[2.3 coup3 b3]woda wszędzie-pomocy
- hakanos007
- Forum Audi 80
[2.3 coup3 b3]woda wszędzie-pomocy
Witam Koledzy.Jak w temacie mam bardzo nieprzyjemny problem z moją coupejka..po ostatnich ulewach w środku pojawiła się woda,..pod fotelem kierowcy,pasażera z tyłu po obu stronach i w bagażniku w miejscu koła zapasowego..co do przodu i miejsca od kierowcy poradziłem juz sobie-okazało sie ze guma od kabli koło bezpieczników...z tyłu jest najgorzej..i to z lewej strony..zastanawiam się czy nie ma jakiegos przecieku na lampach...bo po wyjęciu wkładki zarówkami ścieżki sa pordzewiałe..po stronie pasażera jest lepiej ale woda tez się pojawi...natomiast dzis po dośc mocnej ulewie..pojawiło się duzo wody z przodu po stronie pasażera..prosze o pomoc bo juz nie wiem co zrobic..zaczełem juz nawet podejrzewac ze woda dostaje sie jakos od dołu ale to chyba niedorzeczne
- hakanos007
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
witam kolege zmagałem sie z tym samy co ty przez 2 lata mecvhanicy mowili ze niemoga znalesc miejs gdzie cieknie. Az w koncu sam sie zato zabrałem .Zaczynajmy:
Tył- z lampy(nieszczelność);z wywietrznika(z lewej strony jak patrzysz się od tyłu znajduje się wywietrznik z takimi gumowymi klapami musisz to sprawdzic;mogły puścić śruby trzymające zderzak też do sprawdzenia-----Jednym słwem wyciągnij wszystkie materiałowe rzeczy z auta i polewaj autko powoli wodą ( pewnie zauważysz gdzie leci
Tylnie siedzenia- mozesz mieć nieszczelne gumy przy drzwiach; woda moze sie dostawać z nadkoli ( czyli gdzieś masz dziure lub jakąś nieszczelność----sprawdzanie takie same jak z tylu polewaj wodą aż do skutku
Przód--oczywiście nadkola do sprawdzenia ; przedewszystkim odpływ wody z szyby ( otwierasz maske i przy samej szybye z lewej i prawej stronie sprawdzasz czy odpływy nie są zadkane liśćmi itp) ; nieszczelny wiatraczek( musisz sprwdzić wokół wlotu do wiatraczka czy niema jakiś luzów ( umie blacha przy wiatraku była pęknięta wieć tamtendy woda się dostawała) ; wokół bezpieczników tamteż trzeba zaglądnąć ; szyberdach jeśli takowy posiadas i wszystko polewamy wodą stopniowo i tak sprawdzamy
Sposób uszczelnienia- dorażnie silikon i taśma dodatkowo zmacniana ; jeśli okaże sie ze nadkola to polecam zwykłą masę bitumiczną na dach mi się bardzo dobrze sprawdza przyczym musisz nałożyć minimum 2 warstwy ja jeszcze do tego na sam koniec nałożyłem nato jeszcze zwykła warbe w spreju żeby to wszystko ładnie stwardniało i niebył zabardzo miękkie
Mam nadzieje ze pomogłem
Pozdrawaim
Tył- z lampy(nieszczelność);z wywietrznika(z lewej strony jak patrzysz się od tyłu znajduje się wywietrznik z takimi gumowymi klapami musisz to sprawdzic;mogły puścić śruby trzymające zderzak też do sprawdzenia-----Jednym słwem wyciągnij wszystkie materiałowe rzeczy z auta i polewaj autko powoli wodą ( pewnie zauważysz gdzie leci
Tylnie siedzenia- mozesz mieć nieszczelne gumy przy drzwiach; woda moze sie dostawać z nadkoli ( czyli gdzieś masz dziure lub jakąś nieszczelność----sprawdzanie takie same jak z tylu polewaj wodą aż do skutku
Przód--oczywiście nadkola do sprawdzenia ; przedewszystkim odpływ wody z szyby ( otwierasz maske i przy samej szybye z lewej i prawej stronie sprawdzasz czy odpływy nie są zadkane liśćmi itp) ; nieszczelny wiatraczek( musisz sprwdzić wokół wlotu do wiatraczka czy niema jakiś luzów ( umie blacha przy wiatraku była pęknięta wieć tamtendy woda się dostawała) ; wokół bezpieczników tamteż trzeba zaglądnąć ; szyberdach jeśli takowy posiadas i wszystko polewamy wodą stopniowo i tak sprawdzamy
