witam
mam mały problem odnośnie tarcz przednich w mojej audiloli . Zauważyłem ze bardzo trą hamulce o tarcze . Czy moze być temu winne zapieczone cylinderki . Bo juz sam niewiem . Mam zamiar oddac do miechanika ale najpier musze wiedzieć co moze być tego przyczyna.
pozdrawaim
[b3 1,8] Hamulce przednie
-
- Forum Audi 80
[b3 1,8] Hamulce przednie
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 19:27 przez darnok1985, łącznie zmieniany 1 raz.
jest to możliwe ze gumki kurzowe były/są uszkodzone i dostała sie tam woda.
Cylinderki przyrdzewiały i ciężko pracują i nie cofają się.
Efekt moze być taki jak mówisz czyli cały czas klocki trą o tarcze.
Zdemontuj koło klucz 17mm
klucz 13 mm
klucz 15mm
odkręcasz zacisk od jarzma.
wyciągasz zacisk wyciągasz klocki z jarzma.
Przyjrzyj się gumce na cylinderku czy aby nie jest uszkodzone.
Małym płaskim śrubokrętem podważ gumke i zajrzyj pod gumke czy widać w jakim stanie jest cylinderek.
Kolejną rzeczą które mogą powodować to, że klocki trą o tarcze to samoregulatory (lub jak kto woli prowadnice zacisku hamulcowego)
Chodzi o te trzpienie z gumką w kształcie harmonijki zamontowane w jarzmie
Do nich przykręca się zacisk na 2x śruba M8x21mm (na klucz 13 mm)
Jeśli te trzpienie są zapieczone i ciężko chodzą, lub ba są zardzewiałe to efekt będzie taki sam jak z zapieczonym cylinderkiem.
Do ich przesmarowania najlepiej użyć smaru litowego lub syntetyczny smar silikonowy do elementów układu hamulcowego f-my Klen Flo
dokladnie taki jak ten http://www.hil.pl/-p-74.html
Cylinderki przyrdzewiały i ciężko pracują i nie cofają się.
Efekt moze być taki jak mówisz czyli cały czas klocki trą o tarcze.
Zdemontuj koło klucz 17mm
klucz 13 mm
klucz 15mm
odkręcasz zacisk od jarzma.
wyciągasz zacisk wyciągasz klocki z jarzma.
Przyjrzyj się gumce na cylinderku czy aby nie jest uszkodzone.
Małym płaskim śrubokrętem podważ gumke i zajrzyj pod gumke czy widać w jakim stanie jest cylinderek.
Kolejną rzeczą które mogą powodować to, że klocki trą o tarcze to samoregulatory (lub jak kto woli prowadnice zacisku hamulcowego)
Chodzi o te trzpienie z gumką w kształcie harmonijki zamontowane w jarzmie
Do nich przykręca się zacisk na 2x śruba M8x21mm (na klucz 13 mm)
Jeśli te trzpienie są zapieczone i ciężko chodzą, lub ba są zardzewiałe to efekt będzie taki sam jak z zapieczonym cylinderkiem.
Do ich przesmarowania najlepiej użyć smaru litowego lub syntetyczny smar silikonowy do elementów układu hamulcowego f-my Klen Flo
dokladnie taki jak ten http://www.hil.pl/-p-74.html
A jak to nie pomoże to może tarcza krzywa Jeszcze dokładnie wyczyść prowadnice te po których suwają się klocki. Jeżeli zmieniałeś może klocki to ściągnij farbę pilnikiem albo kontówką z klocków po tych stronach co suwa się klocek do tarczy (te krótsze ścianki na boku klocka ham.). Przy okazji ściągnij te gumki przetrzyj te srebrne pod gumką do połysku drobnym papierkiem, wyczyść ładnie i nasmaruj.