[b3 1.6D] Czarna maź w zbiorniczku wyrównawczym
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80
Witam,podepne sie pod temat ja mam 2.0 ABT kupiłem ja ok 3 miesiecy temu.Dzis odkreciłem korek w zbiorniczku i zobaczyłem na sciankach czarna maz.Z tego co czytam to sie juz boje bo silnik z zewnatrz jest suchy jak pieprz zero pocenia itp.dzis tak z ciekawosci nawet wąchałem spaliny czuc normalna benzyne.Własnie mam zamiar robic wymiane płynu przed zima i teraz nie wiem co mam o tym myśleć.Napewno przed wymiana płynu przepłucze cały układ nawet nie chce myslec ze to uszczelka pod glowica Co do pracy silnika to chodzi równo pali na dotyk zadnych problemów,silnik trzyma temperature ogrzewanie działa.jak wachałem ta maz to tak płynem smierdzi a nie olejem.Odp co o tym myślicie.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80
Koledzy to własnie nie jest stara maz,włożyłem palec i normalnie to sciagłem ze scianki zbiorniczka wachałem to i nie czuc olejem tylko bardziej płynem.A zapomniałem o jeszcze jednym napisac ze płyn lub woda bo nie wiem co to jest w zbiorniczku,to wyglada na brudna wogole nie przypomina płynu ani wody.Olej sprawdzałem i nie ubywa.Mam cicha nadzieje ze wszystko bedzie ok ze to tylko stary osad.
tez tak miałem wystarczy dobrze wypłukać cały układ chłodzący i zalać wodą z jakims plynem ja wlałem szamponu samochodowego zrobiłem na tej wodzie ok 200km i zrobiła sie czarna. Wiec spuściłem i zalełem od nowa woda ale czysta wypłukałem układ i spowrotem zalałem płynem i mam spokój z czarną mazią w zbiorniczku .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80
patryk18, No to fajnie ze tak Ci sie udało chciałbym zeby u mnie było to samo.Tylko martwi mnie jeszcze jedno,teraz przejechałem sie do sklepu,zrobiłem ok 4km i popatrzylem na wężyk powrotu do zbiorniczka i z niego sie nic nie leje,a wydaje mi sie ze powinno sie cały czas pomału lać.I co Wy na to????
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
To zależy jakie ciśnienie panuje w układzie chłodzenia. Jeśli samochód jest zimny to przy zdjęciu wężyka powrotu chłodzenia powinno się powoli sączyć chłodziwo z chłodnicy, jednak ciśnienie jest tak małe, że nie pokona różnicy wysokości, jaka jest do zbiorniczka wyrównawczego.
Wiem co piszę, bo wczoraj przez korek od zbiornika wyrównawczego, który nie upuszcza nadmiarowego ciśnienia, oderwało mi od chłodnicy wąż powrotu chłodzenia wraz z plastikowym kroćcem. Znaczy, krociec mocno pękł, dzisiaj dokonałem efektu zniszczenia poprzez delikatne poruszanie... I powoli sączy się chłodziwo.
Dobrze, że nie przegrałem silnika, bo chłodziwo w większości wytrysnęło/wyparowało a zatrzymałem się na poboczu jak temperatura dobiła do 103*C.
Wiem co piszę, bo wczoraj przez korek od zbiornika wyrównawczego, który nie upuszcza nadmiarowego ciśnienia, oderwało mi od chłodnicy wąż powrotu chłodzenia wraz z plastikowym kroćcem. Znaczy, krociec mocno pękł, dzisiaj dokonałem efektu zniszczenia poprzez delikatne poruszanie... I powoli sączy się chłodziwo.
Dobrze, że nie przegrałem silnika, bo chłodziwo w większości wytrysnęło/wyparowało a zatrzymałem się na poboczu jak temperatura dobiła do 103*C.
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80
Niki20, Chyba masz racje bo nie dawno przyjechałem do rodziny i pokonałem dłuższa trase i z nadmiaru leci płyn choć jest to zauważalne dopiero na wiekszych obrotach,wiec mysle ze bedzie wszystko ok i ze ta maz to pozostałości po wczesniejszym uszkodzeniu uszczelki.Jutro zaraz wymienie płyn wyczyszcze zbiorniczek przepłucze układ i sie wszystko wyjasni.Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-10-14, 19:45 ]
Witajcie,wczoraj wymieniłem płyn,wypłukałem zbiorniczek,przepłukałem układ zalałem płynem i jak narazie płyn jest koloru zielonego i mysle ze tak pozostanie,nie wiem wydaje mi sie ze jak by był gdzies olej dostawał sie do płynu to juz by zmienił swoja barwe,a co do wskazówek kolegów czy na bagnecie nie ma oznak płynu to nic niepokojacego nie ma.
[ Dodano: 2009-10-14, 19:45 ]
Witajcie,wczoraj wymieniłem płyn,wypłukałem zbiorniczek,przepłukałem układ zalałem płynem i jak narazie płyn jest koloru zielonego i mysle ze tak pozostanie,nie wiem wydaje mi sie ze jak by był gdzies olej dostawał sie do płynu to juz by zmienił swoja barwe,a co do wskazówek kolegów czy na bagnecie nie ma oznak płynu to nic niepokojacego nie ma.
- bieniek1984
- Forum Audi 80
- Slawoaudi88
- Forum Audi 80