[80 B2] zatarty silnik ??
[80 B2] zatarty silnik ??
Prosze o pomoc posiadam audi 80 b2 1,6 75km na gazniku . Chyba zaciera mi się silnik ponieważ ciężko chodzi i rozrusznik nie ma siły kręcic . Wykręciłem swiece i kręciłem kluczem za koło pasowe.Trzeba było użyc dużo siły . O co chodzi ??
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, 23:54 przez szumi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
A z samym silnikiem po odpaleniu coś się dzieje? Jak chodzi? Bo zatarcie silnika z tego co mi się wydaje jest wtedy kiedy ktoś na przykład przegrzeje silnik, spuchną tłoki i silnik się zaciera. Częstszą usterką jest chyba zajechanie panewek, wszystko w silniku dostaje luzów i silnik strasznie wali podczas pracy. Niech ktoś mnie poprawi jeśli źle główkuję.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Tłoki puchną na stałe od dostawania się do komory spalania płynu chłodniczego poprzez nieszczelną uszczelkę pod głowicą. Przy przegrzaniu tłoki pęcznieją czasowo poprzez rozszerzalność termiczną, może dojść wtedy do wyboczeń kształtu tłoka, które nie muszą zostać zniwelowane zupełnie przy powrocie do normalnej temp i skurczu.
Ja tak przynajmniej znam te zjawiska, oczywiście moja wiedza nie musi być w 100% poprawna, ponieważ jest to usłyszane z jednego źródła ale niestety nie zweryfikowane.
Ja tak przynajmniej znam te zjawiska, oczywiście moja wiedza nie musi być w 100% poprawna, ponieważ jest to usłyszane z jednego źródła ale niestety nie zweryfikowane.