Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 avant

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 13 paź 2009, 22:23

no name pisze:mysle ze w 3000 zl sie zmieszcze z tym car audio :mrgreen: jakos w tygodniu jade pogadac co i jak i za ile :-P
pomyśl lepiej czy sam nie jesteś w stanie zrobić tego samego co oni :?: na forum zawsze znajdziesz odpowiedz i pomoc wystarczy poszukać lub spytać

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 13 paź 2009, 23:27

Panowie przepraszam za OFF TP ale kolega Marcin tak ładnie prosił:

Więc tak chronologia instalacji CA:
1. uświadomienie własnych potrzeb, wymagań
2. stworzenie planu instalacji /najprościej w świecie rozrysowanie na kartce papieru co, ile, gdzie i jak/
3. wybór HU
4. wybór zestawu przedniego - i tutaj dywagacje na temat jego zasilania /AMP czy jedynie HU/
5. wybór ewentualnego zestawu tylnego ?i tutaj jedynie montowanego w drzwi jeśli w planach mamy głośnik sub -niskotonowy/
6. wybór głośnika sub-niskotonowego
7. wybór wzmacniacza/y
8. dobór kabli, bezpieczników i reszty przydatnych gadżetów
9. zakupy:-)
10. wytłumianie drzwi, bagażnika, półki itd
11. konstrukcje montażowe pod głośniki /dystanse, taszki, słupki, skrzynie/
12. montaż
13. strojenie
14. słuchanie
15. strojenie
16. powtarzanie punków 13-15 aż do uzyskania pożądanego efektu
17. czerpanie radości z odsłuchu

Co do mostkowania tranzystorów końcowych typu VDMOS /popularnie zwanymi MOSFET/ jest to dozwolone we wzmacniaczach/przedwzmacniaczach konstrukcyjnie przewidzianych do takiej czynności. Końcówki mocy w tradycyjnych jak na nasze czasy radioodtwarzaczach /z tranzystorami końcowymi typu VDMOS anie BJT->bipolarne/ pracują fabrycznie w trybie mostku.

Następstwem zmostkowania dwóch kanałów wyjściowych w radioodtwarzaczu jest uszkodzenie fizyczne powyższych /zazwyczaj jest to po prostu przegrzanie/.

Generalnie za takie wywody bierze się pieniądze ale dla was wszystko ;-)

Kolego Marcinie nie unoś się - wystarczyło się normalnie zapytać a nie strzelać z ".", "->" czy ",".

Pozdrawiam

PeEs
Jeśli chodzi o dokładanie głośników 10cm do zestawu odseparowanego to trzeba przynajmniej założyć na ten głośniczek kondensator odcinając go na 600-700Hz co by to jakieś ręce i nogi miało /chociaż trochę/.

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 15 paź 2009, 17:57

To już tak ładnie jak Oofol radzisz to powiedz mi...

1. Czy montaż głośników w przednich drzwiach w B4 podobnie jak mają seryjnie golfy V ma sens ? Miejsca na przedzie drzwi brak (zabudowane w środku), taschki nie podobają mi się i zawsze jakoś to przeróbka naruszająca serię :( Jedyne miejsce mam w tyle przednich drzwi - pod oparciem pod rękę - grały by we... wątrobę ;). Jest tam seryjnie miejsce na Airbaga i jedyną przeszkodą jest prowadnica szyby, ale oczywiście 165mm głośnik mieści się z palcem... a nawet na upartego 20cm wejdzie. Czy nie zniszczę tym średnicy ? O bas się nie boję - głośniki promieniują w takie miejsce, że trzęsą się falki ;)

2. Czy średniaki w przedniej desce mają sens w tym miejscu ? Planowałem wsadzić w seryjne miejsca głośniki STX GDN10/200/4 PJ - ładne kopułki jedwabne, jak grają słyszałem i byłem zadowolony, lecz... może brakować średnicy gdyż sensowne cięcie jak dal większości dobrych kopułek zaczyna się od > 7kHz więc... co robić ? Średniaki w drzwi na przedzie w dole czy może jednak w dechę ? Cyki w słupkach... profanacja Audi w/g mnie no i nie mają się gdzie wybrzmieć bo grają ostro w twarz :(

3. Phonocar Protech czy... z pełnym szacunkiem dla Hertz, Dego, DLS i innych wykombinowanie czegoś na głośnikach STX lub ARN od Tesli ? Dokładnie pomierzone, zwrotnice dopracowane, setki konstrukcji DIY i na dodatek tanie...

4. Dobre miejsce na wzmaki w Avancie - gdzie by nie zajmować bagażnika ? 2 x wzmaki Kenwood KAC 849 i 749S + zwrotka aktywna wielkości połowy KAC - na sufit, pod deskę w bagażniku, w boczki bagażnika ???

no-name... 3000 możesz kupić dobrego suba i może na wzmaka starczy ;) Nie rób z Audi "boooom bastika" bo to nie ta liga ;)

Z podziękowaniem ;)

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 15 paź 2009, 19:58

1. Generalnie można wszystko ale nie wszystko ma sens.
Montaż głośników w tylnej części drzwi nie ma do końca sensu ponieważ grał by większą swoją powierzchnią w fotel. Poza tym jeśli przymocujesz go do samej tapicerki /piszesz że taszek nie chcesz/ to boczek będzie rezonował i... Wiesz chyba co będzie bo widzę że o HA coś wiesz;-)

2. Miejsce seryjnych głośników jest z punktu widzenia melomana nie trafione.
Dźwięk odbija się od szyby /ulegając zniekształceniu/ i wędruje w inną stronę niż powinien.
Najlepszym rozwiązaniem na umieszczenie wysokich tonów i średnicy są słupki. Na pewno widziałeś nie jedną zabudowę tego typu. Może nie jest to ori miejsce ale można to sklecić estetycznie i mało rzucająco się w oczy.
Wysokie tony powinny właśnie grać w stronę głowy - wysokie rejestry rozchodzą się kierunkowo w przeciwieństwie do niskich. Idealne ustawienie dla gwizdków to krzyżowanie się ich 10cm pod lusterkiem wstecznym.
Najlepsze miejsce na średnie to zaraz pod nimi ale skierowanie ich zdecydowanie w twarz. Wszystko jednak podlega indywidualnej subiektywnej ocenie właściciela instalacji i jego korektom.

3. Przetworniki.
STX to całkiem dobre produkty - mam pewne doświadczenie z kilkoma modelami - całkiem sympatyczne brzmienie ale tak jak i Tesla i ARN nie stosował bym ich w CA z tytułu warunków panujących w aucie. Jedynie gwizdki można adaptować bez problemu. Aczkolwiek zastanawiałem się nad Peerlesami/Vifami do swojej instalacji /szczególnie urzekły mnie modele z serii XT/.

4. Avant to najlepsze nadwozie do tworzenia instalacji - mnogość możliwości.
Ja bym zrobił podwójną podłogę pod którą bym ukrył wzmacniacze i resztę gratów;-)
Aczkolwiek kieszenie boczne też nie są złym miejscem.

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 15 paź 2009, 23:04

Co do...
1. Mam wersję z 94' i ona ma boczki przednich drzwi z dwoma schowkami + parapety. Drugi tylny jest głębszy i tam właśnie mam zamiar umiejscowić 16,5cm lub... coś innego. Oczywiście drzwi już rozbierałem, pomierzyłem i poskładałem. Okazało się m.in, że głębokość montażowa to max ok 18cm :) takie mocarne Audi ma drzwi !. Ja planuję przymocować do drzwi wewnątrz płytę MDF ok 18mm odpowiednio przyciętą + pierścienie w właściwej grubości skierowane od płyty do środka auta i zrobienie otworu w tapicerce na głośnik. Głośnik przykręcam do pierścienia, do tapicerki drugi pierścień wyprofilowany tak aby przylegał równo do tego zamocowanego na płycie i pozostała szczelina ok 2mm na ramkę głośnika - czyli głośnik znajdzie się między dwoma pierścieniami. Będzie schowany w głąb około 0,5-1cm. Tapicerka będzie sztywno przykręcona do płyty wbudowane w drzwi i do głośnika. Na tapicerce przymocuję maskownice - nie chcę by było widać głośniki. Mam dostęp w pracy do maszynki CNC i obróbka płyty MDF idzie pięknie - pozostaje tylko dopracować pomysł.
Mocowanie głośników zaczerpnąłem z takiego modelu : drzwi - golf V - umiejscowienie glośnika - zdjęcie drzwi z głośnikami - dolny gra prawie we fotel. W Audi 80 wypada troszkę niżej, ale jeszcze jest to sensowne
Mam nadzieję, że takie wzmocnienie drzwi zapewni odpowiednią sztywnośc dodatkowo wspomogę to wygłuszeniem, na które jeszcze oprócz watoliny syntetycznej nie mam pomysłu.

