Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK LPG] Zgasł na LPG i nie zapala.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
adam_ek

[B4 2.0 ABK LPG] Zgasł na LPG i nie zapala.

Post autor: adam_ek » 17 gru 2009, 08:23

Panowie, potrzebuje waszej pomocy. Autem jeździ żona więc opisuje tak jak to ona przedstawiła. Zapalił jak co dzień rano bez problemu pochodził trochę na benzynie został przygazowany i przełączył się na gaz. Następnie zona ruszyła i go zadusiła (mało gazu szybko sprzęgło). No i to było ostatnie jego odpalenie. Kręci a nie zapala. Po oględzinach nie ma iskry. Nie jest to na 100% cewka ani moduł (takie małe urządzenie obok cewki) ponieważ jest to już druga taka sytuacja. Pierwszym razem było to jakieś dwa miesiące temu. Za pierwszym razem dokładnie taka sama sytuacja kupiłem drugą cewkę z modułem podłączyłem i nic po 2-óch może 3-ech godzinach dłubania czyszczenia styków kostek ruszania kablami odłączaniu i podłączaniu akumulatora odpalił jakby nigdy nic. Wtedy założyłem starą cewkę i też odpalił normalnie stąd wiem że to nie cewka ani moduł bo teraz też go zakładałem i nic. ruszanie kablami czyszczenie kostek styków nie pomaga. Podejrzewam jeszcze czujnik Halla (chyba tak to się nazywa taki małe dżinks przy aparacie zapłonowym) ale dziś to sprawdzę wezmę od kolegi bo ma na zbyciu. Pod VAGIEM nie pokazuje żadnego błędu. Ale zanim zacznę inwestować w kolejne niepotrzebna części proszę kolegów o opinie, może komuś już coś takiego się kiedyś przytrafiło?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2009, 09:01 przez adam_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 17 gru 2009, 08:29

Na poczatek _uwaga

adam_ek

Post autor: adam_ek » 17 gru 2009, 09:08

Witam,
już poprawione, dodam jeszcze że centralka od gazu to Autronic AL 700

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 17 gru 2009, 09:53

Jesli to czujnik Halla a duzo na to wskazuje to tu masz link do tematu, tam troche piszą jak sprawdzić.

https://audi80.pl/b4-abk-lpg-nie-pal ... t34167.htm

adam_ek

Post autor: adam_ek » 17 gru 2009, 10:59

a czy da się go wymienić bez wyciągania aparatu zapłonowego?

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 17 gru 2009, 13:21

adam_ek

Post autor: adam_ek » 19 gru 2009, 12:02

tak to był czujnik Halla udało mi się tak wyjąć i włożyć aparat zapłonowy że nie trzeba było ustawiać ponownie zapłonu. Zrobiłem tylko kilka dodatkowych znaków na aparacie i bloku silnika.

Awatar użytkownika
jagna
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jagna » 19 gru 2009, 12:32

To dobrze, że zlikwidowałeś problem :-) i dobrze, że napisałeś, może komuś w przyszłości to pomoże w zlokalizowaniu przyczyny problemu. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl