[b4 1.9tdi 1Z] czyżby turbina??
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] czyżby turbina??
witam.zauważyłem dziś dziwną rzecz.odpaliłem samochód i podczas jazdy pod górke strasznie wolno sie rozpedzał tak jakby nie działała turbina,nawet nie było jej słychać.po przejechaniu ok 400 metrów zatrzymałem się na skrzyżowaniu i jak ruszyłem już wszystko było ok.turbina gwizdała a samochód normalnie się rozpedzał.pojeździłem jeszcze troche i nic dziwnego nie zauważyłem wcześniej też nic takiego sie nie działo.to był pierwszy raz i mam nadzieje że ostatni co to mogło być??
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
[80 b4 tdi 1z]zawór turbiny
Chciałbym uzyskać informację od właścicieli turbodisli, czy zawór pod turbiną sterujący napełnieniem jej spalinami (ramię siłownika) porusza się w Waszych silnikach lekko czy tak jak u mnie bardzo ciężko (ręką nie ruszę, muszę użyć pręta). Nie wiem czy u mnie działa prawidłowo :-|
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
teraz jestem już spokojny, wiem że jest ok. muszę jeszcze kiedyś zmierzyć przyspieszenie do 100 km/h, żeby sprawdzić czy przypadkiem silnik nie muli, ale chyba dobrze chodzi. To mój pierwszy diesel w życiu, wcześniej miałem vectrę 1.6,16V (100KM) chodziła jak burza ale potrzebowała obrotów, a w audicy wciskam "deskę" szybka zmiana biegu i znowu decha, zmiana itd. przyspiesza ładnie z dołu bez wkręcania na wysokie obroty. I właśnie tego chciałem doświadczyć jestem zakochany w tym samochodzie, również dlatego że ma prostą konstrukcję silnika i łatwo go dobrze poznać i cokolwiek w nim zrobić samemu, a ja to lubię :mrgreen:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Oj ja też lubie grzebać przy samochodach i to bardzo. A co do prostej konstrukcji... Hmy... musiał by kolega zobaczyć budowę zwykłego 1,6 D. To jest dopiero prostota. Żadnych turbin, żadnych pomp wspomagania. Po za tym sam silnik to jak młot i kowadło - to jest dopiero prościzna, ale prościzna niezawodna