Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 90]Problem z zamkiem,nie zamyka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pandamix
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[b3 90]Problem z zamkiem,nie zamyka

Post autor: pandamix » 16 lis 2009, 13:30

Witam,mam problem ponieważ nie zamyka mi się zamek,nie zatrzaskuje,wykreciłem dzisiaj go żeby zobaczyć co tam się dzieje i nic ciekawego tam nie zobaczyłem oprócz cięgienek wchodządzych do niego,da się jakoś naprawić ten zamek czy zostaje tylko wymiana?dla nie wtajemniczonych chodzi mi o zamek ten srebrny co zatrzaskuje sie za bolca :roll:

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 lis 2009, 16:00

Da się go naprawić ale nie jest to prosta sprawa.
Zamknięcie zamka polega na przeskoczeniu zapadki w zamku. Sprawdź w dobrym zamku, ręcznie wsadź w zamek coś imitującego bolec i zobaczysz na czym to polega.
Mnie osobiście udało się naprawić taki zamek, dokładniej mówiąc - dorobić i wymienić sprężynę która dociska tą zapadkę. Cała trudność to dorobienie sprężyny, bo trzeba mieć odpowiedni drut. Ja rozciągnąłem zwykłą spiralną sprężynę o tej samej grubością drutu i odpowiednio ją powyginałem.
Kolejny problem to usytuowanie sprężyny, bo jest ona na spodzie zamka i dojście do niej nie jest łatwe.

Reasumując jak chcesz to robić. Zdejmij zamek z drzwi i spróbuj wydobyć tą sprężynę, dorób taką samą i wsadź ją w miejsce starej.

Powodzenia <ok>

Mnie się udało i działa już ponad rok

Ewentualnie

http://moto.allegro.pl/listing/search.p ... tegory=620

Awatar użytkownika
pandamix
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: pandamix » 16 lis 2009, 16:07

dzieki Kuba,wiem wiem jak się zamyka i o co tam biega aż taki ciemny nie jestem,a powiedz mi jak zdejmę cięgienka to nie uciekną do środka drzwi?i co to są dwie wsówki koło linek?mam nadzieje że wiesz o czym mówie

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 16 lis 2009, 16:34

Nic Ci nie ucieknie. Można spokojnie zdjąć cały zamek i założyć go z powrotem bez konieczności zdejmowania tapicerki drzwi.
pandamix pisze:co to są dwie wsówki koło linek?mam nadzieje że wiesz o czym mówie
No właśnie nie bardzo. Szczerze mówiąc nie pamiętam czegoś takiego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl