Tuba vs Subwoofer
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tuba vs Subwoofer
Powiedzcie mi co według was jest lepsze - bardziej efektywne - tuba czy skrzynka trapezowa. Pod uwagę nie bierzcie miejsca które zajmują te sprzęty! Chodzi mi wyłącznie o jakość i efektywność!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 15:02 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Tuba nie ma porównania ze skrzynką, skrzynka gra o wiele lepiej pod względem jakości wytrzwarzanego dźwięku.
- Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
- Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
- Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
- Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
- Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.
[ Dodano: 2007-05-15, 21:09 ]
Jeszcze parę minusów tuby :mrgreen:
-przede wszystkim tuby nie mozna zestroic
-tuba to poprostu sprasowany papier
-jakosc dzwieku z tuby budzi wiele zastrzezen
-bass refex przewaznie zamontowany jast "NA PAŁE" z tylu co nie wplywa dobrze na dzwiek
-slychac buczenie z tuby a nie granie
- Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
- Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
- Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
- Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
- Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.
połowa sukcesu to dobra obudowa...Labiel pisze:czywiście trudno to porównywać bo wszytsko ależy od głosniak,
Jeszcze parę minusów tuby :mrgreen:
-przede wszystkim tuby nie mozna zestroic
-tuba to poprostu sprasowany papier
-jakosc dzwieku z tuby budzi wiele zastrzezen
-bass refex przewaznie zamontowany jast "NA PAŁE" z tylu co nie wplywa dobrze na dzwiek
-slychac buczenie z tuby a nie granie
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Według mnie tuba gra głośno ale jeśli chodzi o jakoś jest gorsza niż skrzynka która gra duzo lepszej jakości dźwięk niż tuba.
[ Dodano: 2007-05-15, 21:31 ]
A taką definicje znalazłem wpisując w google TUBA :mrgreen:
Tuba
Rurowata konstrukcja z kartonu lub PCV. Tuby dostępne na rynku charakteryzują się niepoprawnym, dudniącym dźwiękiem. Kiepska jakość dźwięku spowodowana jest wadami konstrukcyjnymi tub (mała sztywność, złe strojenie portu bass-reflex, zła objętość).
[ Dodano: 2007-05-15, 21:31 ]
A taką definicje znalazłem wpisując w google TUBA :mrgreen:
Tuba
Rurowata konstrukcja z kartonu lub PCV. Tuby dostępne na rynku charakteryzują się niepoprawnym, dudniącym dźwiękiem. Kiepska jakość dźwięku spowodowana jest wadami konstrukcyjnymi tub (mała sztywność, złe strojenie portu bass-reflex, zła objętość).
Skrzynia czy zamknięta czy z refleksem niema jakiegokolwiek porównania z tubą.Tuba to dno komletne pod wzlędem jakości użytych materiałów jak i dźwięku.Mają swoją rzesze fanów dlatego że wydają głośny chałas i są tanie(jeszcze ich nie widać a już słychać) a to nie oto chodzi sprzęt ma nam sprawiać przyjemność odsłuchu a nie wszystkim w okolicy.Skrzynkę można kupić gotową ale lepszym rozwiązaniem jest zrobić ją samemu trzeba tylko odrobinę chęci.A efekt jaki uzyskamy będzie i tak bardziej zadowalający ziż z papierowych tandet. 8-)
- czester-11
- Forum Audi 80
tuba to daje tyle przyjemnosci z odsluchu muzyki co jazda maluchem po audostradzie na pelnym gazie(okropny halas nic wiecej) najlepszym rozwiazaniem jest skrzynia a czy z bas refleksem czy zamknieta to juz kwestia doboru do auta bo inaczej bedzie grac w kombi inaczej w sedanie,
ja mam w sedanie zamknieta blaupunkta + wzmacniacz , gra przyzweoicie miesisto bas nie jest tak jak w tubie(wczesniej mialem) glosny wrecz harczacy, tylko gleboki, nie slychac go ale czuc bo skrzynia nizsze czestotliwosci przenosi ponizej 10hz, czyli ponizej naszego progu slyszalnosci.
polecam skrzynie.
ja mam w sedanie zamknieta blaupunkta + wzmacniacz , gra przyzweoicie miesisto bas nie jest tak jak w tubie(wczesniej mialem) glosny wrecz harczacy, tylko gleboki, nie slychac go ale czuc bo skrzynia nizsze czestotliwosci przenosi ponizej 10hz, czyli ponizej naszego progu slyszalnosci.
polecam skrzynie.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zastanawiałem się też nad Blaupunktem. Jaką masz skrzynkę i jaki wzmacek? Jak bym kupował skrzynkę to bym ją robił na pewno sam! Na tyle się jeszcze zna I pewnie tak zrobię ale zobaczymy jeszcze bo mam na oku jedną aukcję z ciekawą skrzynką ale zobaczymy za ile pójdzie...czester-11 pisze:tuba to daje tyle przyjemnosci z odsluchu muzyki co jazda maluchem po audostradzie na pelnym gazie(okropny halas nic wiecej) najlepszym rozwiazaniem jest skrzynia a czy z bas refleksem czy zamknieta to juz kwestia doboru do auta bo inaczej bedzie grac w kombi inaczej w sedanie,
polecam skrzynie.
- czester-11
- Forum Audi 80
skrzynia ma 250 watt w rms(koszt ok250zl) do niej mam wzmacniacz dwukanalowy blaupunkta 210 watt rms w mostku. (koszt ok 300zl) + do zestawu kable (ok 120 zl)
wszystko gra zajefajnie, ja wiem czy za te pieniadze to oplaca sie bawic w samoróbke???? tu masz gwarancje na wszystko bo kupywane w sklepie,
sam chcialem na poczatku zrobic skrzynie na caly bagaznik z 2 glosnikami pioneera ale za duzo to roboty i kasy duzo wiecej byt poszlo.
mi wysrarczy to co mam,
wszystko gra zajefajnie, ja wiem czy za te pieniadze to oplaca sie bawic w samoróbke???? tu masz gwarancje na wszystko bo kupywane w sklepie,
sam chcialem na poczatku zrobic skrzynie na caly bagaznik z 2 glosnikami pioneera ale za duzo to roboty i kasy duzo wiecej byt poszlo.
mi wysrarczy to co mam,
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja lubię się bawić
Już problem rozwiązałem. Kupiłem głośnik Hollywood X2-1240-D4 (12" 2 cewkowy) do niego dorobię skrzynkę z bass-reflexem (wszystkie parametry już mam) i kupuje jeszcze wzmacniacz Crunch MXB 280 (160W na cewkę). Grało będzie na pewno świetnie. To klasa Rockfor Fosgate (robiony w tej samej fabryce). Jak będę już montował skrzynkę to zrobię fotostory.
Tym samym temat uważam za zamknięty i dziękuję wam wszystkim za pomoc!
Już problem rozwiązałem. Kupiłem głośnik Hollywood X2-1240-D4 (12" 2 cewkowy) do niego dorobię skrzynkę z bass-reflexem (wszystkie parametry już mam) i kupuje jeszcze wzmacniacz Crunch MXB 280 (160W na cewkę). Grało będzie na pewno świetnie. To klasa Rockfor Fosgate (robiony w tej samej fabryce). Jak będę już montował skrzynkę to zrobię fotostory.
Tym samym temat uważam za zamknięty i dziękuję wam wszystkim za pomoc!
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt: