Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL z wtryskiem mechanicznym] Procedura startowa

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
mazigt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL z wtryskiem mechanicznym] Procedura startowa

Post autor: mazigt » 18 lis 2009, 11:35

Witam, zaciekawił mnie system launch control, czyli tzw. procedura startowa, polega ona na wciśnieciu gazu do końca, a system w tym momencie odcinałby zapłon przy obrotach np 4000obr/min pozwalajac bardzo szybko i efektywnie ruszyc, a nie zawsze udaje nam sie ruszyc jak najszybciej sterujac samemu gazem, bo albo zdysimy silnik, albo spalimy gume:P
A po za tym miły efekt dźwiekowy i wizualny ktory towarzyszy temu systemowi.
No i teraz mam pytanie, czy ktos cos takiego robił samemu(home made)??/montował?? w Audi z mechanicznym wtryskiem?? Uważam, żę jest to ciekawy pomysł, i godny uwagi :D który pozwoliłby nam sprawniej i szybciej ruszać w chwilach gdy wymaga tego sytuacja, Np jakiś wyścig :)

A to przykładowy filmik z pokazem jak ten system działa i wygląda:

Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:27 przez mazigt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
LU_ANGEL
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LU_ANGEL » 18 lis 2009, 11:52

procedure startowal masz w silnikach Turbo, w N/A nie widzi mi sie to... A wogole po co Ci to... dodawanie i odejmowanie gazu?? Trzymaj gaz caly czas na okreslonych obrotach i gdy bedzie start puszczasz sprzegło i ogien... A co do palenia gumy?? hmm u mnie juz ten efekt nie wystepuje bo mam quattro... Radze wszystkim pseudo scigantom na zakup quattro a nie katowanie osiek..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 18 lis 2009, 13:14

Takie systemy wymyślono dla ludzi któży chcą mieć samochód z którego nie do końca potrafią kożystać np.Porsche.Każdy gruby bankier może przyspieszać ze świateł jak w meleksie gaz i jazda :mrgreen:
Kiedyś mocny samochód sportowy to było coś...narowisty trudny w prowadzeniu,wymagający.A ludzie któży potrafili nimi jezdzić byli pasjonatami posiadającymi niemałe umiejętności.Dziś każda "fujara" może wskoczyć do supersporta który ma systemy omalże jadące za "fujarę".

A tak obiektywnie...taki system ma(dla niektórych)sens w przypadku sporego zapasu mocy.W twoim audiku to bez sensu lekko.

A jeżeli już ktoś ma problemy ze startem(efektywnym nie efektownym) to niech zainwestuje kasę w lekcje jazdy w jakiejś szkole jazdy sportowej poprawi technikę zamiast montować kolejny kalkulator który pojedzie za niego ;-)

P.S.Nie gniewaj się Michał nie chcę cię zniechęcać,a raczej zachęcić do rozwijania siebie jako kierowcy.To zawsze powinno iść w parze z tuningiem auta <ok>

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 18 lis 2009, 22:15

_uwaga

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl