[B4 1.9 TDI] Dioda straszak
[B4 1.9 TDI] Dioda straszak
Witam, chce zapytać jak zamontować diode żeby po zamknięciu centralnego zamka z pilota zaczeła migać, a po otwarciu żeby gasła, dodam że nie posiadam alarmu z góry dziękuje za pomoc.
Zauwaz ze zwykla mrugajaca dioda mruga z wieksza czestotliwoscia niz dioda w alarmie. Kazdy kumaty zauwazy ze to atrapa i co najwyzej bedzie sie z tego smial. A juz tak nawiasem mowiac mam dosc jak widze niebieska diode.
Jesli juz chcesz ja tak zamontowac, to podepnij sobie jakis przekaznik pod zaplon. Prawie kazdy przekaznik na styki normalnie zwarte (NC) i normalnie otwarte (NO). Podpinasz diode pod styki NC a cewke przekaznika pod przewod i gdy pojawi sie napiecie po przekreceniu stacyjki, przekaznik dostaje napiecie i rozlacza styk, tym samym dioda przestaje mrugac. Przewod na ktorym pojawia sie napiecie po przekreceniu stacyjki bedziesz mial przy radiu. Tylko nie pamietam teraz ktory, zolty czy czerwony :roll:
Tutaj styki normalnie zwarte to 30 i 87a
http://autokacik.pl/files/279316970-przekaznik.JPG
a przekaznik wyglada tak
http://eltronix.pl/img/products/large/l_3440.jpg
Jesli juz chcesz ja tak zamontowac, to podepnij sobie jakis przekaznik pod zaplon. Prawie kazdy przekaznik na styki normalnie zwarte (NC) i normalnie otwarte (NO). Podpinasz diode pod styki NC a cewke przekaznika pod przewod i gdy pojawi sie napiecie po przekreceniu stacyjki, przekaznik dostaje napiecie i rozlacza styk, tym samym dioda przestaje mrugac. Przewod na ktorym pojawia sie napiecie po przekreceniu stacyjki bedziesz mial przy radiu. Tylko nie pamietam teraz ktory, zolty czy czerwony :roll:
Tutaj styki normalnie zwarte to 30 i 87a
http://autokacik.pl/files/279316970-przekaznik.JPG
a przekaznik wyglada tak
http://eltronix.pl/img/products/large/l_3440.jpg
-
- Forum Audi 80
Kup migajaca diode w sklepie elektronicznym, i podłacz minus diody do "-" po stacyjce a "+" do tego co masz w nim napiecie caly czas, dla bezpieczeństwa mozna w szereg dać zwykła diode. A jak chcesz zeby migała jak zamek sie załaczy to sprawdz na przewodach do sterowania centralnym gdzie masz minus po zamknieciu centrala, i tam "-" diody podlacz.
po to sie takie diody montuje zeby mysleli ze jest alarm, wtedy byle żul juz bedzie sie troche zastanawial nad tym, a swoja droga zawsze miec jakies swoje ukryte odciecie zapłonu.krisiun1 pisze:Tylko pytanie po co, żeby złodziej wiedział że masz zamontowany auto alarm i ma się do tego przygotować.Ja u siebie takiej diody nie montowałem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja miałem tak zrobione, migała jak drzwi były zasunięte. podłączyłem pod przewód sterujący centralnym zamkiem. Dioda LED to takie urządzenie które świeci tylko jak się przyłoży plus i minus do odpowiednich wejść. Moja dioda przestała migać po jakichś dwóch miesiącach - jakiś szmelc mi się trafił. Teraz mam diodę z zabezpieczania antykradzieżowego które sobie później zainstalowałem.Jarekwolin pisze:A jak chcesz zeby migała jak zamek sie załaczy to sprawdz na przewodach do sterowania centralnym gdzie masz minus po zamknieciu centrala, i tam "-"
PS. Gdzieś na forum elektroda.pl widziałem schemat jak zrobić układ w którym można sobie regulować miganie zwykłej diody LED.
-
- Forum Audi 80
Fakt modny jest ostatnio taki. U mnie w sklepie tez sie najwiecej 12V niebieskich sprzedaje.
[ Dodano: 2009-10-06, 21:58 ]
[ Dodano: 2009-10-06, 21:58 ]
Taki układ najprosciej zrobić na scalaku NE555. Poniżej schemat.aldi pisze:Gdzieś na forum elektroda.pl widziałem schemat jak zrobić układ w którym można sobie regulować miganie zwykłej diody LED
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
A ja mam takie pytanko. Słyszałem, że można podłączyć diodę migającą pod przewód od kierunkowskazu (na wyłączonej stacyjce jest tam znikome napięcie służące do zasilania tej diody, a po przekręceniu kluczyka, napięcie jest podawane na minus diody przez co przestaje migać. Znajomy tak zrobił w Passacie i działa . Nie wiem tylko jak by to zrobić w niuni :roll:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH