[80 ABT] Montaż klimy. Potrzebna porada.
[80 ABT] Montaż klimy. Potrzebna porada.
Panowie, przymierzam się do montażu klimy w swoim B4. Znalazłem coś takiego na allegro http://moto.allegro.pl/item831701592_kl ... 90_b3.html I tu rodzi się pytanie czy ona spasuje do B4 i co bym jeszcze potrzebował, aby był komplet :?:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Chłodnicę limy potrzebujesz inną, bo ta jest z NG. Węże klimy tez, bo od 5-cylindrówek są inne, sprężarka tez inna do 5 cyl są inne, nie widać na fotkach ani w opisie aby pisał o wiązce a to podstawa. Do tego łapa silnika i sprężarki tez powinna być innna. Jednym słowem odpuść sobie jeśli miałbyś NG to czemu nie ale przy przypasowaniu to pod ABT to trochę kasy jeszcze w to włożysz i wyniesie to Cię więcej niż komplet pod 4cyl.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Wszystko zależy od gościa jak się ceni. Od 100 do nawet 400 zł. Jak już mówiłem wszystko zależy od sprzedającego i od jego nie wiedzy lub fantazji.
PS. Pisz na PW razem znajdziemy najtańsza sprężarkę, bo dla mnie to max 10 min szukania Aha i nigdy nie patrz na ogłoszenia kompletnych klim, ponieważ są one bardzo drogie i nie wiadomo czy sprawne Bez dzwonienia po każdym częściażu nic konkretnego nie znajdziesz.
PS. Pisz na PW razem znajdziemy najtańsza sprężarkę, bo dla mnie to max 10 min szukania Aha i nigdy nie patrz na ogłoszenia kompletnych klim, ponieważ są one bardzo drogie i nie wiadomo czy sprawne Bez dzwonienia po każdym częściażu nic konkretnego nie znajdziesz.
Sporo rzeczy mimo wszystko będziesz musiał zmienić nawet jeżeli znajdziesz kpl klimę od ABT, ABK. Przede wszystkim chłodnice i tą belkę pod chłodnicami, wentylatory podwójne takie jak np. w TDi są, każdy napędzany oddzielnym silnikiem, gdzie mają dwie prędkości. Czujnik w chłodnicy załączający wentylatory, alternator na 90 amper (bo zapewne masz 70). Ważne też jest abyś przy szukaniu kpl klimy wiedział na jaki czynnik jest, lepiej by było jak na ten nowszy.
PS. Ja kupiłem kpl klimę tylko bez sprężarki za 250zł od ABK, w zestawie było wszystko nawet dodatkowa szajbka, ale nie montowałem jej w swojej ABT, ze względu na to że jeszcze sporo rzeczy bym musiał dokupić; po prostu odsprzedałem ją z zarobkiem. Uznałem że i tak bliżej wiosny, lata pewnie zmienię auto na A4, dlatego zrezygnowałem z montażu klimy.
Pozdrawiam
PS. Ja kupiłem kpl klimę tylko bez sprężarki za 250zł od ABK, w zestawie było wszystko nawet dodatkowa szajbka, ale nie montowałem jej w swojej ABT, ze względu na to że jeszcze sporo rzeczy bym musiał dokupić; po prostu odsprzedałem ją z zarobkiem. Uznałem że i tak bliżej wiosny, lata pewnie zmienię auto na A4, dlatego zrezygnowałem z montażu klimy.
Pozdrawiam
Ale jeżeli będziesz montował klimę od Tdi to nie tylko sprężarka będzie inna. W tdi w innym miejscu jest umieszczona sprężarka zatem przewody łączące sprężarkę z chłodniczą klimy i sprężarką a osuszaczem będą inne. Do tego musisz dokupić szajbke od ABT, ABK i łapę sprężarki też od ABT, ABK. Nie wiem czy nie lepiej będzie poszukać zestawu od ABT, ABK.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Nie krępuj się pisz śmiało.!StaSiu pisze:Audi Sport odezwę się do Ciebie na gg jeśli oczywiście można.
To na pewno było by najlepsze rozwiązanie, ponieważ wszystko pasuje i nie musisz nic rezać Z wężami to nie ma zbytniego problemu jednak łapy silnika tu byś musiał kupić od ABK lub ABT choć i nawet od b3 z 4 cylindrowym silnikiem pasuje. Wygląda identycznie choć moja łapa jest z 86 roku Z osuszaczem nie ma problemu jest on w silnikach diesla zamontowany identycznie jak w 4 cyl. benzyniaku. Na podłużnicy są nawet śruby z gwintami więc wystarczy tylko dokręcić nakrętkiKatana_6 pisze:Nie wiem czy nie lepiej będzie poszukać zestawu od ABT, ABK.