Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Wszystkie] nie można przestawić zegara wskazówkowego

ODPOWIEDZ
obcy33
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Wszystkie] nie można przestawić zegara wskazówkowego

Post autor: obcy33 » 18 lis 2009, 08:34

Na początek witam wszystkich. Korzystałem z szukaj ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wymieniałem ostatnio kostkę za stacyjką i po skończonej pracy okazało się że pali się kontrolka poduszki oraz nie mogę przestawić zegara. Kontrolka poduszek to sprawa wiadoma ale nie rozumiem dlaczego nie mogę przestawić zegara. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Dodam że zegarek działa normalnie tylko pokazuje złą godzinę. Planuję w niedalekiej przyszłości zamienić go na obrotomierz, ale na chwilę obecną wolałbym chociaż aby pokazywał dobrą godzinę.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 lis 2009, 08:58

Trzeba by rozebrać liczniki i sprawdzić czy czy nie przekręciła się blaszka styku który służy do ustawiania zegara.
Jeszcze sprawdź, ewentualnie dociśnij i przeczyść styki na takiej płytce znajdującej się z tyłu liczników za zegarem. Płytka ta łączy zegar z płytą główną liczników. Mogłeś ją zruszyć gdy wyjmowałeś liczniki.
Druga możliwość to mogę sprawdzić pod które piny na płycie jest podłączony zegarek i zwierając dwa z nich będzie się ustawiało czas. Możesz sobie do nich dorobić kable.
Trzecia możliwość (chyba najłatwiejsza) to odłączenie akumulatora i podłączenie go o godzinie na której zatrzymały się wskazówki.

obcy33
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: obcy33 » 19 lis 2009, 21:07

za zegarem niestety nic się nie znajduje do przeczyszczenia. Pozostaje mi chyba tylko rozebrać go i obadać co się mogło stać. Dziwne. Bo sprawował się wyśmienicie do czasu jak go wymontowałem...

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 19 lis 2009, 22:42

obcy33 pisze:za zegarem niestety nic się nie znajduje do przeczyszczenia.
Chodzi mi o tą płytkę zaznaczoną na zdjęciach:
Obrazek
Ale gdyby się wysunęła to mógłby całkiem zegarek przestać pracować.

Te przylutowane do płytki kable są tam dlatego że kiedyś zrobiłem sobie z zegarów Audi 80 fajny zegarek na biurko z podświetlaniem ;-) .

obcy33
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: obcy33 » 19 lis 2009, 23:03

a więc o to chodzi... niestety teraz mam szkołę więc obadam to jak wrócę czyli niedziela/poniedziałek. na pewno napisze co i jak

Awatar użytkownika
kolo98
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolo98 » 29 lis 2009, 00:06

Ja przypuszczam jak Aldi, że cos jest z tą blaszka, która po zetknięciu się z płytą główną powoduje przemieszczanie się wskazówek zegara, jeśli nie to zaraz obok miejsca gdzie dotyka ta blaszka masz zmostkowane miejsce(kablem z drugiej strony płyty gównej) , może ten kabel się przepalił, wtedy zegar bedzie działał ale go nie ustawisz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl