[ B4 1z] ile km bez ładowania
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
[ B4 1z] ile km bez ładowania
Jak w temacie zastanawiam się ile km można zrobić bez ładowania bo muszę jutro przejechać ok 100 km a mój pasek od alternatora jest nieco poszarpany to też zastanawia mnie ile km mogę przejechać na samym akumulatorze :?:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeśli byś jechał na światłach to byś pobierał teoretycznie 55+55+5+5W co daje ≈120W czyli 10 amperów natężenia prądu można doliczyć że elektronika (sterownik silnika i inne) pobiera ≈50W czyli ≈4A (razem ≈14A).
Szkoda że nie podałeś jakiej pojemności masz akumulator. Ale załóżmy że 64Ah
czyli możesz pobierać prąd o natężeniu 64A przez godzinę albo prąd o natężeniu 1A przez 64 godziny. Ty będziesz pobierał 4,6 raza mniej (14A) czyli w teorii starczy Ci prądu na ≈4,5 godziny. Kilkukrotne użycie rozrusznika skróci ten czas i w pewnym momencie trasy lepiej nie gaś auta bo rozrusznik nie da rady odpalić Ci silnika.
Oczywiście wszystko zależy od kondycji akumulatora bo nawet stary spokojnie starczy na odpalanie auta (jeśli nie trzeba długo hehłać rozrusznikiem) a jak postoi 20 minut na pokojówkach nie da się odpalić.
[ Dodano: 2009-11-28, 17:52 ]
Może załatw sobie zapasowy akumulator... Znajomy jeździł kiedyś maluchem bez ładowania i mógł nim zrobić jakieś 300km tylko on wrzucił dwa 6 woltowe akumulatory z ciągnika i na zapas miał mniejszy z malucha.
Szkoda że nie podałeś jakiej pojemności masz akumulator. Ale załóżmy że 64Ah
czyli możesz pobierać prąd o natężeniu 64A przez godzinę albo prąd o natężeniu 1A przez 64 godziny. Ty będziesz pobierał 4,6 raza mniej (14A) czyli w teorii starczy Ci prądu na ≈4,5 godziny. Kilkukrotne użycie rozrusznika skróci ten czas i w pewnym momencie trasy lepiej nie gaś auta bo rozrusznik nie da rady odpalić Ci silnika.
Oczywiście wszystko zależy od kondycji akumulatora bo nawet stary spokojnie starczy na odpalanie auta (jeśli nie trzeba długo hehłać rozrusznikiem) a jak postoi 20 minut na pokojówkach nie da się odpalić.
[ Dodano: 2009-11-28, 17:52 ]
Może załatw sobie zapasowy akumulator... Znajomy jeździł kiedyś maluchem bez ładowania i mógł nim zrobić jakieś 300km tylko on wrzucił dwa 6 woltowe akumulatory z ciągnika i na zapas miał mniejszy z malucha.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
coś nie wierze w to co kolego napisałeś jak mi po niecałych 15 kilometrach światła zgasły że ledwo dojechałem do domu akumulator 55 ah poczytam temat dalej zobaczymy a ty Marcin weż sobie pończochę na wszelki wypadek jak ci pęknie założysz i wrócisz to jest już opatentowane wracałem kiedyś z Oborniki Śląskich 35 kilometrów od Wrocławia i po drodze rozsypało się kółko alternatora (to co pasek chodzi ) i żeby do jechać do domu założyłem pończochę żeby pompa wody miała obieg i żebym nie przegrzał silnika i dojechałem do domu ładowania nie było ale jechałem bez świateł to tak na marginesie
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
- tokarka606
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja na 64ah przejechałem ok 30 kilometrów bo tylko tyle potrzebowałem ale myślę że powinno się więcej zrobić... kiedyś miałem podobny problem w VW T5 i zrobiłem na nim tylko 15km po tym padł...100km jakoś bym nie ryzykował robić...a kolego nie lepiej wymienić pasek przecież to trwa może z 30 minut...
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
wczoraj wracałem bez ładowania golfem 2 1.6D wracałem nim z lasu cały czas na światłach bo ciemno było to na słabym aku bo ledwo zapalił przejechałem 17km i podejrzewam że dałby radę więcej ale musiałem się zatrzymać i wtedy mi zgasł no i zbrakło prądu na rozruch a aku jakie w nim siedzi to 64ah a i całą tą drogę jechałem na dwójce bo śniegu było strasznie dużo
-
- Forum Audi 80
- Kontakt: