Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[audi b3]ogrzewanie-nagrzewnica

mysza240
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[audi b3]ogrzewanie-nagrzewnica

Post autor: mysza240 » 02 sty 2008, 17:28

Witam wszystkich
Na początku chciałbym opisać problem z jakim walczyłem przez pewien czas.Chodzi o ogrzewanie w mojej audi a konkretnie odnosi się to do wielu już wątków poruszanych na wielu forach typu zapowietrzony? zapchana nagrzewnica? może pompa?Otóż przytocze tu pare słów.Z nadejściem zimna okazało się że całkowicie auto przestało grzać.Czyli zabrałem się do szukania przyczyny.Pokolei sprawdzałem wszystko i okazało się że niby jest ok ,jednak nie było -diagnoza została postawiona pompa czyli wymieniłem od ręki po zalaniu układu jak zimno było tak było no i doszło do tego że mechanik stwierdził że trzeba wymienić nagrzewnice(lecz stwierdził że on nie wymieni bo to robota dla cierpliwych ludzi )Nie mam garażu jest zima więc na samą myśl postanowiłem spróbować coś innego.Wpadłem na pomysł taki.
1.odłączyłem węże od nagrzewnicy
2.podłączyłem do nagrzewnicy stary filtr akwariowy(typu fluwal)
3.dodałem calgon do płynu którym zalałem filtr z nagrzewnicą
4 oczywiście wpiołem odpowietrznik w układ
Teraz napisze co dalej
1.trzy godziny pracy filtra nie przyniosły efektów
2.jednak po 8 godzinach kiedy filtr chodził na pełnej mocy zauważyłem ciemniejszy kolor płynu
3.odłączyłem i dwókrotnie przepłukałem nagrzewnice
4.podłączyłem węże i ku mojemu zdziwieniu w aucie po odpowietrzeniu się układu zrobiło się gorąco

Piszę to ponieważ już mniełam zamawiać nagrzewnice i czekała mnie monotonna praca jednak w ten sposób udało sie ją udrożnić, powiem może tu że płukanie wielokrotne pod ciśnieniem wodą nie nie pomogło (woda przepływała w nagrzewnicy ale w samochodzie było jak w lodówce)
Pozdrawiam

ps.dużo ludzi się pyta jak sprawdzić czy klapa od sterowania ciepło zimno działa.Wystarczy włączyć dmuchawe i przekręcić ciepło -zimno(jeśli usłyszycie wyrażną zmiane w nawiewie to klapa jest ok)

Awatar użytkownika
bartek18150
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Dawid
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z
Kontakt:

Post autor: bartek18150 » 02 sty 2008, 19:59

no barwo brawo :) tylko ze calgon jak rozpyszcza kamien to czasem moze oderwac sie plat kamienia, i teraz nasowa sie pytanie, czy taki plat nie zatka czasem kanalow w bloku? Nie zbadane sa wyroki eksperymetow, szczegulnie ze autka maja okolo 20 lat! Ale pomysl spoko :)

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 03 sty 2008, 09:48

bartek18150 pisze:no barwo brawo :) tylko ze calgon jak rozpyszcza kamien to czasem moze oderwac sie plat kamienia, i teraz nasowa sie pytanie, czy taki plat nie zatka czasem kanalow w bloku? Nie zbadane sa wyroki eksperymetow, szczegulnie ze autka maja okolo 20 lat! Ale pomysl spoko :)
Tylko żeby jeszcze nie rozczelnił nagrzewnicy bo będzie powódź w autku. Ale sam pomysł jest zaiste ciekawy i sam go wybpróbuje na Renówce sąsiada bo tam też zimno jak cho... <ok>

mysza240
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mysza240 » 03 sty 2008, 15:38

kokolino1 pisze:
bartek18150 pisze:no barwo brawo :) tylko ze calgon jak rozpyszcza kamien to czasem moze oderwac sie plat kamienia, i teraz nasowa sie pytanie, czy taki plat nie zatka czasem kanalow w bloku? Nie zbadane sa wyroki eksperymetow, szczegulnie ze autka maja okolo 20 lat! Ale pomysl spoko :)
Tylko żeby jeszcze nie rozczelnił nagrzewnicy bo będzie powódź w autku. Ale sam pomysł jest zaiste ciekawy i sam go wybpróbuje na Renówce sąsiada bo tam też zimno jak cho... <ok>
Na 100% ngdy nie ma pewności ale jeśli nawet nagrzewnica jest w złym stanie to i tak trzeba ją wymienić(środki które lejemy do obiegu jak nie spowodują tylko kłopotu to o odkamienieni już można pomażyć ) a co do rozczelnienia to już mam plan gdyby doszło do tego
Dla zainteresowanych
1.odpiołem przewody od nagrzewnicy
2.połączyłem na kolankach do dodatkowo zakupionych przewodów
3. przewierciłem 2 otwory i poproowadziłem do nagrzewnicyawaryjnej którą umieściłem na wlocie zimnego powietrza do dmuchawy w podszybiu
4.nagrzewnice kupiłem jak najmniejszę na szrocie za 20zł
5.odpowitrznik zamontowany to obowiązkowo
Jak to działa -Proste
Dmuchawa ciągnie zimne powietrze -po nagrzaniu nagrzewnicy powietrze jest zasysane ciepłe
Nie dokończyłem jeszcze całego układu ponieważ udało mi się z nagrzewnicą orginalną
Ale próby były i po rozgrzaniu układu nagrzało się nawet nieżle
Pozostała tylko kwestia dorobienia osłony żeby nie wystudzało nagrzewnicy podczas jazdy i ocieplenie przewodów ale to już nie problem jeśli nastąpi rozszczelnienie nagrzewnicy to pół godzinki i ogrzewanie jest może nie ma szału ale wystarczy do wiosny a jak ciepło się zrobi to można spokojnie wymienić
acha jak by ktoś sobie zakładał to filter trzeba odkręcić od dmuchawy (bezproblemu zmieści się mała nagrzewniczka
co potrzeba
1 nagrzewnica
2 2m węża starcza
3 4 kolanka i opaski
4 2 rurki 5cm od ciepłej wody
no i pół godzinki montażu
Pozdrawiam :lol:

madazaw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: madazaw » 03 sty 2008, 17:56

To samo przetestowałem w A4, tylko zamiast Calgony potraktowałem go agresywniej bo Kretem do udrażniania kanalizacji. Auto jeździ od roku a właściciela w ręce parzą nawiewy!

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 26 paź 2009, 12:26

grze pisze tu ze by nie zasmiecac tematu innego w ktorym pisalem o sposobie wymiany nagrzewnicy
Po przekreceniu na zimne powietrze nie czuc smrodu jezeli auto postoi pare minut odpale auto lub nie i wlacze nawiew gorącego powietrza to przez chwile czuc i ustaje przy pedalach wykladzina sucha patrzylem wczoraj przy tunelu srodkowym raczejj tez sucho szyby czasami troszke paruja ale to jest raczej objaw warunkow jakie panuja na jesieni deszcz itp bo w tamtym roku tez troszke parowaly po wejsciu do auta ale zadnych tlustych szyb nie mam i to mnie dziwi przy tunelu srodkowym od strony kierowcy dotykalem i nic nei wyczulem mokrego i nieo wiem co robic idzie zima dzieci woze do szkoly praca itp i auto musze miec sprawne....bardzo was prosze o wskazowki pomoc z waszej strony co zrobic

[ Dodano: 2009-10-26, 12:50 ]
dziwi mnie to ze smierdzi pare minut i przestaje do momentu w ktorym wylacze nawiew cieplego puzniej jak znowu dam na cieplo znowu na chwile smierdzi i przestaje a moze po prostu nagrzewnica troche tylko puszcza plyn i jak wlacze dmuchawe to te male wycieki smierdza i po ich przedmuchaniu przestaje rozkladam rece az boje sie pomyslec ze by caly przod zdejmowac oj

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 26 paź 2009, 12:54

tomek1982, wg Twojego opisu, obstawiałbym, że nagrzewnica zaczyna Ci powoli puszczać ale puszcza jeszcze na tyle mało, że płyn nie wycieka na dywanik, tylko powoli sączy się po nagrzewnicy i wyparowuje od temperatury.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 26 paź 2009, 12:59

Z tego co napisałeś wygląda na to że nagrzewnica tak jak napisał grzesiek zaczyna dawać znać o sobie innej opcji raczej nie ma. ;-)

Awatar użytkownika
tomek1982
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek1982 » 26 paź 2009, 12:59

rozumiem tez tak myslalem jakiej firmy nagrzewnice kupic ze by byla jakas dobra

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 26 paź 2009, 13:01

tomek1982 pisze:jakiej firmy nagrzewnice kupic ze by byla jakas dobra
Behr, Nixens, Febi

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 26 paź 2009, 13:04

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 26 paź 2009, 13:07

goldi j51, tylko czy te rurki przejdą przez ścianę grodziową? :roll: sam jak wymieniałem nagrzewnicę u siebie, to oglądałęm tą nagrzewnicę Valeo w jedym sklepie ale miala wygięte rurki zamiast prostych

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 26 paź 2009, 13:21

Grześiu a skąd wiesz co miałeś oryginalnie zamontowane wydaje mi się że by weszło i pisze że była oryginalnie montowana jak auto opuszcza fabrykę trzeba zajrzeć do etki na rysunek ale to już nie dzisiaj spadam do pracy ;-)

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 26 paź 2009, 13:23

goldi j51 pisze:a skąd wiesz co miałeś oryginalnie zamontowane wydaje mi się że by weszło i pisze że była oryginalnie montowana jak auto opuszcza fabrykę trzeba zajrzeć do etki na rysunek
wymontowałem swoją ori nagrzewnicę, to chyba widziałem że ma proste rurki :lol: poza tym ori nagrzewnice były Behr

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 26 paź 2009, 13:30

Skoro tak mówisz to nie będę się kłócił szkoda że jak ja wymieniałem nagrzewnice to jej dokładnie nie obejrzałem teraz i tak wszystko jest z Chin :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl