W związku z tym iż nie miałem na tyle szczęścia żeby dostać tą gumę, postanowiłem ją naprawić. Dzwoniłem do wielu handlarzy którzy oferują cale silniki, lecz element z racji braku zamiennika i sporej ceny za oryginał jest wręcz rozchwytywany i sprzedaje się na pniu.
A więc do rzeczy
Na początek oczywiście banalnie prosty demontaż.
Ściągamy trzy obejmy, (jedna z nich zaznaczona na zdjęciu)
Jako element naprawczy posłużyły kształtki miedziane 15 mm. Jedno kolanko dwu kielichowe 90 stopni i drugie jedno kielichowe 45 stopni.
Kolejna czynność to wywiercenie otworu 15 mm. w miejscu zaznaczonym na zdjęciu. Otwór musi być w osi odgałęzienia skierowanego w dół.
Tak przygotowane kolanka trzeba włożyć do środka (ja to włożyłem przez pęknięcie)
Następnie zakładamy dwa cybanty (obejmy na węże) żeby ścisnąć kształtki w środku
Na zdjęciu wyżej widać że kształt kolanek pasuje idealnie do środka.
Jak by nie patrzeć 80 zł. w kieszeni. <ok>
[B4 ABT] Naprawa pękniętego odpowietrzenia odmy
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
ja u siebie zastosowalem tasme izolacyjna, starczylo na pol roku bo mocno popekane. Pozniej zrobilem trik jakich malo: mialem do dyspozycji troche wezy ogrodowych takich na 2 rozdzielanych,srednica sie wpasowala, poucinalem, odpowiednio wygielem, zalozylem cybanty i tak juz smigam 1,5 roku, wsio trzyma elegancko :mrgreen:
tak swoja droga to cena za oryginal to jakas wielka pomylka chyba.
tak swoja droga to cena za oryginal to jakas wielka pomylka chyba.
W Olsztynie w salonie Audi ta guma kosztuje 60 zł. I zastanawiam się czy kupować nowe czy zrobić to po "taniości"
Też mam popękaną i chyba trzeba coś z tym zrobić. Słabo się znam ale czy ktoś powie mi jakie negatywne skutki wychodzą na wierzch przez popękaną gumę od odmy?
ps8484, taśma starczyła Ci na pół roku bo po pierwsze przez tą gumę przedostają się niewielkie ilości oleju, a po drugie jest to olej który ma wysoką temperaturę i dlatego zwykła taśma izolacyjna nie spełni swojego zadania.
maniek75, Ta taśma której użyłeś miała jakąś konkretną nazwę?
Też mam popękaną i chyba trzeba coś z tym zrobić. Słabo się znam ale czy ktoś powie mi jakie negatywne skutki wychodzą na wierzch przez popękaną gumę od odmy?
ps8484, taśma starczyła Ci na pół roku bo po pierwsze przez tą gumę przedostają się niewielkie ilości oleju, a po drugie jest to olej który ma wysoką temperaturę i dlatego zwykła taśma izolacyjna nie spełni swojego zadania.
maniek75, Ta taśma której użyłeś miała jakąś konkretną nazwę?
- Fantomas_29
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Powtarzam: z Intercarsu.Fantomas_29 pisze:ja za ori w serwisie zapłaciłem 20zł wiec nie wiem skąd macie te ceny.
Z racji tego że w serwisie z założenia wszystko jest 5 razy droższe to nie próbowałem nawet myśleć o zakupie w serwisie. Poza tym serwis Noma2 w Katowicach ma spore ceny i kilka razy się już spotkałem jak wyceniają oni a jak np. serwis w Krakowie.