[2.0 ABK LPG] głosna praca pompy
[2.0 ABK LPG] głosna praca pompy
po odpaleniu zimnego silnika strasznie huczy cos z okolic pompy wodnej podejrzewam łożysko jednej z pomp wspomagania bądz wodnej,pytanie czy da sie wymienic łożyska w pompie wodnej i wspomagania jesli tak to jakie łożyska zakupić :?:
szukałem na forum lecz konkretów nie znalazłem
szukałem na forum lecz konkretów nie znalazłem
jeśli się mylę, to mnie poprawcię, ale według mnie, kiedy pompa wspomagania siada, to przy skręceniu kierownicą maksymalnie w jedną lub drugą stronę, pompa powinna hałasować jeszcze bardziej
są warsztaty, które zajmują się regeneracją pomp wspomagania i nie są to wcale bardzo duże koszty
jeśli to jednak pompa wody to pozostaje tylko wymiana kompletnej na nową, btw pompę wody powinno się wymieniać co drugą wymianę rozrządu
pozdrawiam
są warsztaty, które zajmują się regeneracją pomp wspomagania i nie są to wcale bardzo duże koszty
jeśli to jednak pompa wody to pozostaje tylko wymiana kompletnej na nową, btw pompę wody powinno się wymieniać co drugą wymianę rozrządu
pozdrawiam
....
jak łożysko w pompie wody to napewno trzeba wymienić pompę na nową...ja robiłem to nie dawno u szwagra i koszt takiej pompy wynosił 85 zł ale są też oczywiscie droższe po 120zł oraz tańsze np po 60zł..ale lepiej dołożyć niż rozbierać za 2 tygodnie:)
Jest kilka sposobów:romeo pisze: ok
a jak sprawdzic która pompa huczy :?:
1. Pojechać do warsztatu i niech sprawdzą za 10 zł, albo nawet za friko.
2. Jeśli to łożysko na pompie wody - przy wyłączonym silniku chwyć za kółko pasowe i poruszaj prostopadle do osi koła - w górę, w dół, na boki. Jeśli wyczujesz luz - pompa jest do wymiany i to raczej pilnej (bywają przypadki, że pompa się zaciera).
3. Metoda "na kij". Bierzesz kij od miotły i przykładasz do jednej pompy albo drugiej (przy pracującym silniku). Drugi koniec do ucha. Róznica między sprawną a zepsutą będzie łatwa do usłyszenia.
- tokarka606
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80