyjmie miedziaka??czy tak jak juz koledzy wczesniej pisali o specjalnym smarowidle które moze sie mieszac z hamulcowym..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl