Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABC] Dekiel/pokrywa wałka rozrządu

Wszystko co tyczy się silników V6
ODPOWIEDZ
dezy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABC] Dekiel/pokrywa wałka rozrządu

Post autor: dezy » 22 gru 2009, 18:51

Witam wszystkich.

Przeszukałem forum, ale jeśli jest, to być może pod inną nazwą. Otóż z tyłu w V6 wałki są zakryte dekielkami. Zauważyłem że strasznie z pod jednego z nich leci olej, i w związku z tym moje pytanie. Czy ktoś z Was wie gdzie to można kupić. Czy jest to z uszczelką czy wkleja się na silikon ?

Jeśli gość z ASO dobrze mnie zrozumiał / dostatecznie wyraźnie się wypowiedziałem, to AUDI tej części już nie produkuje.

Bardzo bym prosił o pomoc. Audi'Olę mam od 3 tygodni. Poradziłem sobie ze sworzniami i poduszkami skrzyni, ale tutaj wypadam bo nie wiem gdzie kupić.

Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 22 gru 2009, 19:02

Pod deklem jest uszczelka i bez problemu ją kupisz. Na obie głowice jest taka sama. Ogólnie obie głowice są takie same :) konstruktorzy Audi tak fajnie to wymyślili. Ale na silikon też na upartego zrobisz. Kolega robił u siebie nie dawno mały remont i wymieniał te uszczelki. Chyba lekko ponad 100zł za sztukę.

dezy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dezy » 22 gru 2009, 19:27

Dzięki, ale jak tego szukać ? Znasz może sklep analogowy/internetowy gdzie to jest.

Na silikon nie chcę tego robić, tylko raz a dobrze. Boję się tego ruszyć bez kompletu elementów bo mam wrażenie że ktoś przy tym grzebał i dlatego właśnie cieknie. Jeśli jest na silikon to blaszka po wydłubaniu raczej nie będzie się już do niczego nadawała.
W necie szukam, szukam, szukam i nic. Może nazwa którą operuję jest niepoprawna.....

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 22 gru 2009, 19:46

Idź kolego do agromy i kupisz za grosze, na tym dekielku jest oring. Na lewej głowicy jest uszczelniacz bo tam jest czujnik halla.

dezy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dezy » 22 gru 2009, 20:15

Dzięki za rozjaśnienie. Jeśli jednak chodzi o www.agroma.pl - maszyny rolnicze - nic o Audi. Faktycznie fajny sklep i dużo oddziałów w Polsce, ale części do Audi'Oli jak na lekarstwo. Chyba że masz na myśli inny sklep , choć google tego nie łapie.

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 22 gru 2009, 21:46

To jest sklep rolniczy (nie samochodowy) mają tam różnego kalibru uszczelniacze i oringi, weź ten dekielek ze sobą i dobierz oring jaki ci pasuje

dezy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dezy » 22 gru 2009, 21:58

Bardzo dobry pomysł dzięki. Jak widzę miałeś już to w ręku. Powiedz mi proszę czy ta pokrywa jest na tyle wytrzymała że można ją śmiało wydłubać nie bojąc się o jej masakrę ?. Myślałem bu kupić te pokrywy ale ich nigdzie nie ma i wszyscy robią oczy ......

Wielkie dzięki

Awatar użytkownika
radek kocio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radek kocio » 22 gru 2009, 22:39

Tu masz lewą głowice z czujnikiem halla Obrazek[/img] odkręcasz 2 śrubki M6 (kluczyk 10) i zdejmujesz pokrywę, zostaje takie metalowe kulko, odkręcasz śrubę M8 (klucz 13) i kułko zdjęte, za tym kółkiem masz uszczelniacz albo go wydłubujesz (uwaga głowica jest aluminiowa) albo odkręcasz pokrywę łożyska wałka rozrządu i go wyjmujesz, jeden warunek krzywki wałka rozrządu nie mogą naciskać na popychacze, a same popychacze powinny dać się zakręcić palcami w przeciwnym wypadku wałek się ugnie albo pęknie. Pokrywę łożyska dokręcić siłą 20Nm.
Dekielek na prawej głowicy: odkręcasz blaszkę która go przyciska i podważasz go śrubokrętem raz z lewej raz z prawej i od góry i od dołu tak żeby go wyciągnąć, może iść ciężko bo oring się przykleił do głowicy ale pójdzie. W tym dekielku jest rowek a w tym rowku jest oring i tylko tyle. Tylko ten oring nie za gruby bo będzie problem z wciśnięciem dekielka, wystarcz jak oring z rowka będzie wystawał ok. 1mm.

dezy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dezy » 22 gru 2009, 23:09

No teraz to ja wszystko rozumiem. Wielkie dzięki. Pomógł +1 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki V6”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl