[B4 2.0 ABT] Drżenie kierownicy przy hamowaniu
Witam nie czytałem całego tematu, więc może ktoś już o tym pisał. Nie wiem jaki to ma wpływ na hamowanie w b4, bo zawieszenie jest nieco inne niż w b3, ale u mnie odczuwalne było drganie przy hamowaniu (nie za każdym razem) kiedy uszkodzeniu uległ łącznik stabilizatora (na jakiejś dziurze zerwała się podkładka metalowa i miał luzy). Jeśli ktoś nie ma innych pomysłów, może to też warto sprawdzić...
Odnośnie drżenia kierownicy - mialem to samo rok temu. Samochod przy hamowaniu z ok 120km do 80 wariowal - kierownica drżała jakby miala odpaśc. Moj mechanik wymienil kupe gratów - łacznik stabilizatora i inne pierdoly któych juz sam nie pamietam.Wpierdolilem ok 800pln, Po jakim czasie - krótkim - bylo to samo. Wczesniej wymienilem oba przeguby, felgi i opony zostaly sprawdzone i wykluczone z grona podejrzanych. Pojechalem w koncu do poleconego warsztatu ktory robi tylko zawieszenia w Zielonce - Orzechowski - i stanęlo na wymianie tuleji ramy pomocniczej (cokolwiekj to jest) oraz górnych mocowań amertyzatorów. Przy okazji ustawiono kąty, geometrie i zbieżnośc, ale tu odchyłów nie było. Suma - 1100 pln.
JA natomiast mam taki problem ze zostawiłem samochód u mechanika(wymieniał amorki i przy okazji łożysko) niestety po wyjechaniu od niego zaczęło coś skrzypiec i łomotać w jednym kole i przy hamowaniu tak trzęsie kierownica jakby zaraz miała odlecieć! Co to może być? Zbieżność odpada, tarcze i klocki odpadają bo są nowe, wiec może "mechanik" wsadził stare łożysko albo źle je dopasował?
Jarek-niech Ci na stacji poluzują u góry nakrętkę 22 i sprawdzą czy masz tą pod spodem dokręconą,jak nie to niech Ci dokręcą ją przecinakiem lub dużym płaskim śrubokrętem i zakręcą tą 22 ja tak miałem poluzowaną i stukało...Andrus89 pisze:Zbieżność odpada bo jak puszczam kierownice przy 80-100 km/h nie ściąga mnie na boki(a poza tym "mechanik" niby ustawił). A co do mechanika to po czymś takim na pewno go zmienię, oby tylko mi zrobił samochód. Dzisiaj jadę na stacje diagnostyczna wiec powinno wyjść szydło z worka
Pozdrawiam!
Witam mam problem podobny do opisanych przypadków wyżej a dokładniej strasznie trzęsie przodem samochodu przy hamowaniu nawet odczuwam na desce rozdzielczej dodatkowo dochodzą wibracje na kierownicy oraz wibracje na pedale hamulca ktoś coś może poradzić?? bo niedługo zamierzam się zabrać za to ale nie wiem od czego zacząć,
pzdr.
pzdr.