[B4 1,9TDI] migająca kontrolka świec żarowych podczas jazdy
[B4 1,9TDI] migająca kontrolka świec żarowych podczas jazdy
Witam,
Mam problem. W mojej B4 TDI 93 rok raz na jakiś czas zdarza się ze na rozgrzanym silniku podczas jazdy zaczyna pulsować kontrolka świec żarowych. Jeżeli zgaszę silnik i zapale ponownie jest do kilku minut spokój potem zaczyna się wszystko od nowa. Tak jak napisałem wcześniej do kilku minut bo nieraz jak zapale auto ponownie dosłownie nie minie minutka a kontrolka zaczyna migać. Jak auto postoi przez noc, mam zazwyczaj kilka dni bez pojawienia się uporczywego mrugania, natomiast jak zacznie już migać to mogę gasić silnik kilkukrotnie a mruganie powraca , dopiero pomaga dłuższy postój minimum przez cała noc. Co to u licha może być ???
Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
Mam problem. W mojej B4 TDI 93 rok raz na jakiś czas zdarza się ze na rozgrzanym silniku podczas jazdy zaczyna pulsować kontrolka świec żarowych. Jeżeli zgaszę silnik i zapale ponownie jest do kilku minut spokój potem zaczyna się wszystko od nowa. Tak jak napisałem wcześniej do kilku minut bo nieraz jak zapale auto ponownie dosłownie nie minie minutka a kontrolka zaczyna migać. Jak auto postoi przez noc, mam zazwyczaj kilka dni bez pojawienia się uporczywego mrugania, natomiast jak zacznie już migać to mogę gasić silnik kilkukrotnie a mruganie powraca , dopiero pomaga dłuższy postój minimum przez cała noc. Co to u licha może być ???
Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2007, 18:14 przez JanReZaCz, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: B4 TDI migająca kontrolka świec żarowych podczas jazdy
W ten subtelny sposób Audisia daje ci znać,że coś ją boli. :cry:
Migotanie kontrolki świec to taki "CHECK EINGINE" w tym modelu - komputer łapie jakiś poważny błąd w silniku bądź osprzęcie (tych błahych nie zgłasza w żaden sposób, dopiero na przeglądzie) i prosi o pilne podpięcie do VAG celem ustalenia, w czym tkwi problem.
We własnym dobrze pojętym interesie nie lekceważ tej prośby - tym bardziej, że reset błędu nie jest możliwy poprzez odłączenie napięcia, nawet na akumulatorze.
Co ci się konkretnie dzieje, tego żaden wróż na odległość nie ustali.
Migotanie kontrolki świec to taki "CHECK EINGINE" w tym modelu - komputer łapie jakiś poważny błąd w silniku bądź osprzęcie (tych błahych nie zgłasza w żaden sposób, dopiero na przeglądzie) i prosi o pilne podpięcie do VAG celem ustalenia, w czym tkwi problem.
We własnym dobrze pojętym interesie nie lekceważ tej prośby - tym bardziej, że reset błędu nie jest możliwy poprzez odłączenie napięcia, nawet na akumulatorze.
Co ci się konkretnie dzieje, tego żaden wróż na odległość nie ustali.
Myślałem, że obłędach powinna mnie ewentualnie informować kontrolka CHECK która jest w moim modelu, która to zapala się po przekręceniu kluczyka i gaśnie po zapaleniu auta, dlaczego wiec jej funkcję przejęła kontrolka od świec??? Kontrolka od świec zapalała się dotychczas jedynie wraz z pracą świec żarowych. :evil:
To faktycznie ciekawostka - ja nie mam tego Minichecka czy jak to zwą, więc u mnie błędy sygnalizuje kontrola świec żarowych. Może u ciebie jest coś poplątane i ten CHECK jest podpiety pod coś innego?U mnie błędy sygnalizuje mruganie w odstępach półsekundowych kontrolek - świece żarowe dla silnika i osprzętu ( kiedyś tak miałem), AIRBAGU ( ostatnio tak miałem) dla poduszek czy ABS dla abs ( tak nie miałem, ale mechanior mówił, że jak coś nie bangla, to taki właśnie objaw.JanReZaCz pisze:Myślałem, że obłędach powinna mnie ewentualnie informować kontrolka CHECK która jest w moim modelu, która to zapala się po przekręceniu kluczyka i gaśnie po zapaleniu auta, dlaczego wiec jej funkcję przejęła kontrolka od świec??? Kontrolka od świec zapalała się dotychczas jedynie wraz z pracą świec żarowych. :evil:
Nie chcę cię straszyć - po prostu podjedź na VAG, to nie kosztuje dużo, a wiele wyjaśnia.
mrugająca kontrolka świec żarowych
witam, dodam od siebie, że w pewnym miejscu zgniła mi instalacja ponieważ wcześniej dostawała mi się woda przez ścianę grodziową. Mechanik po diagnozie komputera nie mógł określić co to, dłubał, patrzył i wypatrzył ze kiedyś ktoś się w instalację wkuł miernikiem i nie zaizolował i zgniło, połatał i przestało świecić
-
- Forum Audi 80