Witam
Jestem świeżym właścicielem audi B3 i mam takie ważne dlamnie pytanko a mianowicie:
Zakupiłem audi z silnikiem 1.9 D skrzynia 5-biegowa auto z 1990roku - już przy zakupie wiedziałem że do silnika trzeba bardzo dużo dołożyć ale wraz się opłacało---postanowiłem wymienić silnik i akurat znajomy zaproponował mi silnik 1.6 D z VW golfa teraz tylko potrzebna mi wiedza czy ten silnik będzie pasował do tego audi z tą skrzynią bo przy tym silniku z golfa jest skrzynia inna i 4 biegowa---chodzi mi o założenie sameo silnika czy da rade to zrobić?
Proszę o jakąś fachową odpowiedz czy taka przekładka jest możliwa i co trzeba zmieniać.
[80 B3 1.9D]pytanie o zamianę silnika
[80 B3 1.9D]pytanie o zamianę silnika
Ostatnio zmieniony 24 maja 2007, 14:54 przez Kuter6, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Oj nie powiem teraz koledze dokładnie, ale te silniczki 1,6 D to są dość stare silniki. Ja u siebie w Audi mam też ten silnik tyle że z Turbodoładowaniem. Poprzednio w Golfie II miałem właśnie ten silniczek 1,6 D i w nim była skrzynia 5 biegowa. Myśle więc że silnik nic sie nie zmieniał tylko dodano skrzynie 5-cio biegową, bo we wcześniejszych modelach Golfa była włąśnie skrzynia 4.
Ten kolei siedział właśnie w golfie II tak na pierwszy rzut oka to wydaje się że będzie pasował ale chciałem być pewny że nienapotkam na jakieś duże problemy jak już wyjme swój 1.9 i będe zakładał ten 1.6D jedyne co zauważyłem to łapy silnika trzeba przesówać bo raczej niespasują w golfie silnik był poprzeczny a ty ma być wzdłużny.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Jakis rok temu przekładałem silnik z golfa do passata, ten sam uklad co w audii. Niestety było więcej przerobek niz mi sie wydawało, i na końcu został tylko blok i wszystko przekładałem od starego silnika z passata. Na pierwszy rzut oka jest identyczny, przyglądając się bliżej porażka. Jeżeli łapy od 1.9 poprzykręcasz do tego silniczka i do tego pompa wody też podejdzie, to bedziesz miał problem z zamontowaniem alternatora. Co do skrzyni biegów niestety się nie orintuje, ale chyba powinna pasować.
niespodzianki
z tego co pamietam to silniki są identyczne zewnetrznie ale jest kilka różnic bo nie ma otworów w bloku montażowych do łapy silnika lewej i bodajrzesz alternatora, ale z tego co pamiętam to miejsca są tylko zrobić tam otwory i je nagwintować, a reszta pasuje. Tylko jedno mnie zastanawia, czy ty chopie robisz z niej karawan pogrzebowy czy jak bo z tym motorkiem to cię dobry kaszlak objedzie :mrgreen: :mrgreen: a palić będzie więcej niż 1,9 D bo będzie przeciążony.