[80 b42.3NG+lpg]klapa antystrzalowa
[80 b42.3NG+lpg]klapa antystrzalowa
witam. jak w temacie czy zakladanie klapy antystrzalowej na gumie przepływomierza lub GRZYBKA na talerzu przepływki spełnia swoja role?? bo od jednego gaziarza slyszalem ze tak a drugi co jest dluzej na rynku mowi ze tego grzybka to rozwala a przez ta klape na gumie przepływki czasami lapie lewe powietrze...
- hakanos007
- Forum Audi 80
jeżeli klapka jest założona profesjonalnie nie ma mowy o lewym powietrzu..jeżeli nie masz blosa to wg mnie jest to jedyne rozsądne zabezpieczenie przed strzałem(oczywiście nie w 100%-różnie to bywa)nie mówiąc oczywiście o sprawnym układzie zapłonowym.
Sam taką klape posiadam i jestem zadowolony..albo inaczej..nie mam co na nią nażekać
Sam taką klape posiadam i jestem zadowolony..albo inaczej..nie mam co na nią nażekać
-
- Forum Audi 80
Ja mam zamontowane u siebie takie grzybki-budziki jak kto woli.Montuje się je na kolektorze ssącym.Jeżeli następuje strzał to część tego budzika podnosi się do góry.Należy tylko dodatkowo uszczelnić sobie mocowanie tego grzybka do kolektora by tam nie było łapania lewego powietrza bo kolektor w NG nie ma równej powierzchni tylko jest karbowany.Koszt niewielki a może zapobiec przed naprawdę dużymi kosztami gdy będzie strzał gazu.
-
- Forum Audi 80
O grzybkach na kolektorze słyszałem, ale o tym żeby coś montować na talerzyku przepływki to pierwsze słyszę. Łobuz89, dowiedz się konkretniej i napisz, bo mnie to strasznie ciekawi.
Założyć gume pod, nad (czy gdziekolwiek indziej) klapą spiętrzającą tak żeby nie ogrzniczać zakresu jej pracy, i nie przekłamywać wskazań to by było coś.
Do tego jeszcze to zabezpiecza przed skutkiem strzału.
Chętnie kupie i zamontuje coś takiego. Nie piszę tego z sarkazmem. Na prawdę jestem ciekawy.
Założyć gume pod, nad (czy gdziekolwiek indziej) klapą spiętrzającą tak żeby nie ogrzniczać zakresu jej pracy, i nie przekłamywać wskazań to by było coś.
Do tego jeszcze to zabezpiecza przed skutkiem strzału.
Chętnie kupie i zamontuje coś takiego. Nie piszę tego z sarkazmem. Na prawdę jestem ciekawy.
- hakanos007
- Forum Audi 80
Nie chodzi o to żeby nie przykręcać gumy tylko żeby nie dokręcać jej na siłę. Jeżeli już strzela przepływka to jest to tak duża siła że jak nie dokręcisz gumy na maksa to na pewno spadnie!!!
U mnie pomogła też regulacja sprężyny w przepływomierzu (pod czarną klapką), jak chcesz to poczytaj o tym, na forum był taki temat.
Ogólnie już rok i nie miałem żadnego strzału. :mrgreen:
U mnie pomogła też regulacja sprężyny w przepływomierzu (pod czarną klapką), jak chcesz to poczytaj o tym, na forum był taki temat.
Ogólnie już rok i nie miałem żadnego strzału. :mrgreen:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Dokładnie tak.Kornel pisze:Lepiej poprawić instalację LPG i nie robić druta z grzybków.
Jak porządnie strzeli to i 10 gwizdków nie pomoże.Nie wspomnę o gumach-wynalazkach...
Strzały mają swoją przyczynę,skupcie się na eliminacji przyczyn strzałów a nie na łagodzeniu skódków.
Jak się ma NG z podciśnienówką to trzeba dbać i kontrolować i nie ma 100% pewności że nie puknie.