Witam, zaciekawił mnie system launch control, czyli tzw. procedura startowa, polega ona na wciśnieciu gazu do końca, a system w tym momencie odcinałby zapłon przy obrotach np 4000obr/min pozwalajac bardzo szybko i efektywnie ruszyc, a nie zawsze udaje nam sie ruszyc jak najszybciej sterujac samemu gazem, bo albo zdysimy silnik, albo spalimy gume:P
A po za tym miły efekt dźwiekowy i wizualny ktory towarzyszy temu systemowi.
No i teraz mam pytanie, czy ktos cos takiego robił samemu(home made)??/montował?? w Audi z mechanicznym wtryskiem?? Uważam, żę jest to ciekawy pomysł, i godny uwagi który pozwoliłby nam sprawniej i szybciej ruszać w chwilach gdy wymaga tego sytuacja, Np jakiś wyścig
A to przykładowy filmik z pokazem jak ten system działa i wygląda:
[ALL z wtryskiem mechanicznym] Procedura startowa
[ALL z wtryskiem mechanicznym] Procedura startowa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, 11:27 przez mazigt, łącznie zmieniany 1 raz.
procedure startowal masz w silnikach Turbo, w N/A nie widzi mi sie to... A wogole po co Ci to... dodawanie i odejmowanie gazu?? Trzymaj gaz caly czas na okreslonych obrotach i gdy bedzie start puszczasz sprzegło i ogien... A co do palenia gumy?? hmm u mnie juz ten efekt nie wystepuje bo mam quattro... Radze wszystkim pseudo scigantom na zakup quattro a nie katowanie osiek..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Takie systemy wymyślono dla ludzi któży chcą mieć samochód z którego nie do końca potrafią kożystać np.Porsche.Każdy gruby bankier może przyspieszać ze świateł jak w meleksie gaz i jazda :mrgreen:
Kiedyś mocny samochód sportowy to było coś...narowisty trudny w prowadzeniu,wymagający.A ludzie któży potrafili nimi jezdzić byli pasjonatami posiadającymi niemałe umiejętności.Dziś każda "fujara" może wskoczyć do supersporta który ma systemy omalże jadące za "fujarę".
A tak obiektywnie...taki system ma(dla niektórych)sens w przypadku sporego zapasu mocy.W twoim audiku to bez sensu lekko.
A jeżeli już ktoś ma problemy ze startem(efektywnym nie efektownym) to niech zainwestuje kasę w lekcje jazdy w jakiejś szkole jazdy sportowej poprawi technikę zamiast montować kolejny kalkulator który pojedzie za niego
P.S.Nie gniewaj się Michał nie chcę cię zniechęcać,a raczej zachęcić do rozwijania siebie jako kierowcy.To zawsze powinno iść w parze z tuningiem auta <ok>
Kiedyś mocny samochód sportowy to było coś...narowisty trudny w prowadzeniu,wymagający.A ludzie któży potrafili nimi jezdzić byli pasjonatami posiadającymi niemałe umiejętności.Dziś każda "fujara" może wskoczyć do supersporta który ma systemy omalże jadące za "fujarę".
A tak obiektywnie...taki system ma(dla niektórych)sens w przypadku sporego zapasu mocy.W twoim audiku to bez sensu lekko.
A jeżeli już ktoś ma problemy ze startem(efektywnym nie efektownym) to niech zainwestuje kasę w lekcje jazdy w jakiejś szkole jazdy sportowej poprawi technikę zamiast montować kolejny kalkulator który pojedzie za niego
P.S.Nie gniewaj się Michał nie chcę cię zniechęcać,a raczej zachęcić do rozwijania siebie jako kierowcy.To zawsze powinno iść w parze z tuningiem auta <ok>