[B3 3A + LPG] Na ciepłym silniku nie wchodzi jedynka.
[B3 3A + LPG] Na ciepłym silniku nie wchodzi jedynka.
Witam,
Mam problem ze skrzynią lub sprzęgłem taki jak w opisie.
Na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu biegi działają poprawnie i lekko. Po 5 minutach jazdy jedynka już nie wchodzi, zamiast niej czasem wchodzi 3 bieg. Po mocniejszym zagrzaniu silnika 2 bieg też zaczyna ciężko wchodzić ale działa. Na początku pomagało wrzucenie wszystkich biegów od 5tki w dół i jedynak wchodziła. Teraz już nic nie pomaga.
Gdzie leży przyczyna problemu ?
Dodam że sprzęgło bierze od połowy, szarpie autem kiedy np. jadąc na biegu, puszczę pedał gazu.
Pozdrawiam serdecznie
Mam problem ze skrzynią lub sprzęgłem taki jak w opisie.
Na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu biegi działają poprawnie i lekko. Po 5 minutach jazdy jedynka już nie wchodzi, zamiast niej czasem wchodzi 3 bieg. Po mocniejszym zagrzaniu silnika 2 bieg też zaczyna ciężko wchodzić ale działa. Na początku pomagało wrzucenie wszystkich biegów od 5tki w dół i jedynak wchodziła. Teraz już nic nie pomaga.
Gdzie leży przyczyna problemu ?
Dodam że sprzęgło bierze od połowy, szarpie autem kiedy np. jadąc na biegu, puszczę pedał gazu.
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki koledzy za odpowiedzi, postaram się sprawdzić olej w skrzyni na dniach. W sumie już wcześniej o tym myślałem, ale nie mogłem odkręcić korka od wlewu. Profilaktycznie dolałem 0.5l 75w90 przez otwór od czujnika prędkości ale to nic nie dało:/ (nie wiem czy dobrze zrobiłem )
ps. czujnik był pokryty mokrym szaro-grafitowym nalotem, czy tak powinno byc ?
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-11-14, 12:17 ]
Dzisiaj dolałem oleju do skrzyni, weszło koło litra.
Niestety efektów brak. Jedynka dalej nie wchodzi, coraz częściej pojawia się blokada na 2 biegu.
Pozdrawiam
ps. czujnik był pokryty mokrym szaro-grafitowym nalotem, czy tak powinno byc ?
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-11-14, 12:17 ]
Dzisiaj dolałem oleju do skrzyni, weszło koło litra.
Niestety efektów brak. Jedynka dalej nie wchodzi, coraz częściej pojawia się blokada na 2 biegu.
Pozdrawiam
Skoro tak dużo brakowało to różnie można na to patrzeć.
A te poduchy oglądałeś jak koledzy wyżej radzili? I do tego jeszcze można się przyjrzeć całemu mechanizmowi zmiany biegów począwszy od drążka aż do skrzyni(czy nie ma luzów). Możesz jeszcze spuścić oliwę i zobaczyć czy nie ma w niej jakiś kawałków metalu itp.
A te poduchy oglądałeś jak koledzy wyżej radzili? I do tego jeszcze można się przyjrzeć całemu mechanizmowi zmiany biegów począwszy od drążka aż do skrzyni(czy nie ma luzów). Możesz jeszcze spuścić oliwę i zobaczyć czy nie ma w niej jakiś kawałków metalu itp.
Witam
Potrzebuję zasięgnąć od was informacji odnośnie jak dolać oleju do skrzyni biegów, bo u mnie jest przeciwnie jak mam zimny silnik to często gęsto biegi ciężko śmigają, dodam jeszcze, że miałem delikatny wyciek oleju ze skrzyni, ale mechanik poradził sobie z tym problemem, lecz nie wiem czy uzupełnił braki.
Potrzebuję zasięgnąć od was informacji odnośnie jak dolać oleju do skrzyni biegów, bo u mnie jest przeciwnie jak mam zimny silnik to często gęsto biegi ciężko śmigają, dodam jeszcze, że miałem delikatny wyciek oleju ze skrzyni, ale mechanik poradził sobie z tym problemem, lecz nie wiem czy uzupełnił braki.
Fronek22 pisze:Potrzebuję zasięgnąć od was informacji odnośnie jak dolać oleju do skrzyni biegów,
<bylo>
z boku skrzyni masz korek wlewu oleju. odkręcasz go i sprawdzasz stan oleju. poziom ma być aż po ten właśnie korek wlewu oleju.
Tylko nie pomyl korka, bo korek u dołu skrzyni, to korek spustowy oleju :lol:
na drugi raz <szukaj>
Jutro będe wymieniał poduszkę to sie wszystko okaże. Swoją drogą pytałem o ceny poduszki w Bielsku w hurtowni, powiedziano mi 175 zł :shock: Na szczęście na necie znalazłem ten sam typ za 49 . Jeszcze uwaga dot. skrzyni. Przy mrozie 10 stopni jedynka wchodzi idealnie, dopiero po 10/15 min jak sie slilnik rozgrzeje to jedynka znika. Możliwe że poduszka jest zmarznięta i bardziej sztywna, dlatego biegi działają?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Niestety, jedynki dalej nie ma poducha wymieniona, nie szarpie i nie stuka, ale 1 biegu nie ma ( Ktoś ma jeszcze jakies pomysły ? drążek zmiany biegów jest prosto ustawiony, wiec chyba jest ok ?
Jeszcze jedna uwaga. W momencie blokady 2 biegu, zdemontowałem obudowę drążka i odkręciłem dwie śruby ( z takimi półkolami i blaszkami ) tak że dźwignia ma większy zakres ruchu, i od tamtej pory 2 bieg wchodzi bez problemu.
[ Dodano: 2009-12-22, 17:14 ]
Problem rozwiązany, dzisiaj pojechałem na kanał i sam wyregulowałem dźwignię zmiany biegów. Teraz nie ma już żadnych problemów ze zmianą ))
Dziwne że 2 mechaników grzebało przy samochodzie i żadnemu nie chciało się odkręcic jednej śruby :evil:
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.
Jeszcze jedna uwaga. W momencie blokady 2 biegu, zdemontowałem obudowę drążka i odkręciłem dwie śruby ( z takimi półkolami i blaszkami ) tak że dźwignia ma większy zakres ruchu, i od tamtej pory 2 bieg wchodzi bez problemu.
[ Dodano: 2009-12-22, 17:14 ]
Problem rozwiązany, dzisiaj pojechałem na kanał i sam wyregulowałem dźwignię zmiany biegów. Teraz nie ma już żadnych problemów ze zmianą ))
Dziwne że 2 mechaników grzebało przy samochodzie i żadnemu nie chciało się odkręcic jednej śruby :evil:
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.