[ kujawsko-pomorskie] Pogaduchy ;]
Powiem Ci tak jak u mnie się odbywał przegląd: jechałem na stację diagnostyczną, a ze sobą mniałem papierek od legalizacji butli. wraz z normalnym badaniem technicznym (hamulce, zawieszenie i oświetlenie) koleś robił badanie techniczne instalacji gazowej: brał ode mnie ten papier na legalizację butli (sprawdzał dane na karteczce i na butli oraz do kiedy zbiornik ma legalizację), polatał z miernikiem w koło zbiornika i pod maską, czy gaz nie wylatuje, sprawdził stan przewodów i po wszystkim jak było SI to wbijał w dowodzie rejestracyjnym pieczątkę a ja płaciłem tylko nie pamiętam ile chyba coś koło 150zł. Żadnej butli mi nie wyciągał.Jaca997 pisze:Wiecie na jakiej to zasadzie się odbywa? Ile czasu to trwa? Na pewno butle muszą wyciągnąć...
Jaca997, niezabardzo wiedziałem o co ci chodzi, teraz już wiem, że chodzi ci o termin ważności butli (zbiornika) gazu. Poszperam na internecie gdzie w toruniu robią i ile kosztuje, być może, że bardziej będzie się opłacało założyć nową butlę bo działa to na takiej zasadzie, że jak masz nowy zbiornik lpg to dostajesz na niego 10 lat legalizacji, później po 10 latach dostajesz maksymalnie 5lat i po tych 5 latch (w sumie 15stu) dostajesz znowu max 5lat. Z tego co słyszałem to w sumie po 20latach butla nie nadaje się do użytkowania i nie podbijają już więcej (nie dają homologacji).
Najlepiej podjedź do jakiegoś zakładu co montuje instalację i się zapytaj, bo w gooogle wyskakuje że robią to zakłady montażu lpg....
Najlepiej podjedź do jakiegoś zakładu co montuje instalację i się zapytaj, bo w gooogle wyskakuje że robią to zakłady montażu lpg....
- enzomodena
- Forum Audi 80
cześć, jak by kogoś interesowało to mam zamiar wziąć rozwód z moja bestią:)
http://otomoto.pl/audi-80-competition-q ... 92078.html
http://otomoto.pl/audi-80-competition-q ... 92078.html
- enzomodena
- Forum Audi 80
Jak sprzedam to coś kupie i wtedy się pochwale:) jak nie sprzedam nic się nie stanie będę dalej śmigał bestią:)
Teraz do Jacy997 jeśli chodzi o instalację gazową to dużo powiem, skończyła Ci się legalizacja zbiornika, można dać go zalegalizować na kolejne 10 lat, jeśli to polski zbiornik to koszt jest to nie wiem ale coś w granicach 300 złotych. Wiem to wszystko z uwagi na to że właściciel tej srebrnej audi zwany dalej moim ojcem się tym zajmuje. Kolejna sprawa to zbiornik chyba wyjmuje się w poniedziałek, albo wtorek i montowany do auta jest z powrotem do auta w czwartek. Niestety nie załatwię Ci rabatu bo z tego co wiem ojciec za dużo na tym nie zarabia bo większość to opłaty urzędników. Dokładnie nie wiem co i jak dalej bo za rzadko bywam w domu rodzinnym. W każdym bądź razie nazwa to FHU BUK POL Grębocin i nr 645 91 21. Poza moim staruszkiem nikt się tym w okolicach Torunia nie zajmuję, chyba że zamierzasz zmienić butlę na nową ale to droższy koszt. Kolejna sprawa jeśli się zdecydujesz i umówisz na legalizację to najlepiej miej pusty zbiornik to jak nie to i tak wszystko w powietrze pójdzie. Reszty nie wiem:) pozdrawiam
Teraz do Jacy997 jeśli chodzi o instalację gazową to dużo powiem, skończyła Ci się legalizacja zbiornika, można dać go zalegalizować na kolejne 10 lat, jeśli to polski zbiornik to koszt jest to nie wiem ale coś w granicach 300 złotych. Wiem to wszystko z uwagi na to że właściciel tej srebrnej audi zwany dalej moim ojcem się tym zajmuje. Kolejna sprawa to zbiornik chyba wyjmuje się w poniedziałek, albo wtorek i montowany do auta jest z powrotem do auta w czwartek. Niestety nie załatwię Ci rabatu bo z tego co wiem ojciec za dużo na tym nie zarabia bo większość to opłaty urzędników. Dokładnie nie wiem co i jak dalej bo za rzadko bywam w domu rodzinnym. W każdym bądź razie nazwa to FHU BUK POL Grębocin i nr 645 91 21. Poza moim staruszkiem nikt się tym w okolicach Torunia nie zajmuję, chyba że zamierzasz zmienić butlę na nową ale to droższy koszt. Kolejna sprawa jeśli się zdecydujesz i umówisz na legalizację to najlepiej miej pusty zbiornik to jak nie to i tak wszystko w powietrze pójdzie. Reszty nie wiem:) pozdrawiam
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Już coś wiem. Jeszcze mój ojciec pyta tu i tam gdzie to można zrobić. Rok temu byłem na przeglądzie to facet z warsztatu mówił mi że coś jest w Grębocinie. Ok 300zł? Hmmm... kurde. Właśnie mi to trochę zbiło bo myślałem że cena waha się w granicach 150zł a tu jeszcze do 9 grudnia przegląd techniczny i w styczniu OC, które jak zwykle drożeje :evil: Chyba będę spłukany jak nigdy dotąd
mnie to czeka na wiosne. sprzeglo, przynajmniej 2 nowe opony, gumy w zawieszeniu, OCJaca997 pisze:Chyba będę spłukany jak nigdy dotąd
ktorego tak na prawde nie mano name pisze:na czas kryzysu
nie zagrali fair, ale jestes czlowiek na poziomie i znajdziesz nastepna <ok>no name pisze:i to przed samymi swietami :cry:
i powiem jedno. byle do przodu i oby przetrwać najgorsze, bo potem to juz z gorki bedzie