2. Jak już popełnię gwizdki w słupkach to w ruch pójdą na pewno odpowiednie materiały wykończeniowe takie jak alcantra czy nubuk. Wyprofilowanie obudów będzie jedną sprawą a drugą tapicerowanie takim lub podobnym materiałem całego słupka zobacz lub takim zobacz
Oczywiście taki materiał również idealnie nadaje się do oklejenia właściwymi klejami na taschki :)
Lubię szeroką scenę dźwiękową i wyraźną średnicę więc będę chyba zmuszony do tego by średnicę montować w desce a gwizdki w słupki. Średnica będzie stłumiona w stosunku do reszty gdyż znajdzie się najbliżej twarzy i nie będzie potrzeby by piała w uszy. Oczywiście odsłuch może to wszystko zmienić.

3. Visaton sc10n to w/g wielu osób idealny tweeter na kopułce, lecz nie widziano wersji 4ohm (od biedy 8ohm na tweeterku też przejdzie w CA). Vifa czy Peerlesy - poza zasięgiem finansowym. Mogę odkładać pół roku i kupić... ale co żonie powiedzieć, że kupiłem głośniki za 500pln? :D Mam w domu monitorki DIY na GDN14/100/8 i właśnie wspomnianym GDWK/10/200/8 PJ - grają pięknie i schodzą o dziwo dość nisko. Ostatnio na allegro sprzedałem inne monitorki których miałem 4 szt na ARN150-04/8 i ARV100-04/8. Tweeter sypał piachem i był chyba zbyt nisko cięty bo przy pewnej głośności przestawał być wyrazisty próbując grac to czego nie potrafi ;)
Na próbę podłączałem w bagażniku właśnie te drugie monitorki do zmostkowanego KAC 849 - 2 x 150W RMS. Musiałem zatkać BR bo nie szło od basu wytrzymać a to tylko 15cm głośniki z xmax 5,5mm !!! Nadrabiało dobre strojenie obudowy ;)
STX ma głośniki z membraną polipropylenową - jeżeli cewka i dolne zawieszenie wytrzyma to z pewnością membrana i jej klejenie też. Drzwi w Audi 80 są doś suche - przynajmniej u mnie cała woda wlatująca pod uszczelkę szyby spływa po zewnętrznej stronie i nie lci po tapicerce. STX są moimi faworytami :)

4. Z tą podwójną podłogą w bagażniku to nie głupie... jutro pójdę z miarką i zobaczę co by było gdyby nadbudować 5-6 cm nad płytę zakrywającą koło zapasowe. Przy okazji można taką zabudowę obić czymś dźwiękochłonnym i będzie jeszcze przyjemniej.

Jak zawsze zanim zabiorę za bezsensowne cięcie czy przeróbki 100x wszystko przemyślę.
Nie chcę mieć w aucie suba - nie ma być słychać, że jadę z kilometra - ma grac tak bym był zadowolony z odsłuchu i słyszał uszami a nie był wstrząśnięty subem :)zobacz

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 17 paź 2009, 18:02

Myślisz w dobrą stronę. Cała zabudowa tak skonstruowana może mieć ręce i nogi - ale co do umiejscowienia w drzwiach przednich jestem sceptyczny...

Całą zabudowa tak jak ty ją chcesz zrobić sama w sobie będzie już kosztowała sporo...
Ale warto - satysfakcja gwarantowana - za resztę można zapłacić kartą ;-)

Ja w B3 jestem ograniczony nieco w możliwości wykorzystania miejsca w bagażniku - kształty i blacha grodząca...

