[80 B4] czujnik cofania
kruku ja też maiłem problem z czujnikiem świateł cofania w b4 silnik abt , za czujnik w sklepach mówili mi od200zeta w górę, wpisałem w googlach nr 012 919 823 który jest na czujniku i wyskoczyło mi to , zamówiłem i był taki sam jak ori, zamontowałem i jest ok , link http://www.skodexim.pl/in...ct&prod_id=1348 , czujnik masz u góry ,dostęp masz od góry skrzyni, nie potrzeba kanału, naprawiania i rozbieranie nic nie da niestety
Witam wszystkich. Tak jak wielu z kolegów też mam problem ze wstecznymi.Zdemontowałem czujnik i okazało się że jak mocno przycisnę ten wodzik w czujniku do końca t światła świecą. i dlatego mam pytanie jak mocno ten wodzik musi wejść do środka(przy sprawnym czujniku) żeby światła zaświeciły. Pytam dlatego że być może mam coś w skrzyni walnięte.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 19:20 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego ostatnio zmieniałem czujnik w scenicu i za kilka dni w astrze... jeden kosztował 22zł a drugi 15zł oczywiście nowe ze sklepu więc nie zawracaj sobie głowy z naprawą czy szukaniem tego po szrotach, założę się że do audi cena podobna będzie...
Co do wymiany jeszcze wcześniej warto sprawdzić czy to na pewno wina czujnika odpiąć kostkę od niego, zewrzeć w niej styki i sprawdzić czy świeci... Jeśli czujnik jest na górze to wystarczy wykręcić stary i zakręcić nowy, bo jak na dole to trzeba by spuszczać olej ze skrzyni...
I jeszcze jedna uwaga... z tym światłem cofania w astrze miałem trochę kłopotu bo wszystko było jak należy przejście czujnika sprawdzałem miernikiem i jak wciskałem go to przejście było jak puściłem to nie i niby działał jak należy, ale przejście było dopiero przy minimalnie większym wciśnieciu niż to jak działał on w skrzyni także nie sprawdzaj przejścia przez czujnik tylko zewrzyj te styki w kostce jak światełko zaświeci się to zmieniaj czujnik i tyle... Na tyle lat to czujnik już ma prawo się zużyć
Co do wymiany jeszcze wcześniej warto sprawdzić czy to na pewno wina czujnika odpiąć kostkę od niego, zewrzeć w niej styki i sprawdzić czy świeci... Jeśli czujnik jest na górze to wystarczy wykręcić stary i zakręcić nowy, bo jak na dole to trzeba by spuszczać olej ze skrzyni...
I jeszcze jedna uwaga... z tym światłem cofania w astrze miałem trochę kłopotu bo wszystko było jak należy przejście czujnika sprawdzałem miernikiem i jak wciskałem go to przejście było jak puściłem to nie i niby działał jak należy, ale przejście było dopiero przy minimalnie większym wciśnieciu niż to jak działał on w skrzyni także nie sprawdzaj przejścia przez czujnik tylko zewrzyj te styki w kostce jak światełko zaświeci się to zmieniaj czujnik i tyle... Na tyle lat to czujnik już ma prawo się zużyć
Kamila666 jaj se nie robię bo forum jest od tego aby ludziom pomagać. Żeby dostać się do czujnika od góry trzeba zdjąć akumulator. Jest to najprostszy sposób. Zresztą opisywany już wiele razy na forum. Ja tak zrobiłem, kupiłem czujnik na szrocie za 50 pln tylko najpierw go sprawdziłem czy dobrze działa i jest ok.