[b4 1.9tdi 1Z] ile oleju
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] ile oleju
panowie jutro mam zamiar wymieniać olej a całkowicie wyleciało mi z głowy ile sie go mieści w silniku 1Z.to było 3,5 litra czy 3,8 litra??
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Organista18
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dokładne dane :mrgreen:
Przepraszam, dane dotyczą TDI 1Z :!:
Podawać kody silników co mam to wkleje
Przepraszam, dane dotyczą TDI 1Z :!:
Podawać kody silników co mam to wkleje
Ostatnio zmieniony 21 maja 2007, 12:49 przez minon1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak, tak, ja wiem, wiem że wy macie 1Z. Tylko sądziłem że skoro macie wiekszą pojemność do mojego, no i nowszy silnik to będzie tego oelju coś w poruwanniu od mojego a nie mniej. A do mojego z wymianą filtra i wymianą oleju w chłodnicy (trzeba ja wyjąć, wylać co tam ma i zalać nowy olej bo inaczej to sie nei da) to wchodzi coś koło 4,5.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no to powiem wam ciekawostke.nie mam pojęcia czemu tak się stało może ktos mi to wyjaśni bo ja myślałem juz nad wszystkim.przed wymianą oleju miałem filtr firmy mann.teraz zmieniłem na filtrona op 525/1 podobno dedykowany temu silnikowi.ten filtrona jest troche krótszy od tego firmy mann.ale nie o tym chciałem pisac.odkreciłem śróbe w misie i zlałem olej co do ostatniej kropli.wymieniłem filtr,zabrałem sie do wlewania oleju i tu ciekawostka wlałem ok 3,2 litra i na bagnecie mam max :shock: przejechałem już kilka kilometrów i poziom nic sie nie zmienił cały czas max.o co chodzi bo ja już nie wiem.został mi prawie litr oleju?? powinno wejść troche więcej...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
a od kiedy trzeba wlewać olej do filtra??to nie jest filtr paliwa gdzie trzeba nasaczyć go paliwem.pierwszy raz słysze coś takiego...wymieniałem już olej w niejednym samochodzie i nigdy czegos takiego nie robiłem i nie widziałem żeby ktoś to robił nawet w serwisach specjalizujacych sie w wymianach oleju...gdy wymieniałem olej silnik był ciepły.olej skapał do końca.zanim zakreciłem śróbe mineło z 20 minut...wlałem olej a tu przy troche ponad 3 litrach na bagnecie pokazało sie max i nawet po przejechaniu paru kilometrów jest max.zdziwiło mnie to bardzo...
ja także wlewam do filtra przy wymianie i nie mam żadnych problemów.
trzeba było trochę pobujać autkiem żeby wszystko dobrze sciekło, wyjąć bagnet, odkręcić korek wlewu itp. Skoro wlałeś 3,2 a nie 3,5 to różnicy wielkiej nie ma, nie masz się czym martwić. Sprawdź na wszelki wypadek za jakiś czas stan bagnetu i smigaj śmiało.
trzeba było trochę pobujać autkiem żeby wszystko dobrze sciekło, wyjąć bagnet, odkręcić korek wlewu itp. Skoro wlałeś 3,2 a nie 3,5 to różnicy wielkiej nie ma, nie masz się czym martwić. Sprawdź na wszelki wypadek za jakiś czas stan bagnetu i smigaj śmiało.