[80 1.8s] nie kreci rozrusznikiem,a na krotko odpala
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.0 ACE
- Kontakt:
[80 1.8s] nie kreci rozrusznikiem,a na krotko odpala
witam,
miałem ostatnio problem ze autko kręciło a nie odpalalo myslalem ze cewka cos nie tak ale droga prob i bledow wyszlo ze moduł zapłonowy ten w słupku po prawej stronie przy nogach kierowcy poszedł... odpalil i wszystko gralo wczoraj pojechalem do lodzi 15 kilometrow postawilem autko chcialem wracac od laski do domu i nic tylko swiecily sie lampki a autko milczalo podlaczylem rozrusznik na krotko i zapalilem(na popych nie moglem bo automat...) ale co jest grane ze autko nie zapala moge wykluczyc stacyjke bo jesli przekrecam na zapalenie to wtedy dopiero odla jak chodzi rozrusznik na krotko wiec co jest nie tak.... sprawdziłem kable do rozrusznika i wsystko ok, nei sa popekane ani nic może jakiś przełącznik poszedł,a moze ten modul cos nie tak jest z nim
proszę o pomoc pozdrawiam
miałem ostatnio problem ze autko kręciło a nie odpalalo myslalem ze cewka cos nie tak ale droga prob i bledow wyszlo ze moduł zapłonowy ten w słupku po prawej stronie przy nogach kierowcy poszedł... odpalil i wszystko gralo wczoraj pojechalem do lodzi 15 kilometrow postawilem autko chcialem wracac od laski do domu i nic tylko swiecily sie lampki a autko milczalo podlaczylem rozrusznik na krotko i zapalilem(na popych nie moglem bo automat...) ale co jest grane ze autko nie zapala moge wykluczyc stacyjke bo jesli przekrecam na zapalenie to wtedy dopiero odla jak chodzi rozrusznik na krotko wiec co jest nie tak.... sprawdziłem kable do rozrusznika i wsystko ok, nei sa popekane ani nic może jakiś przełącznik poszedł,a moze ten modul cos nie tak jest z nim
proszę o pomoc pozdrawiam
- tokarka606
- Forum Audi 80
Ja bym stacyjki nie wykluczał,bo moim zdaniem gubi prąd na stykach jak chcesz uruchomić rozrusznik.Wypnij wtyczkę z kostki stacyjki i podłącz drugą ,najlepiej nową,i będziesz na sto procent wiedział czy to kostka stacyjki.delik pisze:moge wykluczyc stacyjke bo jesli przekrecam na zapalenie to wtedy dopiero odla jak chodzi rozrusznik na krotko
Pozdro
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Silnik: 2.8 AAH
Sprawdź przekaźnik nr. 8 w skrzynce bezpieczników, on odcina rozrusznika jak nie masz ustawionego P albo N na skrzyni biegów. Albo druga opcja że skrzynia nie wysyła sygnału że jest na P albo N. Można zamiast przekaźnika dać kawałek drutu tak jak w autach z manualem żeby objeść to zabezpieczanie.
Edit- zapomniałem dorzucić rozpiski przekaźników.
Edit- zapomniałem dorzucić rozpiski przekaźników.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 08:55 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
delik, tak to ta blaszka. Jeśli nie chcesz jej dorabiać podaj w miejsca gdzie jest włożona plus i rozrusznik powinien zacząć pracować to pomoże. Jeśli chcesz sprawdzić czy kostka stacyjki jest sprawna a przekaźnik albo jakich włącznik połączony z dźwignią skrzynią biegów dał ciała to ją dorób i wtedy sprawdź czy pali z kluczyka.
U mnie z dnia na dzień również przestał rozrusznik reagować na stacyjkę. Po przekręceniu stacyjki wszystkie kontrolki normalnie świeciły. Okazało się, że kabel masowy podający masę na silnik miał zły styk. Dodam tylko, że żadne mierzenie miernikiem czy jest masa na karoserii i na silniku nic nie daje. Przy takich poborach prądu, jakie są konieczne do pracy rozrusznika potrzebny jest pewny styk.
-
- Forum Audi 80
delik, a próbowałeś podać prąd (plus) w miejsca połączania tej blaszki we skrzynce bezpieczników to pomogło by wykluczyć uszkodzenie kostki stacyjki.
Ale pewnie będzie wina tej kostki bo zasilanie do rozrusznika idzie kostka stacyjki > przekaźnik (skrzynia automatyczna)/blaszka (skrzynia manualna) > rozrusznik.
Na 99% będzie to kostka stacyjki lub/i urwana płetwa bębenka stacyjki.
Ale pewnie będzie wina tej kostki bo zasilanie do rozrusznika idzie kostka stacyjki > przekaźnik (skrzynia automatyczna)/blaszka (skrzynia manualna) > rozrusznik.
Na 99% będzie to kostka stacyjki lub/i urwana płetwa bębenka stacyjki.