[B4 1.6 ADA] Falowanie obrotów w silniku
-
- Forum Audi 80
[B4 1.6 ADA] Falowanie obrotów w silniku
Witam wszystkich i pozdrawiam,jestem tu nowy,mam parę pytań odnośnie falowania obrotów w silniku Audi 80 B4 1.6 ADA,objawia się to w moim aucie w ten sposób,że obroty okresowo falują w przedziale 900 do 1600,zjawisko nasila się gdy silnik złapie normalną temperaturę pracy,falowaniu towarzyszy w pewnym momencie spadek obrotów albo do normalnej wartości,albo prawie do zera,tak że nieraz silnik zgaśnie,czasem również odczuwam jakby spadek mocy,przy przyspieszaniu w okolicach 3000 obrotów odczuwam czasem delikatne szarpnięcie,odczucie jest takie że silnik równo ciągnie a w pewnej chwili przez moment ciągnie słabiej po czym znów jest normalnie,silnik był już podłączany pod komputer,wykazało 2 błędy,potencjometr przepustnicy i przepływomierz powietrza zwarcie do masy,gość który mi to sprawdzał mówi że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest ten pierwszy błąd,czy ma rację,no i jeszcze jedno pytanko,może ktoś wie jaki symbol ma oryginalny potencjometr przepustnicy do silnika Audi 80 B4 1.6 ADA,ja znalazłem na necie Bosch 0 280 120 431,czy to może być oryginał ?
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 23:08 przez kondzio1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Falowanie obrotów w silniku Audi 80 B4 1.6 ADA
nie jestem fachowiec ale miałem identyczny problem i wymieniłem całą pokrywe od filtra mówie o silniku AAD wielopunkt, ta pokrywa ma rozdzielacz paliwa czy cos takiego tam wlasnie tkwił cały problem. po wymianie normalne obroty stałe. wymiana samodzielna zakup ok 130zl. z allegro.kondzio1979 pisze:Witam wszystkich i pozdrawiam,jestem tu nowy,mam parę pytań odnośnie falowania obrotów w silniku Audi 80 B4 1.6 ADA,objawia się to w moim aucie w ten sposób,że obroty okresowo falują w przedziale 900 do 1600,zjawisko nasila się gdy silnik złapie normalną temperaturę pracy,falowaniu towarzyszy w pewnym momencie spadek obrotów albo do normalnej wartości,albo prawie do zera,tak że nieraz silnik zgaśnie,czasem również odczuwam jakby spadek mocy,przy przyspieszaniu w okolicach 3000 obrotów odczuwam czasem delikatne szarpnięcie,odczucie jest takie że silnik równo ciągnie a w pewnej chwili przez moment ciągnie słabiej po czym znów jest normalnie,silnik był już podłączany pod komputer,wykazało 2 błędy,potencjometr przepustnicy i przepływomierz powietrza zwarcie do masy,gość który mi to sprawdzał mówi że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest ten pierwszy błąd,czy ma rację,no i jeszcze jedno pytanko,może ktoś wie jaki symbol ma oryginalny potencjometr przepustnicy do silnika Audi 80 B4 1.6 ADA,ja znalazłem na necie Bosch 0 280 120 431,czy to może być oryginał ?
-
- Forum Audi 80
Byłbym ogromnie wdzięczny za wszelkie informacje,a tak poza tym stało się dziś wolne obroty przestały działać,chyba potencjometr zakończył swój żywot,silnik odpala normalnie,ale już w ogóle nie trzyma wolnych obrotów,gdy po odpaleniu silnika nie wciśnie się od razu pedału gazu to silnik od razu gaśnie,czasem tylko jak dłużej postoi i jest zimny,to po odpaleniu trzyma obroty w granicach 600,a jak się tylko lekko wciśnie pedał gazu i puści,to obroty natychmiast spadają do zera i silnik gaśniejacekku pisze:Podobnie jak kolega WOJTEK26 obstawiam potencjometr przepustnicy, miałem ten problem a silniku ABT. Mam obecnie też silnik ADA ( wykonałem przeszczep). Postaram się sprawdzić w najbliższym czasie numer seryjny i napisze.
-
- Forum Audi 80