Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 200 Typ 43] Jak ustawić skrzynie biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Marka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 200 Typ 43] Jak ustawić skrzynie biegów

Post autor: Marka » 24 paź 2009, 20:17

Witam, prosił bym o informację jak ustawić biegi w Audi 200 gdyż wrzucenie 1 to dość ciężka sprawa i nie chce wspominać że wrzucenie biegu E równa się z cudem, od wujka dostałem informacje że gdzieś się coś ustawia ? i druga sprawa czemu np na 3 biegu lewar lata na boki w taki sposób jak by był na luzie [N] ??
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 24 paź 2009, 20:19

W Golfie miałem kiedyś takie problem że lewarek też był strasznie luźno. Nie zawsze więc byłem pewien czy wrzucam wsteczny czy jedynkę (były obok siebie). Przyczyną takiego stanu rzeczy były u mnie wyrobione tuleje lewarka. Luzy były wszędzie więc całość latała dość mocno. Domowym sposobem powymieniałem te plastikowe tuleje i było o wiele lepiej.

Marka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marka » 24 paź 2009, 20:29

no dobrze to wymienię te tuleje, ale o co chodzi z ustawianiem cięgieł od lewarka do skrzyni??

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 24 paź 2009, 20:31

Marka pisze:no dobrze to wymienię te tuleje
Na początku sprawdź czy to na nich jest luz, bo nie ma co wymieniać części bezmyślnie.

Co do ewentualnego ustawienia lewarka to ci nie pomogę bo nic o tym nie słyszałem. Ale jeśli masz luzy na samym lewarku to ich likwidacja na pewno pomoże, przynajmniej w pewnym stopniu.

Marka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marka » 24 paź 2009, 20:36

to wygląda tak, wrzucanie 1 trzeba z całej siły docisnąć do siebie lewarek i znów mocno do góry, inaczej wejdzie 3 a nie 1, ale da się do jeszcze przeżyć, Bieg 5 czyli E trzeba wrzucić mocno i bardzo szybko bo inaczej również 3 wchodzi, wsteczny mocno do pasażera w dół i do tyłu... nie wiem czy to komuś pomoże taki opis lecz bardziej precyzyjnie nie umiem tego określić

mechitro
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: mechitro » 11 gru 2009, 19:11

Ze skrzyni wystaje wodzik, do którego mocowany jest wybierak, który sam w sobie posiada też element regulacyjny (wysuwanie i obkręcanie wokół osi). Przynajmniej tak jest w 80 B2... Sprawdź najpierw, czy żadne z tych newralgicznych miejsc nie ma poluźnionej śruby blokującej. Jeśli nie to możesz rozpocząć zabawę z regulację na wodziku - najlepiej na kanale ;-)

P.S. Masz jakieś części z takiego C2 na zapasie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl