Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.3 NG Cabrio] wydech dziwne dzwieki..

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
troll oslo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 2.3 NG Cabrio] wydech dziwne dzwieki..

Post autor: troll oslo » 22 paź 2009, 19:26

witam
przerobilem juz wszystko co mozliwe na forum i nic nie znalazlem na ten temat wiec pisze...

Mianowicie jako iz mi jakis czas temu zaczol dzwonic kat wywalilem go wspawalem w puche po kacie scianki by tak nie rezonasowalo i bylo dobrze no prawie troche mi nie uszczelnila opaska miedzy katem a sirodkowym tlumikiem w sirode przyspawalem do rury kata rurke z nacieciami by reszta w nia wchodila i zalozylem 60mm klamre na wszystko wreszcie szczelne ale..
jak ruszam z jedynki i depne mu to zaczyna o cos jakby udezac sparawdzilem odstepy od scianek kanalu wywalilem oslone termiczna z sirodkowego tlumika, przekrecilem caly wydech tzn. popyscilem trzy sruby przed katem i prubowalem raz lekko w lewo - drzy w prawo -drzy.. nie mam juz wiecej pomysluw jest cut lepiej ale jak depne to cos o coc jakby udezalo dosc szybkom czestotliwoscia jak ujme gazu jest ok...
przy spokojnej jeszdzie jesc ok zadnych dzwiekow...

ma ktos moze jakis pomysl co jeszce sprawdzic...
czy moze gumy wieszaka sa juz kiepskie? (zalozylem nowe na calym wydechu 2 miesiace temu... nie oginalne ale dedykowane.)

Awatar użytkownika
luk448
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk448 » 22 paź 2009, 20:46

Kolego miałem podobnie.Gdy tylko mocniej depnąłem w pedał do było słychać taki dziwny dźwięk dochodzący właśnie z okolic tłumika.Okazało się że wieszaki od wydechu były już powyciągane i to rura dawała taki rezonans.Gumy kupiłem nowe-nie ori-tylko dedykowane i...po 2-3 dniach gumka pękła.Podjechałem do znajomego i okazało się że cały wydech był troszkę źle spasowany i jeden wieszak był bardziej obciążony niż ten drugi przez co musiał więcej "dźwigać",szybciej się wyciągnął i potrafił nawet się urwać.Podjedź do jakiegoś tłumikarza to Ci go podgrzeje i wyprostuje i powinno być wszystko oki.I kup ori gumki lub jakiegoś dobrego producenta.

Awatar użytkownika
troll oslo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: troll oslo » 22 paź 2009, 21:01

hm.. to co piszesz moze byc i przyczyna....
jutro zobacze co sie da zrobic..

a do tlumikaza nie nie pojade cos ty..
smiechem by mnie w pracy zjeli zeby mechanik oddawal swoje auto do mechanika....
ze nie wspomne juz jakie sa tu ceny za robocizna... 500 zl godzina pracy...

spawarka i acetylen mi nie obce..
spruboje podpasowac gumy od ssangyong-a naprawiam prucz daf-uw i te auta wiec cos na magazynie znajde...

a tak na marginesie to czy kat od 2.0 z b4 lub z 100 92r z silnikiem ng podejdzie do ng ?
bo moge wymontowac za free tyle ze nie wiem czy jest sens...
tak samo czy poduchy od silnika z tych aut beda pasowac do cabrioleta? wygladaja podobnie...

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 23 paź 2009, 07:47

troll oslo pisze:a tak na marginesie to czy kat od 2.0 z b4 lub z 100 92r z silnikiem ng podejdzie do ng ?
bo moge wymontowac za free tyle ze nie wiem czy jest sens...
tak samo czy poduchy od silnika z tych aut beda pasowac do cabrioleta? wygladaja podobnie...
Tych części nie powinieneś wymieniać na urzywki,to nie zderzak...wkońcu jesteś z branży...to chyba wiesz ;-)

Obejrzyj dokładnie śruby z podkładkami sprężynującymi(sprężynami) na kolktorze i niżej na łączeniu,jeśli są luzy będą wpadać w rezonans i stukać.
Obowązkowo mocowania wydechu czyli wieszaki jeśli nie są ponapinane to w miejscu jakiegokolwiek luzu może wystąpić rezonans.Podobnie łączenia elementów wydechu.
Sprawdz też czy końcówka nie jest spasowana zbyt ciasno w zerzaku.
Moja wypełnia wycięcie w zerzaku z luzem max.2cm i ładnie to leży ale trzeba było dokładnie podwiesić wydech.

Awatar użytkownika
troll oslo
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: troll oslo » 23 paź 2009, 09:01

Wiem wiem ale uzywki mam za friko i podobno wygladaja ladnie od ssangyonga nowy mam ale za duzy a z uniwersalnym zabawy za duzo wole nadgodziny niz sleczyc przy swoim ale trzeba widze..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl