[80 B3 1,8]migająca kontrolka płynu chłodniczego
[80 B3 1,8]migająca kontrolka płynu chłodniczego
Witam Wszystkich klubowiczów i proszę o radę gdyż ostatnio zaczęła mi migać kontrolka od płynu chłodzącego,ale nie cały czas że oznaczało by jakiś problem z układem czy ubytek płynu lecz wtedy gdy jadę i podczas gwałtowniejszego skrętu i gdy jechać po nierównej nawierzchni(po dołach).Dziwne jest to że wszystko jest w normie,płynu nawet troszkę ponad normę.Czujnik w zbiorniczku może coś szaleć?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: ŻUBER
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT+lpg
Witam zainteresowanych tematem. Wydaje mi się, że autor tematu ma na myśli kontrolkę znajdującą się pośrodku licznika, która sygnalizuje też małą ilość płynu hamulcowego. Mryga ona na nierównościach, na zakrętach i przy gwałtownym hamowaniu. Wtedy pływak w zbiorniku płynu hamulcowego się opuszcza, tym samym załącza kontrolkę. Miałem tak samo, co się okazało - ubytek płynu z nieszczelnego cylinderka. Proponuje płyn hamulcowy sprawdzić. Pozdrawiam
Dolej płynu. Na zarętach podczas przyspieszania itp wiecej płynu wchodzi w silnik/osadza się na ściankach. Wtedy będzie migać. Na 90% po prostu za mało płynu. Warto sprawdzić wycieki i czy na rozgrzanym silniku nie leci chmurka białego dymu z wydechu... u mnie oznaczało to uszczelkę pod głowicą ;p
Drugie - ta kontrolka jest używana w 2ch czujnikach. Jeden od poziomu płynu, a druga od czujnika temperatury - w miejscu gdzie chłodnica łączy się wężem z głowicą. Ten drugi czujnik też się czasem psuje, albo przetarł się kabel(co się raczej tam nie zdarza. Odłącz na chwie ten czujnik i zobacz czy pomogło.
Drugie - ta kontrolka jest używana w 2ch czujnikach. Jeden od poziomu płynu, a druga od czujnika temperatury - w miejscu gdzie chłodnica łączy się wężem z głowicą. Ten drugi czujnik też się czasem psuje, albo przetarł się kabel(co się raczej tam nie zdarza. Odłącz na chwie ten czujnik i zobacz czy pomogło.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH