[80 B3 1.8 PM] brak świateł cofania
[80 B3 1.8 PM] brak świateł cofania
Witam. Temat może był o światłach cofania ale ja nie znalazłem takiego w którym jest opisany mój problem, a mianowicie chodzi mi o napięcie idące na żarówki cofania, mam je normalnie 11,8V natomiast pod obciążeniem żarówki ono maleje do 2V z kawałkiem. Gdzieś traci moc. Czego może to być przyczyna? Wiązka kabli idąca do klapy bagażnika sprawdzona - nie ma zwarć i wszystkie przewody przewodzą prąd. Byłbym wdzięczny za wasze sugestie. Pozdrawiam
Re: [80 B3 1.8 PM] brak świateł cofania
Akurat,miernik pokaże coś tam podłącz w to miejsce żarówkę 21W.Tomcio90 pisze: Wiązka kabli idąca do klapy bagażnika sprawdzona
W audi słabym punktem jest wiązka w klapie,na bank tam jest uszkodzenie,mimo,że zewnętrznie czarna koszulka wygląda dobrze kable w środku będą pęknięte(zakładam,że od czujnika jest dobrze-99% przypadków)
A gdzie ten czujnik sie znajduje? Mierzyłem omomierzem czy jest zwarcie i czy kable są w całości, wszystko jest ok co do klapy bagażnika. Gdzieś traci moc tylko nie wiem gdzie, ma ktoś schemat elektryczny instalacji od świateł cofania? U mnie z podłączeniem radia był problem paliło bezpiecznik nr 4 z tego co pamietam, napiecie było bodajże prawie 12V lecz traciło moc tak jak tu, po wyeliminowaniu zwarcia który palił bezpiecznik moc wróciła, tyle że światła cofania mają cały bezpiecznik.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Przecież ten przewód jest dostępny za lewą tylną lampą,na kostce.Będzie wiadomo czy prąd z czujnika przychodzi-potem idzie tą wiązką w klapie,która niejednemu wydaje się dobra bo zewnętrzny czarny ekran rzadko pęka.Mając ten przewód w kostce za lampą i przy lampie cofania-raczej nie powinno być trudno sprawdzić o co chodzi
-
- Forum Audi 80
o dzięki wielkie aldi tego było mi trzeba
[ Dodano: 2009-11-27, 14:21 ]
więc zwarłem przewód niebieski z brązowym i spaliło bezpiecznik, odłaczyłem kable z klapy bagażnika, zwarłem przewody i znowu spalony bezpiecznik więc gdzieś robi zwarcie. Pytanie takie którędy idzie wiązka kabli z deski rozdzielczej do bagażnika?
[ Dodano: 2009-11-27, 14:21 ]
więc zwarłem przewód niebieski z brązowym i spaliło bezpiecznik, odłaczyłem kable z klapy bagażnika, zwarłem przewody i znowu spalony bezpiecznik więc gdzieś robi zwarcie. Pytanie takie którędy idzie wiązka kabli z deski rozdzielczej do bagażnika?
Witam!
Mam także problem ze światłem cofania, otóż nie ma go wcale. Zrobiłem wszystko co wyczytałem na forum czyli sprawdzanie wiązki, żarówek i dopiero po zmostkowaniu kabli we wtyczce (ominięcie czujnika cofania) wsteczne się pali. No więc pomysłałem, że nic innego tylko czujnik więc kupiłem takowy (tylko od B4 a ja mam B3 - ale to chyba to samo) montuje i dalej lipa :evil: Tylko teraz nie wiem czy może źle go zamontowałem ? Jest taka możliwość, że jest źle włożony ? Tzn bo tym czujnikiem można kręcić 360stopni więc może w tym tkwi problem ? Robiłem to przed chwilą więc ciemno już przed blokiem i nie wiem czy jest tam jakiś "zatrzask" czy coś w tym stylu czy może od B4 nie podejdze pod B3 ?
Mam także problem ze światłem cofania, otóż nie ma go wcale. Zrobiłem wszystko co wyczytałem na forum czyli sprawdzanie wiązki, żarówek i dopiero po zmostkowaniu kabli we wtyczce (ominięcie czujnika cofania) wsteczne się pali. No więc pomysłałem, że nic innego tylko czujnik więc kupiłem takowy (tylko od B4 a ja mam B3 - ale to chyba to samo) montuje i dalej lipa :evil: Tylko teraz nie wiem czy może źle go zamontowałem ? Jest taka możliwość, że jest źle włożony ? Tzn bo tym czujnikiem można kręcić 360stopni więc może w tym tkwi problem ? Robiłem to przed chwilą więc ciemno już przed blokiem i nie wiem czy jest tam jakiś "zatrzask" czy coś w tym stylu czy może od B4 nie podejdze pod B3 ?
-
- Forum Audi 80
Wiem że taki sam schemat znajdziesz w niebieskiej książce obsługa i naprawa Audi 80 > schemat 12
Jeszcze może Ci się przydać rozpiska pinów od spodu skrzynki bezpieczników: http://images46.fotosik.pl/17/ba99e9a4202bbd9c.jpg
Jeszcze tu masz schematy: http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Audi/1990/80/ ale tutaj trochę rozrzucony jest schemat tych świateł.
Jeszcze może Ci się przydać rozpiska pinów od spodu skrzynki bezpieczników: http://images46.fotosik.pl/17/ba99e9a4202bbd9c.jpg
Jeszcze tu masz schematy: http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Audi/1990/80/ ale tutaj trochę rozrzucony jest schemat tych świateł.