Mam jednak wizję którą zrealizuję w drugim aucie /które muszę jeszcze zakupić;-)/

drookash
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: drookash » 18 paź 2009, 20:11

Cóż... oglądałem kilka samoróbek taschek. Jestem pedantyczny i nie pasują mi za cholerę taschki montowane w różny sposób na przednich drzwiach :(
Moje rozwiązanie najprawdopodobniej będzie oparte na oryginalnej tapicerce drzwi - czarną można oderwać od plastiku bez szwanku i po wyprofilowaniu wokół otworu na głośnik ponownie ją podkleić - nie będzie śladu, że ktoś grzebał. Oczywiście to moje marzenie :) Widziałem gdzieś jak ktoś z klubu robił takie taschki niebieskie... niby wszystko OK, ale jak dokładnie się poprzyglądać... wiele niedociągnięć :( Ja mam w aucie porządeczek - wszystko totalna seria i nie chcę psuć sobie wyglądu środka jakimiś niedoróbkami :(

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 20 paź 2009, 12:41

W sumie masz rację... JA też dbam o wnętrze - nienawidzę partactw i tandety...
Swoje taszki starałem się wykonać najdokładniej jak to się da ale i tak widzę kilka szczegółowy które mi nie odpowiadają... (te niebieskie nawet komentowałem kiedyś;-))

peryt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: peryt » 25 paź 2009, 02:45

Parę osób tu to maniacy (bez obrazy:), i zapewne mają racje co do rozstawienia głośników w słupkach itp.(Serio doceniam wasze opinie i nie chce nikogo urazić) Nie znam się aż tak ale wydaje mi się że różnica w jakości grania w porównaniu z robocizną i kosztami jest niewspółmierna. hmmm...w sumie to dlaczego Audi tak seryjnie montuje zestawy niski i wysoki na tył a z przodu 10 ? Czyżby inżynierowie myślą bardziej o pasażerach niż o kierowcach?

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 26 paź 2009, 00:40

no dobra ludziska jaki sprzet polecacie do zabudowy car audio ??

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 26 paź 2009, 00:42

no name pisze:no dobra ludziska jaki sprzet polecacie do zabudowy car audio ??
jaka kasa :?:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 paź 2009, 15:43

...

Podaj swoje wymagania/oczekiwania, czego słuchasz, czy ma być to SQ czy DB i ile chcesz wydać...

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 26 paź 2009, 17:03

powiedzmy 3000zl za wszystko

jaka muzykie slucham rozna trnace, techno, hip-hop

[ Dodano: 2009-10-26, 20:59 ]
a co myslicie o glosnikach tej firmy ?? lanzar_maxp124d_1600w
bo firmie w ktorej bylem polecali mi glosniki tej firmy

mam pytanie czy jest sens zakladania w kazde drzwi glosnikow ?? czy wastarczy zamontowac tylko w przednich drzwiach + podszybie + przednie slupki a w kagaznik w rzucic jakis głosnik np Lanzar MAXP124D 1600W i by to jakos gralo ladnie w avancie czy by to byla kicha bo ja sie tam zbytnio nie znam na tych sprzetach :-P

a i jeszzce jedna firme glosnikow mi polecono Gms i jakie macie opinie na ich temat ??
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 15:50 przez no name, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 26 paź 2009, 21:09

no name pisze:
[ Dodano: 2009-10-26, 20:59 ]
a co myslicie o glosnikach tej firmy ?? http://www.allegro.pl/item784791233_lan ... od_ss.html ??

bo firmie w ktorej bylem polecali mi glosniki tej firmy
ja Ci powiem że firma jest dosyć dobra, kumpel ma głośnik Lanzara Max12 ale jednocewkowego i z mniejszą mocą i powiem Ci że ładnie nawet gra mimo tego że wzmacniacz ma Magnata tylko 900W mocy muzycznej (nie mylić z RMS) czyli na mostku może mnieć 200-250 rms

no name
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: no name » 26 paź 2009, 21:13

z tefo co wiem to jest amerykanska firma i duzo warsztatow CA polecaja sprzet tej firmy :mrgreen: cena jest tez rowniez atrakcyjna :-)

a jak tam ta firma Gms bo tez ja brali pod uwage jak chcialem zalozyc CA

[ Dodano: 2009-10-26, 21:17 ]
zastanawiam sie zeby takiej skrzyni nie wrzucic na tyl do avanta
skrzynka_2x_jbl_power_p1022_3200wale nie koniecznie JBL mozna kupic taka gotowa juz skrzynie na 2 glosniki ??
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 15:51 przez no name, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl