[b4 1.9tdi 1z]problem z czujnikiem i wskaźnikiem temperatury
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1z]problem z czujnikiem i wskaźnikiem temperatury
witam.ostatnio powstało dość dużo tematów na temat tego czujnika i wskaźnika i problemów z nimi związanych jednak żaden temat nie potrafił rozwiązać mojego problemu.Dziś próbowałem zmierzyć rezystancje czujnika temp.najpierw włożyłem drut do dwóch otworów we wtyczce by sprawdzić które piny dają sygnał na wskaźniki.Po włożeniu drutu w odpowiedni otwory wskazówka powędrowała na 120 stopni.jak juz znalazłem odpowiedni piny zmierzyłem miernikiem rezystancje wynik trochę mnie zdziwił:
- na zimnym silniku w garażu przy temp ok 20 stopni miernik wskazał rezystancje 1400 czyli ok 40 stopni
- jak rozgrzałem silnik że na wskaźniku było 90 stopni to rezystancja wyniosła 142 czyli 110 stopni
- po chwilowym odstaniu zmierzyłem jeszcze raz i wyszło 152 czyli ok 100 stopni a na zegarze było 70 stopni
Z tego wynika że czujnik przekłamuje o ok 20 stopni.najbardziej pokazuje to pierwszy pomiar gdzie w garażu było ok 20 stopni a czujnik pokazywał 40... dziwi mnie jednak bardzo to czemu wskaźnik nie pokazuje tych temperatur tylko pokazuje mniejszą?? czyżby czujnik był walnięty i pokazywał więcej o 20 stopni oraz wskaźnik tez byłby zepsuty i wskazywał by temperaturę mniejszą o 20 stopni... niech ktoś coś doradzi.może ktoś miał podobny problem...
- na zimnym silniku w garażu przy temp ok 20 stopni miernik wskazał rezystancje 1400 czyli ok 40 stopni
- jak rozgrzałem silnik że na wskaźniku było 90 stopni to rezystancja wyniosła 142 czyli 110 stopni
- po chwilowym odstaniu zmierzyłem jeszcze raz i wyszło 152 czyli ok 100 stopni a na zegarze było 70 stopni
Z tego wynika że czujnik przekłamuje o ok 20 stopni.najbardziej pokazuje to pierwszy pomiar gdzie w garażu było ok 20 stopni a czujnik pokazywał 40... dziwi mnie jednak bardzo to czemu wskaźnik nie pokazuje tych temperatur tylko pokazuje mniejszą?? czyżby czujnik był walnięty i pokazywał więcej o 20 stopni oraz wskaźnik tez byłby zepsuty i wskazywał by temperaturę mniejszą o 20 stopni... niech ktoś coś doradzi.może ktoś miał podobny problem...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
lekkie przekłamania są jeszcze do zaakceptowania jednak u mnie z tego co pokazuje czujnik i wskaźnik to czujnik przekłamuje o +20 stopni a wskaźnik o -20 stopni lub nawet więcej i teraz jak wymienię czujnik to na wskaźniku będzie temperatura ok 60 - 70 stopni...zastanawia mnie to czemu wskaźnik nie pokazuje temperatury która pokazuje czujnik??
[ Dodano: 2009-10-28, 17:21 ]
dziś sprawdzałem jeszcze raz i przy temp 10 stopni na zewnątrz rezystancja czujnika wyszła 1300 co według tabelki wskazuje na 40 stopni czyli przekłamanie jest dość spore bo o 30 stopni na plus tylko dlaczego wskaźnik tak czy inaczej po nagrzaniu silnika wskazuje 90 stopni a jak silnik nie jest nagrzany to dopiero po chwili wskazuje 50 lub 60 stopni co przy takiej rezystancji powinno nastąpić po przejechaniu paruset metrów...
[ Dodano: 2009-10-28, 17:21 ]
dziś sprawdzałem jeszcze raz i przy temp 10 stopni na zewnątrz rezystancja czujnika wyszła 1300 co według tabelki wskazuje na 40 stopni czyli przekłamanie jest dość spore bo o 30 stopni na plus tylko dlaczego wskaźnik tak czy inaczej po nagrzaniu silnika wskazuje 90 stopni a jak silnik nie jest nagrzany to dopiero po chwili wskazuje 50 lub 60 stopni co przy takiej rezystancji powinno nastąpić po przejechaniu paruset metrów...
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Myślę że nie ma żadnej usterki tylko jesteś pierwszym który zgłębia wiedzę teoretyczną i praktyczną :mrgreen:hudy pisze:tak czy inaczej po nagrzaniu silnika wskazuje 90 stopni
Tak na marginesie to u mnie na zimnym wykazuje na poziomie 30-40 stopni-przynajmniej tak pokazuje klima :-|
Mnie też to dziwi ale z drugiej strony dam taki przykład pieca grzewczego co-jak zimny to pokazuje w granicach 30 stopni gdy w pomieszczeniu jest np poniżej 10 :?: a czym to jest uwarunkowane to szczerze nie mam pojęcia
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
może masz racje.jakis tydzień temu zepsuł mi się stary wskaźnik od temperatury który przez długi czas pokazywał 70 stopni.ten który wymieniłem pokazuje 90 stopni.temperatura niby jest ok ale ten czujnik nie daje mi spokoju.sprawdzałem przed chwila po powrocie do domu i pokazuje rezystancje 142 czyli 110stopni a na wskaźniku jest 90 stopni.jutro wymienię termostat by mieć pewność że będzie się wszytko otwierało przy takich temperaturach jak powinny i fam sobie spokój z tym czujnikiem...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
masakra już nie wiem co jest grane.otóż wymieniłem dziś termostat.silnik się zagrzał po dość długim czasie ale to inna bajka.gdy dolny wąż zrobił się gorący zerknąłem na zegary a tam 90 stopni.nie mógł się więcej zagrzać więc zacząłem dodawać gazu.wskazówka pięła sie powoli do góry aż zatrzymała się na ok 97 stopniach i włączyły się wentylatory...czyli zegar pokazuje wszystko książkowo a czujnik temperatury pokazuje swoje czyli o 30 stopni więcej.co jest grane nie mam pojęcia.ręce mi opadają :mrgreen:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
byłem dziś w sklepie po nowy czujnik i sprawdzałem 3 czujniki które koleś miał na stanie i co ciekawe każdy z nich pokazywał rezystancje dla temperatury większej o 20 stopni niż ta która była w pomieszczeniu.jeden z tych czujników wziąłem do domu i zagotowałem go.po tym badaniu sprawdziłem rezystancje i wyszła 130 czyli dla ok 100 - 110 stopni. porównując wskazania mojego zamontowanego czujnika to ten na pewno lepiej wskazuje bo mój przy 90 stopniach na wskaźniku pokazywał temperaturę 120- 130 stopni... jutro zamontuję ten kupiony i zobaczę co wskaźnik będzie pokazywał...ciekawe jest tez to że przy niższych temperaturach wskazania czujnika są bardzo błędne bo wychylają się o 20 - 30 stopni od faktycznej temperatury a jak się go zagotuje to jest wszystko ok...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dziś wymieniłem czujnik na nowy jednak dali mi jakąś dziwną uszczelkę i ten czujnik jakoś dziwnie ciężko wchodził.wyglądało wszystko na ok jednak podczas jazdy temperatura bardzo szybko zaczęła rosnąć i doszła aż do ok 105 stopni.okazało się że przez czujnik wywaliło mi płyn.uszczelka była chyba nie taka jak powinna.nie chciałbym być w skórze tego który mi to sprzedał...przeczyściłem stary czujnik bo był pokryty takim czerwonym osadem i teraz pokazuję idealnie troszkę poniżej cyfry 90 czyli tak jak ma być...
U mnie temp. w ciepłe dni przy obciążonym silniku dochodzi do 105-107st.C mam klime i czujnik jest nie 3 pinowy a 6 pinowy, a co ciekawe kostka ma 5 pinów.
Oznaczenie czujnika VDO 064/4/1 nr. 0289193369
Proszę tych którzy mają klimę by to sprawdzili w Tdi, a tych których mają taki czujnik na sprzedaż na PW.
Oznaczenie czujnika VDO 064/4/1 nr. 0289193369
Proszę tych którzy mają klimę by to sprawdzili w Tdi, a tych których mają taki czujnik na sprzedaż na PW.