Sposób uszczelnienia- dorażnie silikon i taśma dodatkowo zmacniana ; jeśli okaże sie ze nadkola to polecam zwykłą masę bitumiczną na dach mi się bardzo dobrze sprawdza przyczym musisz nałożyć minimum 2 warstwy ja jeszcze do tego na sam koniec nałożyłem nato jeszcze zwykła warbe w spreju żeby to wszystko ładnie stwardniało i niebył zabardzo miękkie
Mam nadzieje ze pomogłem
Pozdrawaim
WItam, U mnie jest to samo... Stoi woda i tyle. myslalem ze to moze leciec podwoziem. ale nie ponieważ zdjąłem całą wykładzinę wysmarowałem całą podłogę silikonem. Położyłem nowe maty pod wykładzine i nic. Obstawiam lampy i nadkola. Mogą też na serio być te gumowe listwy przy drzwiach. Wysmarowałem podwozie dysperbitem M też nic. Coś trzeba z tym zrobić. .... co do szyberdachu - Jakby był nieszczelny to by podsufitka i siedzenia miały zacieki. A akurat u mnie sucho.. Walczmy z wodą:)
masz coupe, problem wody z przodu juz opisany zostal nie raz i zreszta kilka tematow nizej tez, poszukaj
cieknie do bagaznika? woda cieknie przez lampy, napewno ze starosci rozszczelnila sie taka czarna masa uszczelniajaca (cos jak smoła), najlepiej odkrecic lampy i delikatnie z umiarem ciągnąć i sie odkleją - wyczyszczając ze starej masy i nałożyć nową
silikonu nie polecam bo raz zeżre ci lakier a potem i blachę zacznie jeść a i tak żeby objechać lampy na okolo to nierealne, musialbys zderzak sciagac by dojsc od dołu,
najpierw odkrec blende i te czarna listwe nad lampami, bedziesz widzial te czarne uszczelnienie
a jesli całe lampy zdejmowac to musialbys odkrecic od strony bagaznika lampy, odkrecic tę blende rejestracji, potem czarna listwe na krawedzi bagaznika (4 sruby w zaslepkach i dwie pod blenda rejestracji, i potem mozesz ciagnac lampy, odczyscisz dasz nowy "sznurek uszczelniajacy" specjalnej ramce na lampie i skladasz i nic nie leci <ok>
cieknie do bagaznika? woda cieknie przez lampy, napewno ze starosci rozszczelnila sie taka czarna masa uszczelniajaca (cos jak smoła), najlepiej odkrecic lampy i delikatnie z umiarem ciągnąć i sie odkleją - wyczyszczając ze starej masy i nałożyć nową
silikonu nie polecam bo raz zeżre ci lakier a potem i blachę zacznie jeść a i tak żeby objechać lampy na okolo to nierealne, musialbys zderzak sciagac by dojsc od dołu,
najpierw odkrec blende i te czarna listwe nad lampami, bedziesz widzial te czarne uszczelnienie
a jesli całe lampy zdejmowac to musialbys odkrecic od strony bagaznika lampy, odkrecic tę blende rejestracji, potem czarna listwe na krawedzi bagaznika (4 sruby w zaslepkach i dwie pod blenda rejestracji, i potem mozesz ciagnac lampy, odczyscisz dasz nowy "sznurek uszczelniajacy" specjalnej ramce na lampie i skladasz i nic nie leci <ok>
- hakanos007
- Forum Audi 80
Problem wody od strony pasażera przerabiałem już niestety. Po zakupie coupety auto stało w nocy na mocnej ulewie. Otwieram rano a tu strona pasażera pływa :shock: Po wstępnych oględzinach okazało się że jest pęknięcie między maską o szybą w odpływie. Skleiłem kropelką, wydarłem dywaniki pasażera. Oczywiście wszystkie wygłuszenia z prawej strony poszły się je**ć :evil: Strasznie śmierdziało. Widocznie gość, od którego to kupiłem się tym nie przejmował. Na szczęście blachy nic nie wzięło, dzięki Bogu, ocynk <ok>