[B3 1.6 TDI] migająca kontrolka świec żarowych
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3 1.6 TDI] migająca kontrolka świec żarowych
Witam wszystkich. Ostatnio w mojej audiczce zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych. Ok 10 mrugnięć po 5sek. od odpalenia silnika. Spotkałem się z tezą iż do wymiany jest filtr paliwa, ale jakoś mi się to nie widzi. Potem kolega podsunął pomysł że to kończące się świece żarówe, i faktycznie zrobiło się zimniej i samochód ciężej odpala, ale ta kontrolka przestała już migać, o co tu w tym chodzi?
- bieniek1984
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Czujnik wody, niby jak ją ma wykryć? jak tam żadnego kabelka nie ma, tylko jest wejście i wyjście paliwa Właśnie nie jestem pewien świec, ale pewnie nie jest z nimi już za dobrze bo ciężej pali rano, nawet tak jakby wogóle nie grzały. A wiesz może jak sprawdzić te świece bez demontażu? Bo dostęp nie jest do nich za dobry
mialem taki sam problem. okazalo sie ze jeden przewod oderwal sie od miedzianej listwy zasilajacej swiece zarowe. sprawdz dokladnie czy wszystko tam ok. i tak jak koledzy tu pisali w filtrze paliwa w 1.6TD nie ma czujnika wody. miganie spowodowane jest tylko i wylacznie usterka w ukladzie siec zarowych
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Właśnie nie wiem kto to wogóle wymyślił z tym czujnikiem w filtrze. Chodziło mi właśnie jaki jest prawidłowy pobór prądu jednej świecy, ale właśnie nie ma to jak na stole wszystko oko prześwietli, ale pewnie wywalę je odrazu, bo wielkiego spadku napięcia na wszystkich czterech świecach w porównaniu do drugiego 1.6td nie ma, narazie dzięki za rady, jak rozbiore i ocenie to napisze
[ Dodano: 2009-12-16, 23:48 ]
I tak samo mechanik uznał, uszkodzony układ grzania świec. Na pierwszy rzut poleciały świece do kontroli, 3 świece były spalone, wymieniłem na nowe i problem zniknął, a silnik pali o niebo lepiej. Dzięki wszystkim za pomoc:)
[ Dodano: 2009-12-16, 23:48 ]
I tak samo mechanik uznał, uszkodzony układ grzania świec. Na pierwszy rzut poleciały świece do kontroli, 3 świece były spalone, wymieniłem na nowe i problem zniknął, a silnik pali o niebo lepiej. Dzięki wszystkim za pomoc:)