[80 b4 abc lpg]nadmierne zużycie paliwa i lpg
[80 b4 abc lpg]nadmierne zużycie paliwa i lpg
witam mam problem moje autko spala 22l przy normalnej jeździe po mieście była podłanczana pod komputer ale nie wykazał żadnych błędów mechanicy nie wiedzą co jest
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Komputer to nie wszystko. Moim zdaniem trzeba zrobić kompleksową diagnostykę silnika. Zacząłbym od pomiaru sprężania, sprawdził dokładnie układ dolotowy czy przypadkiem nie łapie gdzieś lewego powietrza, sprawdził sondy lambda, katalizator(y) czy przypadkiem nie przypchane i czujnik temperatury to na początek. Przejrzyj forum bo o nadmiernym zużyciu paliw trochę już było.
Jest dokładnie tak jak piszesz... Na komputerze nie zawsze wyrzuci uszkodzoną cześć (czujniki itp.) W silniku ABC najczęściej przyczyną dużego spalania PB jest uszkodzony jakiś czujnik\sonda lub nieszczelności w dolocie. Czy w trakcie jazdy nie zauważyłeś czegoś dziwnego? normalnie jedzie? nie szarpie czasem?kokolino1 pisze:U mnie natomiast też było wszystko sprawdzane i to po kilka razy w tym i sonda zawsze wynik badania ok. a jednak sonda była kaput.
- siwusek216
- Forum Audi 80
Już właśnie szukam świec i przewodów, świece jeszcze w miarę tanie ale przewody - BERU ponad 400 zł. Na jakich przewodach jeździcie, czy BERU faktycznie są najlepsze?
Opisze jeszcze mój problem może ktoś będzie miał jeszcze jakieś spostrzeżenia.
Mianowicie sytuacja z szarpanie się rozwija dość szybko bo jak szarpał tylko czasem to dziś podczas powrotu z roboty szarpał cały czas.
Auto odpala normalnie, nie trzęsie na luzie i na luzie wkręca się normalnie. Dopiero jak zaczynam jechać to się zaczyna, na jedynce jest jeszcze prawie dobrze ale jak wrzucam dwójkę i dalsze biegi to szarpie i to dość mocno ale tylko jak dodaję gazu.
Jak by ktoś miał jakieś sugestie - please :cry:
Opisze jeszcze mój problem może ktoś będzie miał jeszcze jakieś spostrzeżenia.
Mianowicie sytuacja z szarpanie się rozwija dość szybko bo jak szarpał tylko czasem to dziś podczas powrotu z roboty szarpał cały czas.
Auto odpala normalnie, nie trzęsie na luzie i na luzie wkręca się normalnie. Dopiero jak zaczynam jechać to się zaczyna, na jedynce jest jeszcze prawie dobrze ale jak wrzucam dwójkę i dalsze biegi to szarpie i to dość mocno ale tylko jak dodaję gazu.
Jak by ktoś miał jakieś sugestie - please :cry: