[B4 ABT 2.0] Problem z oświetleniem wewnątrz samochodu
[B4 ABT 2.0] Problem z oświetleniem wewnątrz samochodu
Witam mam problem z oświetleniem wewnątrz samochodu.Problem polega na tym,że gdy przełączę przełącznik w pozycję tzw. stałego oświetlenia to świeci problem pojawia się gdy przełączę w pozycję oświetlenia po otwarciu drzwi lampka nie świeci.Chcę podkreślić,że wyłączniki w drzwiach są sprawne bo przy włączonych światłach lub radiu po otwarciu drzwi brzęczyk piszczy.Prosiłbym o jakieś wskazówki bo bardzo mnie denerwuje wsiadanie do samochodu jak jest ciemno.
Sprawdź przełącznik w podsufitce, częstą wadą jest wyrobiony styk, jest tam zwykła blaszka która po pewnym czasie odgina się i powstaje luz.Spróbuj rozebrać przełącznik i dogiąć tą blaszkę.Ja u siebie musiałem zrobić mostek i teraz stałego oświetlenia nie mam ale za to za każdym otwarciem drzwi żarówka w podsufitce zapala się.
Wyciągnij tą całą oprawkę z podsufitki, może masz tam dwie żarówki "rurkowe", pierwsz która świeci w przypadku otwarcia drzwi a druga po załączeniu wyłącznika na świecenie stałe
Przypuszczam,że tak może być ponieważ w mojej oprawce są miejsca na dwie żarówki, a mimo to świeci i założona jest tylko jedna, ale to tylko moje przypuszczenia, napisz jak i co
Przypuszczam,że tak może być ponieważ w mojej oprawce są miejsca na dwie żarówki, a mimo to świeci i założona jest tylko jedna, ale to tylko moje przypuszczenia, napisz jak i co
Witam ponownie po długich i ciężkich zmaganiach (rozbebeszyłem pół bryki) udało się zlokalizować przyczynę. Pół dnia spędziłem nad tym i nie uwierzycie że przyczyną był jeden przewodzik masowy (który był przerwany) przy pompce od centralnego zamka, który notabene steruje wyłanczaniem oświetlenia po zamknięciu drzwi kluczykiem.Najważniejsze ,że się udało i oświetlenie działa jak marzenie.Dziękuje mimo wszystko za wskazówki i myślę,że ktoś kto będzie miał podobny problem to będzie mógł skorzystać z tego postu.
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów