[2,0 ABK LPG] Avant duze spalanie, umieszczenie miksera
- przemas138
- Forum Audi 80
[2,0 ABK LPG] Avant duze spalanie, umieszczenie miksera
Witam. ostatnio Audi spaliła mi 21 l LPG na 110km. nie mam pojęcia co jej dolega, pytanie o mikser gdzie powinien być umieszczony? moj jest w obudowie filtra powietrza tak,że LPG płynie przez przepływomierz. Czy tak powinno być? bo moim zdaniem nie. Proszę o porady...
Ostatnio zmieniony 06 lis 2009, 17:45 przez przemas138, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemas138
- Forum Audi 80
masz racje, mikser powinien byc jak najbliżej przepustnicy. przy zasilaniu silnika mikserem chodzi o jak największą predkośc powietrza dzieki czemu mamy w miare jednorodną mieszanke. jeżeli bedzie zbyt niska prędkośc powietrza, zbyt mała lub za duża zweżka nasz silnik będzie wariował: nierówna praca, przegżewanie sie, mała moc i wiele podobnych
- przemas138
- Forum Audi 80
najlepiej za. dokładnie nie wynieszany gaz mógłby się skraplac (nie wiem czy dobrze to ujełem) na przepływce, przy przepustnicy nie ma tego problemu bo predkośc powietrza jest o wiele większa i jeszcze dokładniej miesza. z resztą im krótsza odlegośc mikser a przepustnica tym krótszy czas reakcji układu na zmiane pozycji pedału gazu. z doświadczenia tak wnioskuje
- przemas138
- Forum Audi 80
- przemas138
- Forum Audi 80
na oko jakieś 45 mm. ogulnie jakieś 40-50% przekroju gardzieli. jak chcesz to jutro moge sprzwdzic konkretnie jak to wygląda. zaraz podeśle zdjęcie miksera z aukcji
[ Dodano: 2009-11-06, 18:54 ]
http://www.swistak.pl/a5588951,Mikser-K ... at-VW.html jeśli masz jajko to powinno pasowac
[ Dodano: 2009-11-06, 18:54 ]
http://www.swistak.pl/a5588951,Mikser-K ... at-VW.html jeśli masz jajko to powinno pasowac
- przemas138
- Forum Audi 80
Jezeli chodzi o montowanie miksera przed przepustnica sa 3 aspekty. Po 1 tak umieszczony mikser nadmiernie bedzie nadwyrężał gume łaczaca przez co bedzie w krótkim czasie pekac, sprawdzone. Po 2 przepływomierz bedzie podawał złe wskazania do ECU o ilosci powietrza poniewaz bedzie silnik mniej go pobierał o ilosc zassanaego LPG, niby na LPG nie ma znaczenie wskazanie przepływomierza ale moze pojawiac sie bład lmm. Po 3 krótsza droga miedzy mikserem a silnikiem powoduje gorsze wymieszanie gazu z powietrzem i przy takim usytuowaniu bedzie bardziej wrażliwy na uchylanie i zamykanie przepustnicy i musi byc dobry układ sterujacy LPG zeby nie dochodziło do chwilowego zubożenia. Zaleta jest to ze wrazie strzału jest wieksza szansa ze lmm przezyje.
mam w swoim 2.3 taki mikser ale z jeszcze miejszym przelotem a mianowicie w środek otworu mam wstawiony storzek. to pracuje jako II gen. na układzie Blitz-a. strzały sie nie zdarzają, a motorek na gazie jest bardzo żwawy
[ Dodano: 2009-11-07, 10:26 ]
jeszcze jedno: guma faktycznie się nadwyręża. ale wystarczy stara dętka, klej do szyb samochodowych i troche pomysłu i priblem znika
[ Dodano: 2009-11-07, 10:26 ]
jeszcze jedno: guma faktycznie się nadwyręża. ale wystarczy stara dętka, klej do szyb samochodowych i troche pomysłu i priblem znika
- przemas138
- Forum Audi 80
dziś to rozebrałem obudowe filtra i jest właśnie tak:
w dodatku w przepływomierzu jest czujnik powietrza zasysanego... średnica miksera to 32 mm
zastanawiam się czy własnie nie kupić tego miksera bezpośrednio na przepustnicę, bo to tak być nie może ze jest dolot tylko ciepłego powietrza, w zimęto jest ok ale latem gdy temperatura otoczenia przekracza 25oC to ten samochód niema siły jechać.. szkoda silnika.
w dodatku w przepływomierzu jest czujnik powietrza zasysanego... średnica miksera to 32 mm
zastanawiam się czy własnie nie kupić tego miksera bezpośrednio na przepustnicę, bo to tak być nie może ze jest dolot tylko ciepłego powietrza, w zimęto jest ok ale latem gdy temperatura otoczenia przekracza 25oC to ten samochód niema siły jechać.. szkoda silnika.